Grissini med oliven, tomater og urter

IMG_1322 (1)
Dekorativ og deilig snacks til bordet.

De har dukket opp på kaffebarer og i utlandet. Lange, tynne og knudrete brødkjepper. Eller grissini som det heter på italiensk. Rett og slett brøddeig som formes til tynne pinner og stekes knasende sprø i ovnen.

Knallfine å ha som småsnacks til fest. Et godt og mettende alternativ til chipsen og saltstengene vi burde legge laaangt bak oss.

Grissini er svært dekorative, og gir deg mange muligheter til variasjon. Du kan bake dem med fint  eller grovt mel. Du kan smaksette dem med ost (parmesan), urter, krydder, oliven, marinert tomat, nøtter og frø. De kan spises som de er, eller med ost, tapenade eller urtesmør.

Den første gangen jeg bakte dem kjevlet jeg ikke deigen først, men trillet pølser fra små boller. Da trakk de seg kraftig sammen og ble knudrete og vanskelige å steke jevnt. Men, de ble morsomme, og myke som loff. Det er jo også en mulighet! Å lage mikroloffer. Tilfeldigvis hadde vi en pakke gourmetsmør med havsalt fra Frankrike.  Gjett om det smakte til!

grissini2

Ikke minst er grissini den perfekte vertinnegave. 17.mai bakte jeg en stor porsjon, som ble pyntet med fine bånd i rødt, hvitt og blått og pakket i gråpapir. Sammen med en liten krukke hjemmelaget tapenade, ble de gitt til diverse vertinner utover dagen.

OPPSKRIFT: 

 • 250 g fint hvetemel
 • 250 g sammalt spelt
 • 1,5 dl g lunken melk
 • 1,5 dl lunkent vann
 • 1/2 pk tørrgjær
 • 5 ss olivenolje
 • 1 ts honning

FYLL:

 • 10 sorte oliven, finhakket
 • 1 ss marinerte tørkede tomater, finhakket
 • 1 ss fersk rosmarin, finhakket
 • 1 ts zahtar (arabisk urtemiks), eller annet grønt
 • 1-2 ts flaksalt

grissini3

SLIK GJØR DU:

Varm på forhånd opp ovnen til 190C.

Bland alt det tørre. Ha i melk, vann, honning og olje. Arbeid deigen smidig og fin i miksmaster, eller for hånd. Ringle over litt olje, å la heve til dobbelt str. i minst fire timer. Du kan gjøre det på en time, men av prinsipp hever jeg alltid gjærdeig over fire timer for å frigjøre jernet blant annet.

Del deigen i to, og kjevle den ut til et rektangel med ca 1/2 cm tykkelse. Dryss fyllet jevnt over og del opp i centimetertykke striper. Et pizzahjul er supert til dette.

Brett hver stripe over fyllet, og rull forsiktig til tynne pølser. Tvinn hver pølse et par ganger for ekstra fin effekt, før du legger dem på bakepapir på et bakebrett.

Stekes til brune og tørre. Det tar ca. 35-40 minutter, avhengig av ovn.

La tørke på rist.

Grissini oppevares tørt, og holder i minst en uke eller to.

grissini

2 thoughts on “Grissini med oliven, tomater og urter

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *