VERDENS BESTE PASTA

IMG_1512 (1)
Ivano, Luisa, Federico og Michele ønsker velkommen til Bologna i Norge!

Å være matblogger har sine fordeler, som å bli invitert på middag til den italienske ambassadøren, når verdens beste pastakokk kommer på besøk til Norge!

ET SELSKAP PÅ FROGNER

Det var en av de vakreste dagene i mai, før regnet og kulden dukket opp igjen. Jeg elsker å spasere på beste Frogner sent på våren. Da drysser det millioner av bittesmå kronblader fra kastanje- og frukttrær, syriner og hegg ned på fortauet, under de skyggefulle gamle trærne. Løkblomstene strutter i velstelte hageflekker, og det bugner av nydelige blomsteroppsatser på smijernsbalkongene. Den italienske ambassadøren bor selvsagt staselig til i Incognitogaten, i et av de praktfulle herskapshusene i Homansbyen.

italia
Journalist Kristine Grønhaug, matblogger Mia (Mias Mat), kokken Ivano Poletti og meg. Viva Italia!

Kokken selv, Ivano Poletti, fra restauranten Cantina Bentivoglio i Bologna, møtte oss med et digert smil og Chiao, pluss tre Vespaer i de italienske fargene.

italian

Ivano Poletti, ambassadør Giorgio Novello og frue, Christopher Williams Sr., Luisa, vinprodusent Federico Perdisa, meg og en gjeng glade gjester.

Eventselskapet Feelgood arrangerte det hele, og ildsjelen Christopher Williams Sr., som har gitt seg selv den herlige tittelen The Kitchen Tourist. Han brenner for Soul Food. Vi har møtt hverandre rundt en felles lidenskap for matkultur, og italienerne ruler i klassen. Mat er NYTELSE. Det er kultur, sosialt, vakkert, sanselig, kunst, kjærlighet og ja, du ser for deg langbordet under druetaket, med bølgende åser forut, duften av hvitløk, olje, vin og basilikum. Det blir skjenket berusende vin i en atmosfære av høyrøstet skravling og opera i luften. Mama Mia! Rekk opp hånden alle som elsker italiensk mat!!

“A woman who knows how to cook a proper pasta has a prestige which lasts forever”
SOPHIA LOREN

BOLOGNA

I hjertet av Nord-Italia ligger Bologna i distriktet Emilia-Romagna. Foruten å ha Europas eldste universitet (1088 e.Kr.), er de kjent for å være den italienske gastronomiens hjerte. Matmarkedet stammer fra middelalderen. De har iskremuniversitet, og den opprinnelige tortellinien (pastaknuter), mortadella (italiensk servelat), tagliatelle (pastaremser) og ragù (pastasaus med kjøtt, oppskriften til Poletti er her). Bologna har også en internasjonal barnebokmesse, og er hjembyen til en av mine yndlingsforfattere: Umberto Eco.

Jeg var på pressetur i Emilia-Romagna distriktet for endel år tilbake, og fråtset i dette store, fete og viktige landbruksområdets herligheter. Parmesan, parmaskinke, hvite trøfler, aceto balsamico og himmelske viner.

Hvis du er deppa, fordi livet er blitt for kjipt, dra til Bologna. Spis, drikk, nyt og se livslysten løfte seg fra innerst i sjelen, via ganen, som vekker alle sansene dine til nytelse. Livet er herlig igjen!

“Dona giuvna, vëin, turtél e va là che’l mond l’è bèl
(Young women, wine, tortellini: the world is beautiful…come on!)”
PROVERB OF EMILIA ROMAGNA

Christopher viste en videosnutt som NRK Migrapolis hadde laget om hans Kitchen Tourism i Bologna. Sammen med lokale italienere, blant andre  Michele Zavoli, besøkte han småbutikker (der alt handler om kjærlighet til produktet), vingårder og kjøkkenet til italienske mødre, på jakt etter den italienske matsjelen. Den han ønsker at vi i Norge burde finne hos oss selv, for den er her! Et rakefisklag, en rekeaften, en julemiddag, en nistepakkestund på en fjelltopp over Kaffe-Lars…La oss hylle matkulturen med alle sanser!

“I can’t stand people who do not take food seriously.”
OSCAR WILDE

TIL BORDS

Etter videoen ble vi presentert for en fantastisk kunstner, som bruker over et halvt år på å risse bittesmå tegninger inn på en stor metallplate, som siden trykkes.

IMG_1458

Franscesco Casolari (fra Bologna) elsker byer, og slik er hans tolkning av Oslo 🙂

– Hele vår familie stortrives i Norge, men jeg savner tilbudet av grønnsaker, sa den italienske ambassadørfruen til meg. En kjempesøt dame.

– Men jeg har funnet et OK utvalg på Grønland, la hun til.

– Jeg skjønner hva du mener. Jeg lagde for eksempel Torta Pasqualina til en 17.mai buffet i år, men måtte ty til en miks av spinat og bok choy, i mangel på marigold, fortalte jeg.

– Åh!! Marigold! Som jeg savner det!

En liten vinprodusent, som minnet meg litt om den lille figuren i filmen Ratatouille, stod for vinen. Federico Perdisa bor i et terrakottafarget lite vinslott utenfor Bologna, og hans familie dyrker de samme druene som i Bordeaux. Det vil si Merlot, Cabernet Franc og Petit Verdot, men også Sangiovese (typisk italiensk) og Ciliegiolo.

palazzona_di_maggio_2000

Palazzona di Maggio er som en drøm. Den røde vinen jeg smakte var fruktig, litt ung, grei syre og middels med tanniner. Men hvitvinene hans sendte meg til himmels! Jeg elsker de litt kraftige, hvite vinene med litt kandisert frukt og hint av urter. Maleto, Colli d’Imola Chardonney Doc anbefales herved.

IMG_1464 (1)

Poletti disket opp med mortadella formet som små blomster. Som en slags servelatmousse.

IMG_1466

Vi fikk deretter en nydelig potet- og semolinekake med tomatsaus og sprø løkringer, før hans 80 år gamle sjefspastamaker Luisa demonstrerte hvordan hun, for hånd, lager den berømte og prisbelønte tortellinien hans. Oppkalt etter navlen til Venus. (Tortelloni er en stor tortellini.)

pastamaker
Luisa demonstrerer pastamaking i verdensklasse. Tagliatelle og tortellini.

– Hvordan lager hun deigen, spør jeg Antonio, en meget elegant og flott romer ved siden av meg.

Møbelimportør og ulastelig antrukket i italiensk snitt, selvfølgelig. Han snakker flytende norsk etter 20 år i landet med sin norske kone. (Heldiggrisen)

– Ah! Hver familie sin oppskrift. Du finner ikke to like. Dessuten har råvarene mye å si. Poletti har tatt alt med seg fra Bologna. Selv eggene, ler han.

Det samme kan sies om det hemmelige fyllet. Tre sorter kjøttdeig, krydder og fond?  Luisa kjevler og drar, kjevler og drar.

– Bare slik får hun den tynn nok, sier Antonio.

– Jeg har en skikkelig italiensk pastamaskin, sier jeg (og her er min oppskrift)

– Da blir den ikke tynn nok, svarer han.

Vi diskuterer kvaliteten på olivenolje. Jeg har hørt rykter om at den italienske oljen på super’n ofte er blandet med noe skvip. Ikke ekte vare altså.

– Ja det er desverre mye dårlig på markedet. Men vi italienere vet at vi alltid kan finne det beste, hvis vi vet hvor vi skal gå. Slik er det med alt. Klær, møbler, mat. Du må vite hvor du skal handle. Selv får jeg laget alt av italienske håndverkere, med italienske råvarer i Italia. Det koster mer, men jeg sover godt om natten fordi jeg vet jeg tilbyr ekte vare, og høy kvalitet, svarer han, og forteller at han sitter i styret til det Italiensk Norske Handelskammer.

De største næringsinteressene deres (vår import) er mote, møbler og mat. Men også leveranser til oljeindustrien.

Deigen må hvile en halvtime, da blir den perfekt stiv (ikke for stiv, for da brekker den). Hun ruller den sammen, og snitter tagliatelle, som hun raskt lager knytter av og setter til side.

20150520_190229

Så ruller hun et rutemønster til firkanter, som fylles med ertestore biter kjøttfarse, for hun bretter hver firkant til en trekant, og former dem til små navler. Presto tortellini! Det ser lett ut. Neppe.

“Al prémm turtèl, an vén mâi bèl
(The first tortellino never shapes-up well)”
PROVERB OF EMILIA ROMAGNA

Vi får tortellinien servert i store tekopper, med kjøttkraft. Gud hjelpe så godt!

IMG_1506
Ravioli med ostefyll, smør og salviesaus er en klassiker. Fantastisk godt.

Deretter kom det ravioli, med ostefyll, salvie og smør.

IMG_1507 (1)
Kokken gav oss et lite rør med sin egen Aceto Balsamico. Bono er en italiensk delikatessebutikk på Frogner (løp og smak!), og på tallerkenen: Tiramisu.

Og til slutt, en mektig tiramisu. Jeg var solgt. Håpløst forelsket.

Så enkelt, så godt, så rene smaker, så himmelsk!

I slike stunder vil jeg flytte til Italia. I hvert fall for en stor del av året!

 

One thought on “VERDENS BESTE PASTA

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *