EKTE gresk choriatiki & tzatziki

IMG_1901
Landsbysalaten alle elsker

Avisene og bladene er fulle av fristende salatoppskrifter for tiden, og mange kommer med oppskriften på gresk salat. Selve symbolet på en gresk sommerdag. Ikke usannsynlig har hver eneste Hellasturist lesket seg med denne herlige salaten under et skyggefullt tre, og endt med å dyppe loffen i bunn av bollen, der olivenoljen har blandet seg med tomatsaften til en vidunderlig eliksir.

IMG_8134
Fra Mikri Vigla taverna på Naxos. Gigantes (hvite bønner i fantastisk tomatsaus), lokal vin (rød og rosè) salat, tzatziki, Zouropi (mineralvann) og et utall andre retter som kom på løpende bånd. I Hellas spiser ingen hver sin rett, men deler på mange små.

Jeg har tilbrakt noen år i Hellas, der jeg har studert, bodd og jobbet som reiseleder, og har sikkert spist og laget hundrevis av greske salater. Men, jeg har syndet. Jeg har hatt agurk oppi. Po po! Ti na kanome! 

– Bare juks, sa Manos, som er min manns greske forretningsforbindelse.

– Agurk er billig, men har ingenting i choriatiki å gjøre. Den er forbehold tzatzikien, sa han her om dagen, og disket opp med ekte vare på kjøkkenet vårt i Sørkedalen under forrige Oslovisitt.

Det høres riktig ut, for fast følge til choriatiki er ofte agurkmettet tzatziki (som også mange lager feil her til lands. Se oppskrift lenger ned).

Personlig synes jeg det er godt med litt saftig agurk i salaten, men det jeg ser mange gjør feil, er at de utelater paprikaen. Da forsvinner en vesentlig del av salatens opprinnelige karakter.

Det er dessuten snakk om små, men svært viktige detaljer! Vil du ha smaken av ekte gresk sommer, salat, sol og strand, da skal du diske opp med disse variantene:

IMG_1992
Her er osten ved siden av, fordi minstemann ikke liker ost (foreløpig…)

CHORIATIKI – gresk landsbysalat

 • 1 saftig rød løk (Manos var imponert av den norske løken)
 • 1-2 grønne paprika
 • 3-4 store solmodne tomater
 • 1-2 ts rigani (vill gresk organo)
 • gresk oliven etter smak
 • (gjerne kapers etter smak)
 • 1 dl fin gresk olivenolje
 • 1/2 sitron skvist (du kan bruke eddik)
 • salt
 • fetaost eller myzitra

Skjær løken først i to, deretter i tynne skiver og legg i salatbollen.

Det neste du gjør endrer hele salatens karakter: Du drysser på saltet (jeg bruker flaksalt), har i oljen, rører godt og lar stå en stund, gjerne 10-30 min.

Først nå skjærer du paprikaen i tynne skiver. Jeg deler dem først i to halvdeler på langs og kutter deretter motsatt vei.

Tomatene kutter du på kryss og tvers, altså ikke i båter eller skiver, men i nesten trekantede biter.

Ha i oliven og kapers. Topp med en skive fetaost som du drysser med rigani. Bland godt og server.

IMG_4575
Fra taverna Leftheris på Naxos ( Aperanthos). Knallgod mat.

Mange steder kan du også få salaten med andre sterke oster basert på saue- eller geitemelk, som myzitra. Den er fetere og mykere med fantastisk smak.

LES MER OM GRESKE MATRETTER DU VIL ELSKE HER

Rigani er selve lukten av Hellas, og helt uimotståelig. Neste gang du er i Hellas bør du hamstre, eller be noen ta med til deg. Men husk at tørkede urter bør være ferske hvis de selges i plastposer, som de ofte gjør. De taper fort smak og lukt hvis de blir liggende lenge i sol og varme.

Serveres gjerne med landbrød og god, litt krydret hvit- eller rosèvin. Spør gjerne etter xeema, som er husvin. Du bestiller den i 1/4, 1/2 eller 1/1 kilo, og får den servert i karaffel. Den kan variere veldig i kvalitet. La deg overraske!

IMG_4624
Fra Mikri Vigla taverna på Naxos. Anbefales!

TZATZIKI

Denne svalende youghurtdippen er super til nypoteter og alt av grillmat. Den er nesten en rett i seg selv, ved siden av salaten. Yoghurt, olje og hvitløk er dessuten supermat, og gjør tarmfloraen din robust, samtidig som du får i deg masse proteiner og vitaminer.

 • 2-3 dl tykk gresk yoghurt (Lindahls tyrkiske er også knallgod)
 • 1 agurk
 • 2 ts salt
 • 2-3 ts sitronsaft
 • 4-5 fedd hvitløk
 • 2 -3 ss fin gresk olivenolje

Riv agurken og legg i et dørslag hvor den får renne av seg, eller skvis saften godt ut med nevene. Agurksaften kan kokken selv drikke 🙂

Bland deretter i salt og skvist eller finhakket hvitløk pluss litt sitronsaft. Bruk en gaffel.

Nå har du i yoghurten og blander godt.

Ringle over olivenolje, rør inn litt av den, og la stå kjølig en halvtimes tid eller mer før servering.

Noen blander revet gulrot, eller hakket mynte, eller hakket grillet rød paprika i tzatzikien.

2011-07-17 13.16.56
En halvkilo tønnevin (xeema), chroriatiki, loff, ovnsbakte poteter og kylling, og en colaboks jeg gjerne skulle retusjert bort!

FOR HELSENS SKYLD

Yoghurtdipper er vanlige over hele Midt-Østen og India. Jo lenger øst og syd du beveger deg, jo sterkere blir den. Da har den ofte ristet spisskummin og chili blandet i.

Hvis du er redd for magetrøbbel på reise, bør du absolutt få i deg disse yoghurtdippene daglig. Mye helsevisdom i slike tradisjonelle hverdagsretter rundt i verden.

IMG_8005
OBS: Dette er desverre ikke oss, men fjorårets regjerende verdensmester (jugoslav). Han besøkte Plaka Watersports, der vi selv surfer hvert år på Naxos.

Og etter maten smaker det godt med vår favorittaktivitet!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *