Marengsfjell med pistasje, kastanjekrem og blåbær

IMG_3290 (1)
Høst er tid for søt trøst

Små fjell med luftig krem, marsipansøt kastanjekrem eller friske blåbær. Elegant, skjørt og veldig mektig. Det er ikke ofte jeg lager store desserter. Nå måtte jeg.

Fordi: Mannen min har kjøpt en haug torskefileter av en fisker, som har fått napp i Finnmark. Torsken kom i en diger isoporkasse. Over 35 fileter hadde han kjøpt. Det var så vidt jeg fikk stappet dem ned i den store dypfryseren i kjelleren. Men,  først måtte jeg rydde nedi der. Tok en vareopptelling med det samme. Det åpenbarte seg over 20 kilo blåbær, noen eggehviter, en kransekake, reker, sopp, rips, bringebær, jordbær, lammepatéer…

Jeg skal ikke trette dere med lagerlisten, men det var mange godsaker, som fortsatt er innafor holdbarhetsdatoen. Men, blåbærmengden må til pers. Det blir mye blåbær fremover. Jeg bare advarer.

Eggehvite + blåbær lukter dessert. Jeg begynte å rydde i et par kjøkkenskuffer også. Nøtter dukket opp. Jeg hamstrer mandler, pistasjer, valnøtter og pinjekjerner når jeg er i utlandet. I Frankrike pleier jeg å få spiselige gaver. Jeg fant tre tuber kastanjekrem, fra en vintur til Côte du Rhône.

Litt research + mine funn ble to fantastiske desserter. Uvirkelig gode.  Lag og døm selv.

Jeg lagde enkle marengser, som ble skikkelige stive. Eggehvitene mine kommer fra noen store organiske egg. Berømte fra Landhandelen i Sørkedalen. Mengden ble så stor at jeg blandet noe av massen med finmalte mandler (innkjøpt i Frankrike en gang) til en nøttebunn (fin å toppe med blåbær).

IMG_3278
Fransk fristelse

Marengs med kastanjekrem og pistasjenøtter:

Grunnoppskrift 10 store franske marengser + litt til.

Forvarm ovnen til 140C. Gjerne varmluft.

  • 6 eggehviter (romtempererte)
  • 1 klype salt

Piskes stiv på full guffe med miksmaster eller håndvisp, helst i stål- eller glassbolle. Tilsett:

  • 1 ts Maizena
  • 3,5 dl sukker

Tilsett sukkeret med en spiseskje ad gangen, mens vispen går. Når marengsen er helt stiv er den ferdig til steking.

IMG_3260_Fotor_Collage

Legg dem i store klatter på en stekeplate med bakepapir, eller bruk silikonbelegg, som jeg har gjort. Bruk en skje og en liten slikkepott til å glatte dem litt, og lage en stor grop i midten. Tenk vulkankrater.

Stekes i ca 55-60 min. De blir litt gyldne, men pass på så de ikke blir helt tørre. De er best når de er litt myke i midten synes jeg.

Ikke ta dem ut med en gang, men skru av varmen og la ovnsdøren stå på gløtt i et kvarter før du tar dem helt ut.

marengspistasj

Fyll:

  • 2,5 dl kremfløte
  • 1 tube kastanjekrem
  • hakkede pistasjenøtter

Fyll hver marengs med en spiseskje kastanjekrem. Fyll opp med pisket krem, dryss på nøtter og server. Et lite glass kastanjelikør er sikkert snasent til!

IMG_3284

Marengs med blåbær

  • Blåbær
  • Krem
  • melis eller revet hvit sjokolade

Følg samme fremgangsmåte som ovenfor, men ikke legg på kastanjekrem (med mindre du synes det er godt da. Selv synes jeg det blir for mye).

Fyll gropen med pisket krem, topp med blåbær og dryss over melis eller revet hvit sjokolade.

Serveres med blåbærlikør (- som jeg har til modning. Ferdig til jul)

IMG_3298
Galdhøpiggen move over!

PS: Og skulle du få noen marengs til overs har de lang holdbarhet. Legg dem i en lukket boks, tørt og kjølig.

De er også fine å knuse til «trifli». Fyll dessertglass med knust marengs, pisket krem og bær. eller fruktmos. Superenkelt, og supergodt!

3 thoughts on “Marengsfjell med pistasje, kastanjekrem og blåbær

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *