Rødbetsuppe med ingefær og kokos a’la Prinz Myshkin

IMG_3529
Like godt som det er vakkert!

I helgen gikk jeg i de tyske alper (Bayern) med løpegjengen min. Det var en fantastisk tur, der lunsj på flotte setere var blant høydepunktene. Det er rart med det, men grønnsakselskere som meg, som aller helst drikker champis og vin, får plutselig lyst på gulasjsuppe, kjøtt med saus og øl. Masse øl! Og schnaps. Løpegjengen min er, for å skryte litt, veldig spreke. Ergo gikk vi i rekordfart fra 700 moh til 2086 moh, med tunge sekker. Det blir man sulten av, for å si det mildt.

Seterkosten gikk ned på høykant, men det holdt i akkurat to døgn (to kraftige lunsjer og to ditto kraftige middager), så ble hele gjengen sugne på noe alternativt. Vi endte i München, der vi koste oss veldig på en vegetarrestaurant oppkalt etter Idioten i Dostojevskis roman: Prinz  Myshkin.

SONY DSC

06_26_11_769_11_04_29_264_city1

Et lekkert sted, med kort vei til Münchens sentrale Marienplatz. Fra den kreative og rikholdige menyen bestilte de fleste av oss rødbetsuppe til forrett. Det ble en høydare på turen! Ergo har jeg i dag eksperimentert meg frem til samme suppe, med godt resultat.

I ettertid har jeg Googlet restauranten, som hausses opp av alt fra Vogue til New York Times. Sikkert fortjent, bevares. Men, et bortskjemt matvrak som meg, med fartstid fra Frankrike og Italia, stusser litt… Noen fikk kald suppe, og den tropiske råkostsalaten med appelsin- og mangodressing jeg valgte til hovedrett skuffet. Den var for tam. De andre bestilte pizza toppet med shitakesopp, stekt spinat, gorgonzola og roquefort. Godt, men mektig, og manglet ergo noe syre.  Jeg tror lista ligger litt lavere her enn i visse andre land, for å si det sånn.

I løpet av turen spiste jeg også ostekaker som smakte fjøs, kortreist superlam som var skåret i stykker (småbiter) og sauset inn som en lapskaus. Jeg smakte smakløse knødler, tung potetmos, altfor søte pannekaker, altfor smørrete ravioli med tam salvie, men sabla godt øl! Tyskerne i Bayern skal derimot ha kred for atmosfære, vennlighet, folklore, prezler, salamier, kaker og enkelte himmelske sauser! Vielen danke!! 

IMG_3538_Fotor_Collage

Her er suppen, som er så fargevakker, raffinert, sunn, kreativ og deilig at den egner seg til fine selskaper. Vintipset er chardonney eller champagne. Server den gjerne med litt ristet surdeigsbrød, grissini, eller som jeg har gjort, med en skive urbrød, bakt med kun sammalt og fint hvetemel.

Jeg har handlet inn alle ingrediensene på Sagene Torg i Oslo. Må skryte litt av dem, da de sannsynligvis er Oslos beste grønnsaksbutikk.

IMG_3525
Den lille rasperen (damen) kjøpte jeg i en butikk som heter Pylones i München. Mange supermorsomme ting og tang til hus og hjem.

OPPSKRIFT:

  • 2 ss olivenolje (eller smakløs, som raps)
  • 3 store fedd hvitløk, grovhakket
  • 1 rødløk, finhakket
  • 1 ss raspet fersk ingefær

Stek alt på lav til middels varme, til mykt. Tilsett deretter:

  • 3 store rødbeter (eller 4 små) kokt, skrelt og skåret i ca. 3×3 cm kuber
  • ca 7 dl grønnsaksbuljong (vann + 1 terning er OK)
  • 1 boks kokosmelk light
  • litt salt/pepper etter smak

Kokes en ti minutters tid. Serveres med dryss av bladpersille.

IMG_3520
Visste du at rødbet øker O2 opptaket med opptil 10%? Knallmat for alle som driver utholdenhetsidrett! Spis en time før du løper.

Mmmmm!!

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *