Saftig blåbærstang

IMG_3551En lettbakt kringle, fylt med mandelmasse og saftig selvplukk. Har du ikke blåbær er den super med eplemos, rørte bringebær eller plommer. My wild guess 🙂 Den skal definitivt prøves i ulike varianter, da jeg har spisskammerset fullt av mos, syltetøy, frysetøy og frosne hele bær.

IMG_3248
Med en bærrenser går det som en lek. Frys bærene rett ned i poser, det er enklest når du skal tine dem opp siden.

Som nevnt er det bærår i år, og jeg leter etter måter å bruke dem på. Fra før har jeg laget marengsfjell med blåbær, bærmuffins, blåbærpai, blåbærclafoutis og biscotti. Anbefales alle sammen! I går ble det nydelig middag med årets skalldyr og ferske reker, toppet med denne kaken, som var vidunderlig.

Det er ikke slik at vi matbloggere alltid finner på oppskrifter selv. Det hadde vært imponerende…Mange ganger er hjulet allerede funnet opp. Selv bruker jeg bloggen min til å dele varianter og oppskrifter jeg faktisk klarer å finne opp selv, men også som min egen oppskriftssamling. Smaken bestemmer, og forhåpentligvis smaker det for deg også!

Æres den som æres bør, det er Lise Finckenhagen som er kokken bak oppskriften. Ikke rart hun har vunnet pris for beste kokebok i 2013, med «Slikkepott».

Det er alltid så imponerende når noen serverer hjemmebakte kringler synes jeg. Kanskje fordi jeg selv aldri (?) har bakt det? Men dette er jo en slags kringle, for imponerende flott og smakfull ble den! 

OPPSKRIFT

 • 100 gram meierismør
 • 3,5 dl melk
 • 25 gram gjær (jeg brukte en hel pose tørrgjær for søte deiger)
 • 90 gram sukker
 • ca 650 gram siktet hvetemel

Smelt smør på svak varme, og ha i melken til væsken er lunken. Rør inn fersk gjær, eller tørrgjær. Bland alt det tørre, og elt deigen i en miksmaster om du har. Elt i minst fem minutter.

La heve til dobbelt størrelse.

IMG_3540

Legg deigen på lett melet bakebord, og kjevle ut til et rektangel på ca. 45 x 30. Søt gjærdeig er mye lettere å jobbe med en brød- og paideig. Rett og slett deilig å jobbe med!

FYLL

 • 200 gram marsipan med 50% mandler

Jeg lagde min egen mandelmasse med mandelmel (finmalte mandler) fra Frankrike, som jeg blandet med en eggehvite og 200 gram melis. Du kan evt. ha i en dash rom eller lignende.

 • 3-5 dl blåbær
 • 1 ts potetmel
 • 2 ss sukker
 • 1 ts vaniljesukker

Jeg kunne godt tenke meg å lage uten så mye sukker i fyllet neste gang 🙂 Dessuten brukte jeg frosne bær, og det var dumt. Varm de frosne bærene opp i en kjele med sukker og potetmel, så det blir som tynt syltetøy. Deigen blir for kald i midten til at den gjennomstekes hvis fyllet er kaldt antar jeg.

Smør mandelmasse over deigen, deretter bær. Rull sammen fra langsiden, som om du lager rullekake. Legg rullen på stekeplate med skjøten ned. IMG_3543

TOPPING

 • 1 egg (jeg brukte kun eggeplommen + litt vann, til overs fra marsipanlagingen)
 • perlesukker
 • mandelflak

Pensle med egg, og strø over sukker og mandler. Lag noen dekorative snitt med en skarpt kniv.

Stekes midt i ovnen på 200 grader i ca 25 min. Jeg brukte varmluft og rundt 30 min.

IMG_3544

Ser den ikke god ut! Inni er den enda bedre 🙂

Egner seg fint til å fryse, for dette ble en diger porsjon for bare tre personer.

IMG_3555

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *