Karamellisert rødbet-terte

IMG_3598
En terte til begjær

Min favorittmatblogger bor i Médoc, og tryller frem de mest fantastiske retter i sitt vidunderlige steinhus, fylt med ferske råvarer fra hagen og sitt nærmeste landsbymarked. Nord i Bordeaux, omringet av verdens beste viner.

Jeg lar meg selvsagt inspirere, av hennes historier og anekdoter, matfilosofi og enkelthet. Av måten hun presenterer hver rett på, med gammel fin porselen, sølv og karafler, kurver og krystallglass. Men, jeg kan jo ikke kopiere, for mitt liv er mer rustikt. Hos meg er det mer vilt, boktavelig talt. Mitt rike er fylt av elg, sau, granbar, lyng, bær og gammelt treverk, med en dash porselen og krystall, men mest keramikk. Det er viktig for opplevelsen av et måltid at maten presenteres og settes inn i en kontekst. Grunnregelen er at maten må være i sesong.

IMG_3521

Akkurat nå bugner det av fristende bunter med rotfrukter i butikkene. Neper, rødbeter, gulrøtter, persillerøtter og andre fantastiske råvarer, som vi i Norge har i toppklasse. Når Mimi i Médoc koser seg med sine rødbeter senere på høsten, kan jeg nyte dem nå.

I går løp jeg i plaskregnet med mine løpevenninner. Aldri har jeg sett så mye vann! For første gang skled jeg uti en stri bekk, og fikk vann til livet. Som med det meste kan det vi frykter mest vise seg å være langt bedre enn vi tror. Opp igjen og løpe videre! Vannet prellet av løpetightsen og skalljakken, ullsokkene holdt meg varm, meshlaget på skoene silte vannet ut igjen, og kroppsvarmen fikk vannet til å kjennes ut som et lunkent bad. Pytt pytt!

Slik er det også med mange matretter. Vi husker rødbeter som sure oppstøt fra glass med skarp eddik. Kapers, oliven og ansjos er tre vanskelige smaker, som sammen blir herlig tapenade for alle som trodde de ikke likte råvarene den er laget av.

Når rødbet karamelliseres med løk og balsamico skjer det noe. «Sinnsykt god», sa mannen min. «Skulle vi ikke hatt crême fraiche på», spurte jeg. Men tenkte i det samme at jeg ikke savnet det. Du kan legge det til om du vil.

Denne terten kommer jeg til å lage ganske ofte, og spesielt når jeg skal imponere gjester. Hive dem ut i dypt vann, og la dem kjenne den berusende følelsen av høst, forvandling, overraskelse og sødme.

OPPSKRIFT:

TERTEDEIG

 • 200 gram hvetemel
 • 125 gram smør (hvis du bruker usaltet må du tilsette 1/2 ts salt)
 • 1 stort egg
 • 1 ss kaldt vann

Bland det tørre, og arbeid inn sammenvispet egg og vann, eller gjør som meg, hiv alt i kjøkkenmaskinen og elt deigen raskt sammen, men ikke for lenge.

Sett den kaldt i kjøleskapet mens du lager fyllet.

IMG_3601
Den lille frosken er selvsagt fransk. Gave fra vinprodusenten Mas i Languedoc Roussillon. Han står alltid på kjøkkenbordet mitt og skåler.

FYLL:

 • 8-900 gram ferske rødbeter
 • 1 rødløk
 • 2 ss demerarasukker/brunt sukker
 • 3-4 ss smør + ekstra til paiformen
 • 4 ss Balsamicoeddik
 • salt & nykvernet pepper
 • persille og creme fraiche til serving.

Vask rødbetene, men ikke skrubb, og la «hale» og litt av toppstilken sitte på, da de ellers vil blø bort all farge under koking. Kokes i 45-60 min. avhengig av str. Når de er ferdigkokt skyller du dem i kaldt vann, og skreller dem med bare hendene. Skallet skal være lett og enkelt å «skli» av.  Kutt i firkanter på ca 3×3 cm.

Løken kuttes i skiver.

Smelt sukkeret i en sautépanne. Når det såvidt er smeltet, tilsetter du smøret og rører det inn før du har i løk og rødbet. La surre til mykt i cirka 10 minutter. Ha på balasamicoeddik, salt og pepper, og la det putre til sausen er tykk og glinsende. Noen få minutter.

rødbet

Smør en paiform med smør, og ha i rødbet- og løkfyllet. Prøv å få løkringene nederst. Det vil se pent ut, da dette er en «upside-down-terte».

Kjevle ut deigen så den er cirka 3 cm større enn formen. Legg den som et lokk oppå, og dytt kantene godt ned rundt fyllet. Prikk med en gaffel, og stek midt i ovnen på 180 C i cirka 25 minutter.

Avkjøles i 10 minutter, før den hvelves over på et stort fat. Dryss med hakket bladpersille og server lunken, gjerne med kjølende creme fraiche.

IMG_3596

One thought on “Karamellisert rødbet-terte

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *