Hønsefrik esse…

IMG_3657
En tradisjonsrik søndagsmiddag for høst- og vintersesongen.

Hønsefrikasse er en herlig rett som dufter av laubær, mørt hønsekjøtt og saftige rotgrønnsaker. Smaken av barndommens søndagsmiddager.

Du må kanskje være like gammel som meg for å forstå humoren i tittelen he he. Vi som vokste opp på 60- og 70-tallet fikk med oss den siste rest av husmannskosten, laget fra scratch på våre hjemmeværende mødres kjøkken, før frikerne hadde funnet opp mikrobølgeovnen, ferdigmaten og fjernstyrt barneoppdragelse.

I går leste jeg en artikkel som handlet om bestemors etiske matlaging. Endelig dukket det opp, ordet ETISK i forbindelse med mat. På tide. Bestemors (eller oldemors) husmannskost er genial. Den er rik på gode, rene smaker, basert på sesongvarer eller rester, og derfor etisk. I vår samtid kastes høner, geiter, innmat, lever, tørt brød og bladverk i søpla. Vi blir mer og mer pirkete, og det er faktisk ganske uetisk, og lite miljøvennlig.

For dette er råvarer som våre forfedre laget vidunderlig mat av. Det krever tid, noen få ganger. Men nå er kvinnene tilbake i heimen, med laptop, smartphone, hjemmekontor og mann i ditto situasjon. Da er det bare å bruke de 10 min det tar å legge hønen i vann og skrelle noen røtter, så gjør resten seg selv. Hønsekjøtt krever tid for å bli mørt. I mellomtiden kan du nyte den vidunderlige duften av barndommens søndagsmiddager.

Å,  du som metter liten fugl…la den bli stor og komme til vårt bord.

honsefrik

OPPSKRIFT

 • 1 høne (du finner dem til under 30 kr/kg i frysedisken)
 • 1-2 laurbærblader
 • 1 løk
 • det grønne fra en purrestilk (resten bruker du etterpå)
 • 1/2 ss hel pepper
 • salt

Legg hønen i en stor kjele, slik at du kan dekke den med vann og sette på lokk. Hiv oppi løken som du har delt i fire, purren i store biter, laurbærblader, salt og pepper. La putre på svak varme i 1,5-2 timer, til kjøttet løsner lett fra bena. Skum av innimellom.

Fisk opp den ferdigkokte hønen og la den avkjøles litt. Pill kjøttet fra kråsen med hendene, og del det i passe stykker med en kniv. Litt flisete kjøtt er helt ålreit. Sett tilside.

 • 1/2 kålrot, skrelt og i biter
 • 2 gulrøtter i skiver
 • 5-6 poteter i kuber
 • evt. andre rotfrukter du har tilgjengelig (persillerot, selleri eller søtpotet kan være godt)
 • 2 ss hvetemel
 • 2 ss smør
 • 1,5-2 liter hønsekraft
 • salt og nykvernet pepper
 • 2 dl kremfløte
 • 2 ss hakket bladpersille (eller andre grønne urter)
 • evt. en skvett sitron eller hvitvin

Varm smøret i en stor kjele, og fres de oppkuttede grønnsakene noen få minutter. Ha i et par spiseskjeer hvetemel, og spe deretter med 1,5-2 liter hønsekraft. Når grønnsakene er møre, sper du med fløte, har i hønsekjøttet og rikelig med grovhakket bladpersille, eventuelt annet grønt du ønsker (løpstikke er nydelig). Salte & pepre etter smak.

På dette tidspunktet har du kanskje knertet en fet hvitvin, eller en god rosé? Det ville jeg gjort. Ha en skvett i gryta, for den syren som bestemor ikke turde (men hey, Frankrike ruler!)

Tips: Neste gang du er i en god grønnsaksbutikk, kjøp en diger bunt fersk og fin bladpersille. Hakk den opp og frys ned i poser. Da har du alltid flott urtedryss klart. Bladpersille passer til nesten alt. 

IMG_3655

Varm opp, server og NYT!

Denne retten egner seg fint til oppvarming dagen etter, eller til frysing. Til dessert lagde jeg Tilslørte Bondepiker for å lage en komplett retromiddag. Gjett om vi koste oss!

PS: Det blir endel hønsekraft til overs. Jeg kokte den inn, frøs den ned, og gleder meg til høstens mange supper og risottoer.IMG_3659

2 thoughts on “Hønsefrik esse…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *