Marinert lammeribbe med rødbetterte og kålrotstappe

høstmiddagHøsten er full av vakre farger, og har du lagt merke til hvordan disse fargene gjenspeiles i sesongens råvarer?  Slik er det om våren også. Lysegrønt ute, og i salatbollen. Om sommeren gjenskapes den sterke blomsterprakten og avlingen i modne bær og frukt.

Høsten er oransje, burgunder og varmgul. Det er lammesesong, og i butikkene bugner det av flotte råvarer som matcher fargepaletten ute. Norge har lammekjøtt i verdensklasse. Det er det ingen tvil om. Vi bestilte lammeribbe hos vår lokale Meny, som Tomas marinerte i egenkomponert marinade over natten. Han husker ikke helt mengdeforholdene, så her må du smake deg litt frem, men det er ikke vanskelig! I ettertid synes han det ble mye fett og bein i forhold til kjøtt. Jeg er  uenig, fordi bein og fett gir mye smak til kjøttet. Fra naturens side er det slik at de beste godsakene kommer i små porsjoner, pakket inn i smaksforsterkere, ikke sant? Du skal spise akkurat nok til at du lengter etter mer 😉 Jeg fjerner fettet før jeg spiser.

Nettopp derfor valgte jeg å servere rødbetterte til, fordi den er ganske mektig den også.

B_LEY_RESERVA

Det ble et himmelsk måltid, spesielt med en god rødvin til. Vi har for tiden lagt vår elsk på en Rioja fra Baron de Ley Reserva (2010) Nydelig til lam!

rødbetterte
Karamellisert rødbet og løkterte er nydelig til høstens lam. (Du finner oppskriften et annet sted på bloggen, om du klikker på bildet.)

Til lammeribben serverte jeg rødbetterten jeg fant oppskriften til hos en matblogger i Médoc, og kokte mos på fersk kålrot. Her var det så mange sterke smaker fra før, at jeg lot kålrotmosen smake så rent og enkelt som mulig. Bare kokt helt mør i vann, saltet, pepret og tilført en spiseskje godt smør, før den er most med stavmikser (behold litt av kokevannet). Har du tilfeldigvis lammesky liggende kan det røres inn.

OPPSKRIFT (omtrentlige mengder)

  • 2 lammeribber
  • 1-2 dl soyasaus
  • 2 ts honning
  • 2-3 finhakkede hvitløksfedd
  • 1 ss grovhakket rosmarin
  • saft og skall av en sitron
  • 1 dl olivenolje
  • 2 ts chili og hvitløkspaste (vi har funnet en stor plastflaske med «chili garlic sauce» fra Lotus Grand hos grønnsakshandleren, som brukes mye)

Kutt fettsiden i ruter, og legg ribbene i en pose over natten sammen med marinaden. La stå kjølig.

Dagen derpå griller du den indirekte til den blir som du ønsker inni. Vi liker den litt rosa (ca. 65C) Marinaden kan lett ta fyr, så pass på.

2015-09-30 at 18-11-20

La den hvile et kvarters tid, før du skjærer den opp fra baksiden.

2015-09-30 at 18-12-53Serveres med kålrotstappen, rødbetterten og nykokte poteter. Asterix er et flott valg her. Godt øl er også supert til.

Skikkelig kosemat for høsten!

One thought on “Marinert lammeribbe med rødbetterte og kålrotstappe

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *