Gullimunn gjør gullfunn på "Food for media"

2015-10-21 at 10-40-40

Folk som tror matlaging er kjipt og kjedelig, burde prøve å sette seg litt inn i en eller annen råvare, og ta det derfra. Bli hekta på magens og sjelens juveler!

Noe av det beste med å være matblogger, er at man får særdeles hyggelige invitasjoner. Finnes det noe bedre enn å møte andre mat- og vinglade mennesker over det beste man vet? Midt på en regntung onsdag.

Stedet var Olivia, som kunne fortelle at de nå har 45 kokker som trakterer opptil 750 mennesker på en kveld! Jeg er sjelden ute i Oslo, men de er blitt populære på klassikere som gode pizzaer og pastaretter i et lokale som oser rustikk og kontinental kos på Aker Brygge og Tjuvholmen. En populistisk helgardering som gjør dem til en av vinnerne i Oslos restaurantverden. Nok reklame for dem. Vi var der for å møte noen av Norges beste småprodusenter og importører.

Radioverten Lars Eikanger var i sitt ess, og intervjuet gjengen, som serverte oss det de kan best. Jeg kjente de aller fleste råvarene fra før, og kan ikke annet enn å si at de holder til sekser over hele fjøla. Nå høres det ut som om jeg gjør hva jeg kan for å fortjene goodie-bagen min! Manglende uavhengighet er ulempen med slike sponsede arrangementer. Men, kors på halsen, jeg ljuger ikke okke som!

Baktanken var at vi som bloggere og journalister skal inspirere folk til å lage maten selv, etterspørre det som koster mer, men smaker mer og gjør bedre for både helse, miljø og kultur. Dette brenner jeg for!

Om flere hadde spist riktigere mat, kunne vi også spart mye medisinering av eldre. Aller viktigst er det å spise variert hjemmelaget mat. Skal vi lykkes med dette, må vi få det gamle skolekjøkkenet på banen igjen, sa representanten for Kulinarisk Akademi som åpnet gildet.

Det har han veldig rett i.

Her er det vi fikk presentert, og sammen utgjorde det en buffet av godsaker du kan servere hvem som helst, når som helst. Jeg lover deg at dette er mat du får nye venner med 🙂

Holli Mølles eksperimentelle korn

2015-10-21 at 11-53-47
Emmerbrød med ristede frø, og smakebit på perlespeltrisotto. Yummy!

Melposene er lette å kjenne igjen på det sorte papiret. Møllen er etablert av en tidligere IT-gründer, som elsker produktutvikling. Han steinmaler, finner frem urkorn, lager perlespelt osv. Jeg har brukt flere av meltypene hans før, og er superfan av dem! Ikke minst fordi jeg baker alt brødet selv, og fórer to svært aktive og tøffe tenåringsgutter, som trenger karbohydrater og livsviktige mineraler. Bruker du steinmalt mel, lar det heve over natten, og varierer med mange kornsorter og frø, får du superbrød!

Oluf Lorentzens italienske godsaker

parma
En blid slakter med verdens beste skinke, og diverse sauser. Populær mann!

Jeg har mange ganger på bloggen klaget over norske salamier og pølser. De smaker bare salt og fett, og idag går WHO ut med en forskningsrapport som advarer mot pølser og bearbeidet kjøtt, fordi de mener det er kreftfremkallende.

Bruker du en bortskjemt, kresen gane som veiviser, er du derimot garantert det beste for både kropp og sjel. For endel år siden var jeg på en mat- og vinreise i Emilia-Romagna i Italia. Der var vi innom både parmesan- og parmaskinkeprodusenter. Jeg kan ergo stå inne for at dette er produsert på beste vis. Det kjennes på smaken. Løvtynn parmaskinke smaker søtt når den er god nok.

2015-10-21 at 11-52-39
Saltkrystaller, umami, melk…Parmigiano Reggiano er best når den er vellagret som her.

En god Parmigiano Reggiano (parmesanost) skal smake nesten som morsmelk, altså mye umami. Vi ble servert h.h.v 30 og 25 måneders lagret ost. Parmesanost har jeg alltid i mitt basiskammer (kjekt å fryse). Brukes til mye. Et must i risotto, på de fleste pastaretter, og knall alene, eller med en årgangsbalsamico.

Lofoten med én fot i Japan, og én på gamle trakter 

2015-10-21 at 12-07-29
Sushi-kit fra Lofoten! Årets nyhet?

Lofoten lager gode fiskekaker, og nå er de på full fart inn i sushi-kit markedet, med det de påstår er ferdigkokt sushiris på høyde med de beste sushirestauranter. De lanserer også wasabimajones! Mest interessant syntes jeg tørrfisken deres var. Himmelsk råvare som må utforskes mer!

Det lille ekstra fra Åsgårdstrand

urter
Søt grillet løk, kronblader fra ringblomst og gode urter. Gutta fra Åsgårdstrand leverer det lille ekstra.
I Åsgårdsstrand holder en gartnerfamilie til. Lidenskapelige folk med spiselige blomster og urter som ser ut som de er designet av Hellstrøm. Alt er dyrket ute, for smakens skyld, i sand- og steinrikt jordsmonn. De har også en egen løk, som de serverte grillet. God skjærgårdsløk er søtt og sinnsykt godt! 
Eggende fra Ek Gård

pudding

Pannacotta med pasjonsfrukt, creme brulee og mokkapudding. Ingen gelatin, men spesielt gode egg og lure triks på kjøkkenet til Ek Gårdskjøkken. Farlig godt!

Min indre dessert-addict fikk delirium av Ek gårdskjøkken fra Onsøy. En hel familie produserer mengder med vegetabilske egg (opptil 40 000 i uken), eller hva skal vi kalle det når hønene spiser paprika (for gul plomme), rosenkål og andre «skyller»? De har et bærekraftig gårdsbruk der ingenting går til spille. Resultatet er Norges dyreste ferdigdesserter, men verdt hver krone. 50 spenn for en pannacotta i keramikkbolle, som Bent Stiansen påstår han kunne servert på Statholdergaarden, er ikke gæer’nt. En påminnelse om at desserter tross alt ikke er hverdagskost.

Ren rus fra Østerrike

2015-10-21 at 12-00-54
Nakne viner og øl som sier Møøø!

Vi ble sjenket også, med nakne viner. Jeg har smakt dem før, på mat- og vinmessen i Gamle Losjen. Non Dos mener vin som er helt biodynamisk får en renere, fruktigere og finere smak enn annen vin. Jeg er fan fra før, og ikke minst er flaskene lett å huske. Bare se etter kyr på etiketten!

Olivenoljer fra Oliviers

2015-10-21 at 12-00-26
Vertinnegaver som alltid slår an!

Denne gjengen kjenner jeg godt fra før, også fordi jeg tidvis oversetter for dem (men ikke alltid, for jeg gremmer meg grønn over at de skriver dårlig norsk på endel brosjyremateriell fortsatt!) Oliviers & Co, L’Occitane og Palais des Thés er eiet av det samme konsernet, som er noe av det mest bærekraftige og filantropiske du finner i det europeiske matmarkedet. Gavepakningene fra alle tre er for lengst blitt en favoritt som vertinnegaver! De er dyre, men deilige.

Nå fikk vi smake olivenoljer som var både rene og smaksatt med h.h.v. sitron, basilikum og granateple. En god olivenolje skal smake både nyslått gress og pepper. Et kvalitetstegn. Jeg la min elsk på oljen med granateplejuice, som var sinnsvakt god! Har du godt landbrød, kan du servere den i en skål ved siden av. Supert som aperitif til en god vin, eller bobler.

Lykkebobler

2015-10-26 at 16-24-27 (1)
Nå kan du sprette en flaske til godsakene og NYTE livet!

Aprospos bobler. Igår hadde vi et par gode venner på middag, som kom med en liten vertinnegave fra nettopp Olivier. Pluss en cava som het Lykkebobler, med etikett designet av herlige Bjørg Thorhallsdottir. Slike etiketter virker litt suspekte, men det var en særdeles god cava 🙂

Dette var mitt største reklame- og tipsstunt hittil. Enjoy!

One thought on “Gullimunn gjør gullfunn på "Food for media"

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *