Ode til blingsen

2015-09-23 at 12-25-59
Surdeigsbruchetta med pata negra. (Signert en spansk Michelinkokk.)

Jeg vokste opp med 70-tallspoesi. Jan Erik Vold ble smuglest under pulten på skolen. Vi siterte ”Tale for Loffen” og ”Kluturuke” i tide og utide.

Loffestoff er siden blitt et begrep, som stikker langt dypere i min norske vikingsjel enn jeg først hadde trodd. For nå har neste generasjon kokker gjenoppdaget brødets plass i våre hjerter, midt i glutenhetsen og karbokrigen.

Alle må spise

En av de hotteste, om ikke den aller hotteste av alle hotte kokker, er Magnus Nilsson fra Fäviken. Restauranten du må kunne lese kart og kompass for å finne i dypet av de svenske skoger. Der stjernehimmelen skinner ned på Michelinstjernemat. Nå har han reist Norden rundt i tre år for å finne røttene til vårt nordiske matrike, og alle dens nesten glemte juveler.

”Mat er vårt viktigste kulturelle uttrykk, ganske enkelt fordi alle i hele verden må forholde seg til det. Alle må spise. Maten folk spiser, hvordan de spiser den og hvorfor, sier enormt mye om verden vi lever i», sa han til Smak i DN.no nylig.

Og gjett hva han synes fortjener æresplassen på det nordiske kjøkkenets trone?

2014-04-16 at 13-27-50
Hjembakst med hjemmelaget lammepaté, nykokt rødbet og rosmarin.

”Brødskiven finner du overalt i de nordiske landene, men tilberedningen varierer enormt fra sted til sted. Vi kan forstå mye om de forskjellige regionene ved å undersøke hva brødskiven består av, på det enkelte stedet,  og hvordan folk spiser den”, sa han.

2014-09-01 at 13-25-28
Markablings med høstens grøde.

Jeg elsker en god blings med godt pålegg, og her er vi ved sakens kjerne. En brødskive er ikke bare en brødskive.

brød
Urbrød, hverdagsbrød, focaccia, tzatziki, hjemmelaget eplemos og rørte bringebær. Beste i verden!

Er du blitt en kløpper på kjøkkenet, og en mat- og vinkjenner, er du neppe på super’n for å kjøpe brød og pålegg. Vi snakker smaksforskjeller så himmelstormende store at de kunne kommet fra ulike planeter. Som å sammenligne en årgangsburgunder med søtt skvip fra California. Så la meg presentere:

DE BESTE BLINGSENE (klikk på bildene og markert tekst for oppskrifter)

DET URNORDISKE SILDESMØRBRØDET

Jeg skulle egentlig bare poste afterski-blingsen min idag, før jeg tok helt av i teksten her. Slik ser den ut:

2016-01-06 at 13-17-19 (1)
Afterski-blings er blitt et must.

Dette er selvsagt hjembakst. Urbrød bakt med steinmalt økologisk hvetemel, litt emmer, grovmalt hvete, sesamfrø, linfrø, solsikkefrø, en klype gurkemeie, litt malt. Hevet hele natten. Deretter toppet med julesennep fra Bornholm, min egen julesild og selvplukket tyttebær, rørt med litt sukker. Ikke bare er dette raffinerte smakskombinasjoner som kjører sansene dine gjennom hele skalaen fra søtt til bittert, det er attpåtil megasunt. Sild er som botox for huden. Tyttebærene sørger for å forebygge alt av urinveisinfeksjoner etc. Frøene og kornet booster helsen herfra til månen. Spises kanskje best med følge av øl, eller kald norsk melk. Siden jeg spiser dette etter skitur blir det oftest te til.

Sildesmørbrødet ble nok oppfunnet av vikingene. De oppholdt seg helst i Skåne, på Bornholm, Fyn, Jylland og Jæren. Bygg og rug var mye brukt, og det blir det både øl og rugbrød av. Å servere sild og øl skaper stor stemning!

2015-10-08 at 11-50-40

Som her på Café Genlyd i Ekkodalshuset på Bornholm. Rødbeter, løk, kokte egg, sild i ulike varianter og øl. Se og bli inspirert!

Poenget er: Hvis du vil kose deg skikkelig og invitere folk på et realt og minneverdig måltid, kan du enten lage alt dette selv (hvis du er ihuga hobbykokk), eller kjøpe ferdige råvarer. Det er jo så enkelt å servere! Men, du må for all del legge sjelen din i det, også hvis du bare shopper alt ferdig. Å handle inn gode og tradisjonsrike råvarer er i seg selv en kulturell begivenhet.

DEN FRANSKE OSTEN

Ost, brød og vin. Salig bibelsk. I hvertfall malerisk, kulturelt og historisk.

2014-06-21 at 09-47-36
Honning, Camembert, Pont-l’Évêque, Livarot og Calvados i Normandie

En god brødblings er ikke bare nordisk, nemlig. Bor du i Frankrike, eller Italia, så drar du til landsbyen eller matmarkedet for å handle ferskt landbrød (og de kommer i mange varianter, med og uten nøtter og rosiner), gode oster, skinker, salamier, patéer og litt tilbehør. Sistnevnte kan være tapenader, pestoer, oliven, fiken og annen frukt.

sirilunsj
Ost, brød, oliven, tapenader og solmoden tomatjuice.

Slik min matkyndige venninne Siri gjør det med stor stil og glede i Provence.

sirilunsj2
Sett frem ferske fikener, druer, oster, pesto og skinker til brødet, og lunsjen kan skli ut i flere timer 😉

Knert en god vin, og husk at rosé og fete hvitviner passer best til ost, ikke rødviner. Klar for laaang lunch!

2012-09-21 at 14-25-13

DE ALPINE SALAMIENE OG SKINKENE

Høyt henger de, og søte er de. Vi snakker om geitene, men også sauene. Nede i dalbunnen gresser fete kuer mellom aprikos- og nøttetrær, drueranker og eplehager. Når vi drar frem en skive med geitost fra krøllete matpapir i løypa (det er knallgodt, misforstå meg ikke), benker franske og sveitsiske alpinister seg rundt tjukke bordplater for å innta fete lunsjer, der osten smelter både hjerter og snø.

2015-04-01 at 12-19-41
Charcuterie og Savoievin i Chamonix

Til dette velger du fortsatt fete, lokale hvitviner (noen av mine yndlingsviner!). I bratte fjell passer det også med bakte poteter, syltede grønnsaker (agurk, løk og rødbet), masse finvalgte oster og lokalt charcuterie, altså en tallerken med søte, velsmakende skinker, salamier og slikt. Til slikt pålegg er kun det beste godt nok: Realt surdeigsbrød, a’la landbrød. (BTW: Norsk charcuterie holder ikke for meg. Altfor salt og ergo smakløst.)

1796458_10151887061131770_1087778810_n
Ostesmørbrød med sølvløk og syltet agurk i Crans Montana, Sveits.

DET NORSKE REKESMØRBRØDET

Sommerlig, javel, men det er jo midtvinters at skalldyrene er på det beste! IMG_2254

Har du loffestoff, skalldyr og god aioli har du fest. Champis!

Det er bare å fylle et stort fat med skalldyr, drysse på litt grønt, (dill, koriander eller bladpersille), skjære opp litt lime, avokado og sitron. Finn en god baker som lager ekte spiralloff, melkeloff, landbrød eller annet loffestoff, om du ikke baker selv. Pisk sammen en aioli – et voila!

Skal du lage et skalldyrsmørbød som ruler, da er alle detaljer uhyre viktige for smaken. Klikk på bildet så får du veiledning.

IMG_8746
Rekesmørbrødet som ruler

 

«Over there» er røkelaks blitt en stor hit. Trendfolket skjener til Norden for å smake og nyte våre fantastiske råvarer, også fordi de er supersunne.

img_5778
Under laksen gjemmer en liten tomat- og agurkskive seg.

Her, for eksempel, er et knallgodt smørbrød med røkelaks, dill, philadelphiaost og kapers som visstnok slår spesielt godt an på The Hamptons. Yummy!

Bare en brødskive liksom…Sist men ikke minst: Litt søtt brød, gåselever, gjerne en plomme- eller fikenmos, servert med sauterne…Dette er jo en skive med leverpostei på fransk!

2014-03-27 at 13-47-04
Ruccula og gåselever i Alpe d’Huez

Peace, love and some brødblingser is all we need.

One thought on “Ode til blingsen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *