Dansk leverpostei med bacon

2016-02-05 at 09-52-25
Postei med syltede rødbeter er en gammel slager!

Den minimalistiske New Nordic Cuisine – bølgen møter for tiden en motpol i en revitalisering av Bestemors Kjøkken. Små kunstferdige retter med maur, gauksyre, skum, perler og blomster møter konkurranse fra innmat, surdeig, vørterkaker og hønsefrikassé. Her er hjemmelaget postei, som blir til festmat sammen med brød, oster, ripsgelé, syltede grønnsaker, sopp og annet snadder.

Å lage leverpostei fra bunnen av er såre enkelt, men det blir endel oppvask og litt søl. Det er det verdt. Bare ikke gjør som meg… Jeg la kjøttkvernen med alt i oppvaskmaskinen. Den sterke såpen reagerte med den ubehandlede aluminiumen, og jeg hadde ikke lest advarselen på Kenwoodutstyret. Det oksiderte. Det blanke metallet ble skjemmet av sort belegg. Men, fortvil ikke, det kan gnis bort med matolje, og er ikke farlig. (Puh!)

OBS 2:

Begynn med de største hullene i kjøttkvernen, og vær obs på at spesielt bacon kan trevle seg rundt hullene, så alt stopper opp. Da er det bare å demontere alt, rense, vaske og bruke Q-tips der du ellers ikke kommer til.

Kvern to ganger, og andre gangen bruker du de minste hullene.

Jeg har tatt utgangspunkt i noen gamle oppskrifter, og gjort min egen vri. Grov, krydret, saftig og kjempegod! Oppskriften er til en stor brødform, så du kan fryse ned porsjoner. Enda lekrere blir det hvis du har flere lave keramikkformer du kan bruke. Pynt gjerne toppen med aspik, laurbær, timian eller lignende. Flotte gaver!

2016-02-05 at 11-27-30
Kjempegodt med ripsgelé, som balanserer det fete med noe syrlig.

Smaker kjempegodt med stekt sopp, syltede rødbeter eller sylteagurker, ripsgelé eller portvinsgelé.

LITT OM JERN:

Lever og flesk finner du i frysedisken. Kjempebillig mat som dessuten er svært jernrikt. Mange lider av jernmangel fordi de bl.a. spiser for lite innmat, spinat og brokkoli.  Korn er vår viktigste jernkilde, men kornet må bløtlegges i minimum fire timer – ikke i melk – for at jernet frigjøres slik at kroppen kan nyttiggjøre seg det.

OPPSKRIFT 

 • ca. 750 gram svinelever
 • 1/2 pakke bacon
 • 1 liten blå boks Abba ansjos (bruk bare litt av laken)

Alt males i kjøttkvernen to ganger som beskrevet. Deretter lager du hvit saus:

 • 3 1/4 dl melk (lettmelk eller helmelk)
 • 2 laurbærblader
 • 1,5 gul løk delt i to

Kok opp å la syde noen minutter. Siles.

 • 3 ss smør
 • ca 1,5 dl mel

Smelt smøret på svak varme, pisk inn mel og spe med den silte melken til den er passe tykk (som vaffelrøre). Nå har du hvit saus, som skal blandes inn i den malte levermassen og krydres med:

 • 1-2 ts salt
 • 1 ts pepper
 • 1/2 ts malt muskat
 • 1/2 ts malt nellik
 • 1/2 ts malt allehånde
 • en klype kanel (skal dempe leversmaken)
 • 3 ts timian eller Herbes de Provence
 • 1 stort sammenvispet egg
 • 1/ pakke bacon stekt og hakket i små biter

Rør godt sammen.

 • ca. 450 gram svinespekk/flesk

2016-02-04 at 15-36-03Skjær flesket/svoren i skiver, som du dekker brødformen med. Hell i leverposteien, og sett formen i en liten dyp langpanne. Dekk med bakepapir, og fyll opp med vann til ca. 2,5 cm opp på brødformen.

2016-02-04 at 15-39-58

Stekes midt i ovnen på 175C i ca. to timer. Prøv med en pinne om den er gjennomstekt. La den avkjøles i formen, gjerne over natten i kjøleskap.

Posteien holder seg cirka en uke i kjøleskap. Resten kan du fryse ned.

2016-02-05 at 09-49-56
Yummy!

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *