Påskelam og -vin

2016-03-26 at 15-52-55

Finnes noe bedre enn langsomstekt norskt lam med rotgrønnsaker og en god rødvin? Ingen påske uten!

Du rekker ennå å lage et påskelam, for vi har en helligdag igjen 🙂 Ute er det nå veldig trist og grått, men vi skal ikke klage, for påsken har vært aldeles strålende de andre dagene. Det blir ofte hjemmepåske på oss, men siden vi bor i marka er ikke det å forakte. Den beste dagen var da venninnen min Kari ble med på tur. Vi smurte med klister og gikk i rolig tempo inn til Kikutstua. Solen stekte, føret var nydelig, vindstille og en himmel så løfterik blå som bare påsken klarer det. Sønnen min har også blitt med meg på en tur, men ellers må jeg innrømme det er litt ensomt å gå alene i spesielt påsken.

selfie
Sjekker om selfiefaktor øker bloggratingen! Ha ha!

Jeg tok en selfie en dag, og et par på tur kommenterte at det var teit. Da ble jeg oppriktig skamfull, men så tenkte jeg at det er lett for dem å si, som kan ta koselige bilder av hverandre.

Påskekos er også høye middager med gode venner. Vi har vært invitert både hit og dit, og hadde til slutt vår egen lille påskemiddag, med et lammelår som ble lagt i langpanne med rotgrønnsaker. Dette er den enkleste og beste måten å tilberede lam på. De lærde og gastronomiske strides, men jeg synes helt ærlig det frosne låret som ligger på billigsuper’n kan være noe av det beste i verden jeg. Sau er sau…de beiter jo ute i den samme norske naturen, enn så lenge.

Det frosne låret tines langsomt i kjøleskap, blir deretter smurt inn med en rubb av grovsalt, nykvernet pepper, smør, hakket hvitløk og fersk rosmarin. Masse rosmarin og masse hvitløk! Jeg er alltid veldig raus med urtene, for det gir best smak. Så bruker vi god olivenolje, litt sitron (alltid syre til fett) og legger kokefaste poteter, løk (gjerne sjalott), gulrøtter og sellerirot, evt. det du har av røtter, under.

2016-03-26 at 15-52-49
Alt-i-ett, og duftene som spres seg under tillagingen, gjør dette til en høydare.

Stekes langsomt til steketermometeret viser 65C (rosa i midten). Kok saus på sjyen, men legg bare til smør, s/p og ikke fløte eller andre ting. Det enkleste er av og til det beste!

sizeranne-hermitage-rge-e
Dyrt og veldig deilig

Vi knertet en 2011 Crozes Hermitage; Sizeranne fra Chapoutier, og den var sinnsvakt god! En av de beste vi har drukket. Den koster flesk på polet, men jeg hadde kjøpt min lokalt, da jeg var på pressetur til Côtes du Rhône for et par år siden. Få retter kler en dyr og fyldig rødvin bedre enn norskt lam. Men, hold fløte, tomater og slikt unna. Det er fettet, kjøttet og de ovnsbakte rotgrønnsakene som flørter frem det beste av vinen.

OPPSKRIFT:

OVNSSTEKT LAMMELÅR I LANGPANNE

 • 1 lammelår
 • 1 kvast rosmarin
 • 3-4 fedd hvitløk
 • 4-5 sjalottløk
 • nykvernet pepper og grovsalt
 • 2-3 ss fin olivenolje
 • 1/2 sitron, gnis på kjøttet
 • 2-3 gulrøtter i skiver eller staver
 • 1/2 stor sellerirot i biter
 • poteter, kun vasket og skåret i båter (to eller fire)
 • evt. andre rotgrønnsaker, som persillerot, søtpotet osv. i biter
 • litt vann

Tin låret langsomt i kjøleskap hvis det er frossent, å la det gjerne ligge ute i romtemperatur en stund.

Mos rosmarin, hvitløk, salt, pepper og litt olje i en morter. Gni låret inn med dette.

Smør en langpanne med olivenolje, evt. en klatt godt smør. Legg i rotgrønnsakene og hell på 3-4 dl vann. Legg låret oppå. Stikk inn et steketermometer. Sett inn i ovnen, som på forhånd er varmet opp til 250C. Sett varmen ned til cirka 125C. La stå til temperaturen viser 65-70C. Det kan ta 2-3 timer. Pass på at det ikke blir tørt i langpannen.

Løft opp steken, og legg den på en fjel (der saften har et sted å renne), og dekk med aluminiumsfolie. La stå og godgjøre seg i minst et kvarter.

Sil av kraft og varm opp med smør i en liten sausekjele. Smak til med krydder.

Server rotgrønnsakene og oppskåret lammekjøtt med varm saus ved siden av. (Jeg har en liten sausekjele med telys under. Kjempesmart!)2016-03-16 at 10-48-13

Til dessert hadde vi oster og salamier fra Savoie, blodappelsiner, deretter en fransk sitronterte med bringebærcoulis og hjemmelaget fransk marengs.

GOD PÅSKE!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *