Potet- og sellerigrateng (dauphinoise)

2016-03-27 at 18-35-07
Parmesan og pinjekjerner gjør susen, synes jeg.

I påsken var vi på middag hos naboen, og jeg fikk smake en nydelig rett som jeg nesten har glemt. Fløtegratinerte poteter! Det var en slager på 80-tallet, men har siden forsvunnet litt. Men, ikke i Frankrike, der den er en av de store klassikerne. 

Der heter den gratin dauphinoise, og skal inneholde muskat, gjerne laurbær, kun poteter og ikke ost. Jeg ble inspirert til å lage min egen variant, fordi jeg som vanlig ble kreativ av å se hva jeg hadde fra før i kjøleskapet. Der lå det bare fem poteter, og jeg skulle ha dette som tilbehør til biff med kantareller og dampede grønnsaker, for seks storspisende personer…Jeg fant råd 😉 Sellerirot ble redningen.

Det ble et himmelsk måltid med mange godsaker, til ære for min kjære eldste sønn. Han kom hjem på snarvisitt fra påsketur til Frankrike med kjæresten. I morges fløy han nordover igjen, der han avtjener verneplikten.

Så har det seg slik at jeg nok en gang glemte å ta foto av den ferdige retten…Vi ble altfor opptatt av å drikke nydelig champagne, som vi fikk som gave for å ha passet en hund. Og, høre alle de tøffe historiene fra snøhulelivet og liksomkrigingen til gutta boyz, for en vernepliktig kompis kom også innom. Jeg låner derfor et ferdigrettfoto fra BBC Food.

recipe-image-legacy-id--881483_10

OPPSKRIFT (6 personer)

  • 1/2 sellerirot, skrelt og skåret i 3 mm skiver
  • 5 kokefaste poteter (Asterix), skrelt og skåret i 3 mm skiver
  • 2 dl kremfløte
  • 2 dl lettmelk
  • saften av en 1/4 sitron
  • 1/2 dl ristede pinjekjerner
  • salt og nykvernet pepper
  • revet fersk parmesanost

Sett stekeovnen på 180C. Kok poteter og sellerirot i en kjele med fløte, melk, salt og pepper i cirka fem min. Rør inn litt sitronsaft. Overfør til et lite ildfast fat. Sausen skal bare såvidt dekke grønnsakene. Blir det for mye fløtesaus, kan du øse av noe, og steke det  med sopp eller noe sånt (det gjorde jeg!).

Bland inn pinjekjerner, som du har ristet gylne i en tørr panne.

Rasp fersk parmesan over.

Stekes midt i ovnen i cirka 40 min, til toppen er godt gylden.

Yummy!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *