Vil du til Burgund? + Sommersalat med ost, skinke og asparges

2016-05-04 at 11-07-59
Fra vinslottet Pierreclos i Mâconnais, Burgund. Vidunderlig vakkert område.

Kan du lese et vinkart med alle sanser, kunnskap, minner og bilder i hodet? Da vil vinen åpne seg for deg på en ny måte.  

Jeg har nylig tilbrakt en uke som reiseleder på Rhônen og Saône. To av de viktigste elvene i Frankrike, kulturelt og gastronomisk sett. Den ene flommer gjennom store fruktbare sletter. Den andre bringer mineraler og brevann fra Alpene. Bli med meg på tur!

Elvene er lange, men indrefiletet for mat- og vinkjennere ligger i Burgund. Det er en spennende historie, som kan starte der du føler for det, for eksempel på 1100-tallet. Da begynner det å bli interessant.

Jeg fabler om å tilby megselv som reiseleder for små grupper som ønsker en langhelg, eller en midtuke for den saks skyld. Hva kan skape mer teamånd og kulturell kapital for dine ansatte, eller klubbvenner, enn et dypdykk i hjertet av Fransk kultur? Her henger ALT sammen. Napoleon, kirken, økonomien, klimaet, turismen og global handel. Alt kan spores til og fra vinen. Gi deg selv knagger og tyngde bak valg av riktig vin neste gang du famler i blinde over et vinkart.

2016-05-04 at 08-43-23
Roche de Solutré, der den ettertraktede hvite burgunderen Pouilly-Fuissé dyrkes nærmest toppen

SLIK KOMMER DU DIT:

Fly til Paris eller Géneve. Ta toget eller lei en minibuss til hjertet av Burgund, og derfra overtar jeg og mitt nettverk av oenologer, lokalbefolkning og statsautoriserte guider. Vi kan leie sykler og arrangere picnic i verdens mest ettertraktede vinområde. Smake menyer med ni toppviner. Dra på byvandring i Baune og Dijon. Lære masse med vinsmaking hos kooperativer og i private kjellere.

Maconnais
Pierreclos, som tilbyr smaking av viner og cassis (brukes til Kir)

En slik tur vil starte på rundt 15 000,- per pers for tre-fire netter, inkludert reise. (Andre arrangører tilbyr lignende turer for opptil 50 000,- kroner per pers, uten reise). Send meg en mail om det er interessant! Eller la meg komme og holde et lite foredrag. Jeg er ingen vinekspert, men kan nok til å legge meg på et nivå et stykke over snittet, og under nerdenes dveling ved detaljer vi strengt tatt ikke bryr oss så mye om. Men først og fremst er jeg en erfaren, språkmektig, kunnskapsrik og reisevant reiseleder og organisator.  I flere år har jeg reist på presseturer til ulike vindistrikter, ikke bare i Frankrike. Som matblogger kjenner du meg allerede her 🙂

Siden jeg er matblogger, her er min nye sommersalat, inspirert av en vidunderlig lunch ved bredden av Saône-elven i Lyon. Finnes noe deiligere enn en laaang fransk lunch med god vin?

SOMMERSALAT MED SKINKE, BACON, OST OG ASPARGES

20160503_132533
Lunch i Lyon 🙂

Et mettende måltid i seg selv, men server gjerne fersk brød ved siden av. Brød med smør er godt følge til det meste av vin. Franskmenn drikker sjelden vin alene.

 • 1/2 boks rucculasalat
 • 1 liten pose babyspinat, eller annen saftig salat (ekeblad)
 • noen skiver parmaskinke
 • 1 Halloumi (eller Reblochon, om du får tak i), grilles
 • 1 liten bunt fersk asparges
 • et par søte tomater i båter
 • 1 lime
 • ca. 1 dl tykke småbiter sprøstekt bacon av mager og god kvalitet

Grill aspargesen i en grillpanne, eller på grillen. Pass på at den er såvidt fast i midten. Snu den ofte. Skvis over lime.

Grill også halloumiosten i en tørr panne, til den får gylne striper, eller en hel reblochonost du siden skjærer i skiver. (Min lunch i Lyon hadde tykke skiver Reblochon, som jeg tror de hadde pakket inn i løvtynn fillodeig, for deretter å bake/grille til gylden i ovnen) Evt. kan du skave skiver av fersk parmesan over.

Sprøstek baconbitene langsomt over svak varme i en panne. Da blir de best. La renne av på tørkepapir.

Dander salatblader, baconbiter, asparges delt i tre, ost, tomat og skinke på toppen. Server med vinegraitte etter smak.

VINEGRAITTE (klassisk fransk salatdressing)

 • 1 dl sitronsaft eller lys eddik (hvitvin eller eple)
 • 3 dl fin olivenolje
 • 2 ts grov Dijonsennep
 • 1 ts sukker eller honning
 • 1 ts salt og nykvernet pepper etter smak.

Lag like gjerne en stor porsjon, som kan oppbevares en god stund i kjøleskapet. Ristes godt før bruk.

Vintips: Viognier. Sjelden og vidunderlig. Du kan også bruke en god hvit Burgunder (Chardonney), eller Savoievin, for eksempel fra Valais i Sveits.

LITT OM FRANKRIKE PÅ LANGS MED ELVENE

Både Rhônen og Saône renner ut i Middelhavet ved Camargue. Så la oss begynne der, i fotsporene til antikkens grekere og romere (og angivelig Maria Magdalena etter korsfestelsen av Jesus.)

camargue
Camargue er vilt, vakkert og vindfylt. Verdens beste blomstersalt og okseterriner.

Dette er idag Frankrikes svar på ville vesten. Endeløse bølgende vårmarksområder fylt av mange hundre fuglearter, hvorav flamingoer. Et ridende, fritt folk som galopperer mellom oppdrettsokser for tyrefekting, som i Frankrike er en lek som ikke skader oksen. Oksene pensjoneres etter noen år på arenaen, og de beste hylles til sin naturlige død som rockestjerner.

Hva har dette med mat å gjøre? ALT. Camargue er kjent for vidunderlig blomstersalt og okseterriner, blant annet. Veien opp Rhônen passerer videre Provence sine berømte lavendelåkre. Det finnes tre sorter av den, og forskjellen er betydelig. Visste du det?

2016-05-02 at 11-58-09
Lavendel er godt til mye!

Lavendel er ikke bare en ettertraktet ingrediens i godlukter, som blant annet holder insekter unna, men nydelig i for eksempel biscotti, og som sirop i enkel vin (gode viner blander man ikke med annet enn luft). Provence er også trøfler og sterkt duftende urter fra garrigene. Busklandskapet der de fleste planter beskytter bladene mot fordampning i tørt klima med glinsende essensielle oljer.

Det dyrkes druer selvsagt, og lengst syd ved Middelhavet finnes viner som matcher østers. Lenger inn dukker rosévinene opp. Deretter dukker en kraftig og eksepsjonell Chateauneuf du Pape frem i gamle elveleier fylt med isolerende rullestein. Vinmarkene her ble anlagt av Avignons paver, og beskyttet av en lov fra 1954. Loven nevnes fordi den forbyr flygende tallerkener og sigarer å lande i området! He he.

2016-05-02 at 17-56-39
Nærmest toppen, sydvestvendt, dyrkes de beste Crozes-Hermitage, av druen Syrah

Så seiler du forbi Côte-du-Rhône, med Crozes-Hermitage, Condrieu, St. Joseph og Côte Rôtie.

2014-09-11 at 09-50-57
Innhøsting i Hermitage, 2015

Deretter gjennom Frankrikes gastronomiske sentrum Lyon, til Burgund. Myteomspunnede Burgund, med Beaujolais lengst syd og Chablis lengst nord.

dijon
Dijon var grevenes hovedsete i Burgund. Kjent for sennep, men bare én produsent lager sennep på lokaldyrkede sennepsfrø. Resten importerer frø fra Canada.

Nord i Côte d’Or (gullåsene) ligger den trestjerners byen Dijon (Michelin gir også severdigheter stjerner). Kjent for mye mer enn sterk sennep. Universitetet her er internasjonalt kjent for sine seriøse vin- og gastronomistudier.

Côte d’Or har overgått Bordeaux som vinkjennernes favorittområde på mange måter. Små, myteomspunnede vinmarker og terroirsterke druer. Har du hørt om Romanee-Conti? Gevrey-Chambertin, Clos de Vougeot, Meursault og Montrachet? Det bør du, i visse kretser…Du kan få viner til nær 250 000 kr flasken.

2016-05-08 at 09-29-38
Du kan finne meget bra viner under 20 euro. Denne var perfekt til loff med krabbe og majones. Fra gamle vinstokker og en Appellation Village.

Men du kan også finne enormt gode viner til 12 euro på Carrefour. Etter en slik tur vet du hvorfor, og hvordan du finner dem 🙂

IN VINO VERITAS!

2014-09-11 at 09-36-58

 

 

 

 

 

One thought on “Vil du til Burgund? + Sommersalat med ost, skinke og asparges

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *