Kakedrømmen du kan trylle frem på ti minutter! Til sommerfest & 17.mai

2016-05-17 at 19-37-15Jeg har en god venninne som er superflink til å bake! Ane, som sammen med mannen sin driver Kikutstua i Nordmarka, overrasker ofte med kaker som overgår det meste. Dessuten får hun maten til å se fristende lekker ut på en slags tilfeldig måte. Røft, tøft, sart og smakfullt.

Når hun pynter bordene på Kikutstua, er det ofte med umake glass, med ulike blomster og kvister. Hun samler på kunst, gode smaker og opplevelser.

Her er kaken hun kom med på 17.mai. En mandelbunn som var stekt slik at den hadde en kant. Så la hun skjeer med god vaniljeis på toppen rett før servering. Tilslutt ble kaken pyntet med en raus mengde gode bær på toppen. Så enkelt, og så godt!

«Jeg synes det er litt flaut,» sa hun til meg, «men jeg har bare klemt ut en grov mandelmasse fra Odense marsipan, og stekt den på 200 grader i ti minutter.»

«Det er jo genialt!» Sa jeg.

Hvorfor ikke? Vi MÅ ikke være konditorer og superbakebloggere for å få til knallgode og imponerende kaker.

OPPSKRIFT Lynkake

  • 1 pakke Odense marsipan (eller lag din egen mandelmasse om du vil)

Klemmes ut i en smurt springform (eller kledd med bakepapir)

Stekes i 10 min på 200C midt i ovnen.

OPPSKRIFT MANDELBUNN (Hvis du vil ha hjemmelaget)

  • 4-5 eggehviter
  • 200 gr melis
  • 200 gr mandler (evt. blandet med valnøtter eller hasselnøtter)

Mal mandler/nøtter fint, men ikke for fint. Bland med siktet melis.  Hvis du vil kan du med hell ha i litt revet kokesjokolade for ekstra sjokoladesmak 🙂

Stivpisk eggehviten og vend den forsiktig inn.

Hell røren i en smurt springform og stek på nederste hylle i ovnen som er varmet til 180 grader. Etter ca 30 min er den ferdig (fint hvis den er litt myk inni). Trykk ned bunnen med en rund form som er litt mindre enn kaken, slik at det blir en kant rundt hele.

Avkjøl. Nå kan du også sprite opp kaken, bokstavelig talt, ved å dynke den med en god portvin, sherry, Marsalavin, Amaretto (mandellikør), appelsinsaft eller noe annet godt. Det som er så fint med slike nøtte- og mandelbunner, er at de er så lette å sette sitt eget preg på.

Rett før severing legger du på skjeer med god, ekte vaniljeis. Så drysser du over raust med bær, med og uten grønne blader eller sitronmelisse.

Det ble litt til overs, som jeg la i en tett boks i kjøleskapet sammen med litt is og bær. Dagen derpå spiste jeg restene, som smakte enda bedre! Det var fordi mandelbunnen var blitt myk og god av isen, så den smakte som eksklusiv marsipan med nogo attåt. Sammen med de friske blåbærene ble det supergodt.

2016-05-17 at 19-35-57
Mandelbunn og Pavlova. Mmm…

PRØV OGSÅ MANDELBUNN MED SJOKOLADEKREM

Bruk de bærene du har, og pynt gjerne med sitronmelisse, eller spiselige blomster.

2014-05-17 at 09-09-40
17.mai i Sørkedalen

NYT!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *