Er dette verdens beste sjokolade?

2016-06-24 at 09-58-22
Graduation-sjokolade, for best i klassen!

Jeg har skrevet om det før, min lidenskap til sjokolade. Lykken er derfor å bli sendt til Belgia av Visit Flandern, for å finne nåla i høystakken…For hvordan finner man verdens beste sjokolade i et land som flyter over av det? Og som kanskje leverer litt mye på et gammelt rykte? De fant opp sjokoladeplaten og pralinene en gang på midten av 1800-tallet. Siden har de skrytt på seg å være verdensmestere, i skarp konkurranse med Sveits, Frankrike, Danmark og Norge! Vi er gode på melkesjokolade, selvsagt fordi vi har verdens beste melk.

Som sagt elsker jeg sjokolade. Min uoffisielle liste (jeg er listoman) er som følger, men i tilfeldig rekkefølge.

LES MER: KUNSTEN Å NYTE SJOKOLADE OG LIVET

Tilbake til Flandern.

2016-06-23 at 16-08-15
Chocolatier Dimitry hos Chocolato, og hans disipler 🙂

Vi var en gjeng matbloggere på tur, og fikk delta på en sjokolade-workshop midt i byen Gent, men det var ting jeg så og smakte der som ikke helt stemte med mitt forhold til feinschmecking.

2016-06-23 at 16-12-43 2016-06-23 at 16-13-32Men bevares, de hadde mye artig der også. Som sjokolade med bacon, og insekter!

Sjokolade inneholder noe sånt som 800 bioaktive komponenter (knallsunt), er derfor uhyre smaksrik, og kan blandes med nær sagt alt.

2016-06-23 at 15-28-47

På workshopen fikk vi smake 100% ren sjokolade fra henholdsvis Peru, Venezuela og Colombia. De var veldig ulike. Mye mer enn jeg hadde trodd.  Den ene smakte karamell, den andre bittert og den tredje melkesjokolade. Men alle kom fra den samme kakaofrukten, bare ulike jordsmonn og klima.

En god chocolatier har fint utstyr, som koster omtrent like mye som en bil. En maskin som smelter og regulerer temperaturen helt presist. Det optimale er maks 27C.

2016-06-23 at 14-47-56
Slik ser en skikkelig sjokolademaskin ut. Om du har tenkt deg inn i bransjen.

Deretter kommer chocolatierens evne til å smaksette med hensyn til type kakao, konsentrasjon (hvor mørk eller lys), temperaturregulering og et hav av smakstilsetninger. Nougat, lakris, lavendel, kokos, gin, brandy, madeira. Ja du vet. Marsipan og insekter, bacon og løk…Hos Vosgue i Chicago fikk jeg sjokoladetrøfler med støv av sorte japanske perler. Bare nevner det. Hun (Katrina Markoff) lærte meg at Aztekerelixir (afrodisiak) består av mørk sjokolade pisket med fløte og chili. Det var aztekerne som begynte å bruke kakaofrukten først.

Men altså, tilbake til Gent, middelalderbyen som er mest kjent for øl, ull, kanaler og historie som Europas nest viktigste og største by etter Paris, før hundreårskrigen.

sjokoUnder en byvandring med guide passerte vi den lille og delikate butikken til Hilde Devolder. Regnskapsføreren som ikke fant praliner hun likte, og begynte å lage dem selv.

2016-06-24 at 10-02-51Hun var vennligheten selv, og fortalte at hun selger utsøkte, sjeldne sjokolader også fra andre produsenter, har en hylle med meget sjeldent brennevin (til sjokoladene), og at råvarene kommer fra Valrhona, Frankrike.

Les om VALRHONA i min artikkel side 12 i BULLETIN (Norske Vinklubbers Forbund)

2016-06-24 at 10-02-42«Beklager, men de lager den beste», sa hun litt unnskyldende. Men hun står for den belgiske kreativiteten og sjokolademakingen altså. Bittesmå biter som skal suges hele, ikke tygges. Hver lille bit har et tegn som viser innholdet. For eksempel V for Venezuela (ren sjokolade), en liten lavendel, et korn, et krydderdryss osv. Små nok, og så himmelsk gode at du får evig lengsel etter mer, og mer. Vil smake på alt, kjøpe hele butikken og trøstespise 24/7.

Du er herved advart.

Gent er en av Europas vakreste middelalderbyer!
Gent er en av Europas vakreste middelalderbyer!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *