Nei til matsvinn – slik lager du lekre retter av gammelt brød

IMG_3357-001
Hindre matsvinn ved å nyttiggjøre deg brødet også når det er tørt.

I mange matvettuge land, som Italia, Hellas og Frankrike, er gammelt brød en ypperlig råvare til mange herlige retter. Du sparer penger, får nydelig mat, og er med på å gjøre verden bedre. Her er mine beste tips til bruk av gammelt brød.

  • Visste du at vi nordmenn kaster 190.000 brød hver dag?
  • …grovt brød holder seg lengre enn fint brød.
  • …frossent brød kan holde seg i mellom seks og syv måneder.
  • …brød kan holde seg lenge hvis det pakkes i plast, papir, aluminiumsfolie eller tette bokser.

(Kilde: Framtiden i våre hender og Matvett)

I det siste har det kommet noen gode nyheter på matfronten. Danmark er best i klassen på å hindre matsvinn, som utgjør mange TONN årlig. Og gjett hva? Det er ikke industrien, men forbrukerne som er verst i klassen… Det vi kaster mest av alt er brød.

BAK MITT ELTEFRIE URBRØD

Derfor har matbransjen og myndighetene også i Norge gått sammen om å inngå en bransjeavtale som skal få oss til å handle mer bevisst. For eksempel mindre brødstørrelser til single husholdninger osv.

Men, til syvende og sist er det vi forbrukere som har det største ansvaret. Gjør som bestemor og Michelinkokker, bruk gammelt brød som en flott råvare til gode retter.

BRUCHETTA

tomato-and-basil-bruschetta-17527_l

Superpopulære og knallgode som for eksempel forrett. Pensle skivene med olivenolje, og rist dem under grillen. Legg på skåldet og hakket fersk tomat, blandet med hvitløk og hakket basilikum. Eller rist dem, gni dem med et hvitløksfedd og ha på noe annet most, som aubergine eller artisjokk, tapenade osv. Noen ganger pensler jeg med olivenolje og har på hakket tomat blandet med hvitløk før jeg legger dem under grillristen. Da blir de myke i midten og sprø i skorpen. Yummy!

BRØDKRUTONGER

2016-07-21 at 17-30-58Skjær opp brødet i små firkanter. Her har jeg brukt en daggammel foccaccia. Legg dem på bakepapir, eller i en kledd langpanne. Ringle over olivenolje, hakket hvitløk og tørkede urter (f.eks. Herbes de Provence). Tørkes i varmluftsovn på 125C cirka 20-30 min, til de blir skikkelig sprø. Kan oppbevares en stund i en lukket beholder. Supre til salater og supper.

ITALIENSK BRØDPUDDING

2015-09-22 at 07-30-10I Italienere elsker brødpudding. Skikkelig godt! Prøv for eksempel Miascia fra Gardasjøen.

ARME RIDDERE

img_5118Dette er mine barns yndlingsrett dagen etter middag med loff og skalldyr. Jeg dynker loffeskiver i en blanding av egg, melk, sukker og kanel, steker dem i godt smør, og serverer dem varme med kaldt bringebærsyltetøy. Et glass melk til er optimalt. Her er oppskriften.

STRØ TIL DESSERTER

2015-09-18 at 14-58-51Skjær av skorpen og mal opp til smuler. Stek i panne med smør, sukker og kanel, og vips har du egen strøkavring til for eksempel Tilslørte Bondepiker.

NYDELIGE KJØTTBOLLER 

img_6235De skikkelige gode italienske, greske eller marokkanske kjøttbollene er spedd med daggammel loff dynket i melk. Prøv denne autentiske oppskriften på en ekte Lady & Landstryker’n middag.

DANSK RUGBRØDSTRØ

2015-10-14 at 12-13-22Dette er en forrett fra Stattholdergaarden. Michelinkokker vet å nyttiggjøre seg godt brød. I dette tilfellet er det ristede brødsmuler av dansk rugbrød som er brukt til en nydelig salat med reddiker og Fynsk Rygost. En god idé for å få tekstur til en rett.

LES: LOVE AND BRØDBLINGSER IS ALL WE NEED 

One thought on “Nei til matsvinn – slik lager du lekre retter av gammelt brød

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *