Helgresk superlunsj på Ikaria

2016-07-01 at 15-55-55 (1)Etter en lang sommerferiepause, kan jeg endelig glede dere med  noen herlige helgreske retter fra verdens sunneste øy!

LES MER OM IKARIA

I årets sommerferie dro jeg tilbake til Ikaria, og vingården jeg fant i fjor. Eleni og George Karimalis driver en agroturismo, med utleie av to 500 år gamle steinhus med plass til opptil åtte personer. Alle måltider kan inntas på gården, som er mer eller mindre selvforsynt, og drives organisk og bærekraftig. De baserer seg på både nedarvet kunnskap fra antikken og moderne teknologi og viten.

2016-07-03 at 06-18-27Nå planlegger også paret en restaurant, som jeg i mitt hode kalte ”The Restaurant at the End of the World”, med et hint til ”The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy ” (Douglas Adams), da jeg så steinhuset med steinovnen, på en hylle over det skålformede dalsøkket med alle vinterrassene. Å sitte der i en gresk solnedgang og diskutere meningen med livet….(42) Men også fordi restauranten har utsikt til The Big Blue, langt der ute. Den dagen de er i drift, skal jeg være rask med å komme meg avgårde.

Ikaria ligger isolert, midt i Egeerhavet, der brenningene slår så kraftig, og med slike dønninger, at Hellas beste bølgesurfere boltrer seg på Ikaria Surf School 20 minutter unna.

2016-07-01 at 15-33-07 2016-07-01 at 18-47-55 2016-07-01 at 18-48-28 2016-07-02 at 08-27-11

Ikaria er motstandens øy. Den har ingenting av det naboøyene Samos, Naxos og Mykonos har. Glem turistvennlig. Alt er på gresk. Du kjører deg lett bort. Det er tungvint, kronglete, svært bratt, ulendt og vindfylt. Men, for den eventyrlystne grekofile venter store opplevelser 🙂 Alt minner om 70-tallet, eller før. Tiden står stille. Mange av innbyggerne bruker ikke klokke. Livet går sakte. De er liberale, selvforsynte og stolte bohemer. Ting tar tid. Derfor er de unike, og har den lengstlevende, sunneste og sprekeste befolkningen på kloden. Veien til god helse går åpenbart via motbakker og selvdyrket slow food. Og, de elsker landsbyfester.

2016-07-01 at 21-58-54
Panagyri i Karavostamo. Vakre og sunne folk som danser i timesvis. For en kondis!

Ikarias’ panagyria er legendariske.

2015-08-02 at 17-25-08

Karamalis lager egen vin. Ikke hvilken som helst vin, men Pramnian (nevnt i Homers Odysséen), rosé og hvit.

LES OM DE GRESKE HELTERS VIN

ikaria_lessons

Eleni er en meget habil kokk. Så kjent og kjær, at hun er inspirator og kilde til en av verdens mestselgende og produktive greske kokebokforfattere; Diane Kochilas. Diane er født og oppvokst i en diaspora av ikarere i New York, men har de siste årene tilbrakt mer og mer tid på Ikaria, sammen med sin kule fotografmann Vassilis Stenos. Jeg har to av bøkene hennes. De anbefales på det sterkeste for alle som er seriøst interessert i den ekte greske maten. Hun skriver engasjerende og spennende om rettenes historie, og råvarenes kulturelle og helsemessige betydning. Ikke rart hun har egen spalte i Huffington Post, fulltegnede matkurs og mye bra presse. Og best av alt, i år var hun gjest sammen med oss til middag hos Karimalis! Diane og Vassilis hadde med fire venner, hvorav en operakyndig sanger. Da han hadde fuktet strupen godt med Georges’ pramniske vin, måtte han i ren livsrus synge ut sin pris i form av tre italienske arier. For en kveld! Under druetaket, til akkompagnement av sikader og sirisser, i duften av ville urter og fiken, hav og oliven.

2016-07-01 at 18-47-55Det er slikt som kan skje når man har kefi. Gresk livsrus. Et resultat av mange sammentreff. Du er på rett sted, med de rette menneskene, til rett tid, med de rette verdier, i en kjede av ”tilfeldigheter” og historiske kjedereaksjoner. Luften er stinn av fortid, nåtid og carpe diem.

Så til maten. Den er tilsynelatende enkel, men selvdyrket langsomt, under solen. Fersk og næringstett. Ikaria er innlemmet i Blue Zone.

LUNSJ 

”Jeg steker aldri maten”, sier Eleni. Hun koker, damper eller bruker steinovnen, der rettene og brødet utvikler saftige smaker etter timer i en lukket leirkrukke, kalt Giovetsi.

”Ville urter, petimezi og olivenolje bruker jeg daglig. De er våre sunne smakstilsetninger”, smiler hun.

Petimezi er en vitaminrik druemolasse. På Ikaria bruker de sjelden eller aldri sukker, men petimezi og honning når noe skal søtes. Petimezi lages av druesaft og rester av vinproduksjon, som kokes ned i timesvis. Smaker som flytende rosiner, og er rik på vitaminer og mineraler.

«MAGEIRO» – SUMMERSTUING

Mens jeg venter på at Eleni skal sende meg sin oppskrift på potetsalat, så får dere denne deilige retten fra Ikaria.

Sommerens gode grønnsaker!
Sommerens gode grønnsaker!
IMG_9779
etter Diane Kochilas oppskrift

(4-6 personer)

 • 0,8 dl fin olivenolje (hold av litt til servering)
 • 7,5 dl vann
 • 2 mellomstore røde løk, grovt hakket
 • 4 fedd hvitløk finhakket
 • 1 kg aspargesbønner (i mangel av brekkbønner brukte jeg sukkererter) snittet i to
 • 3 grønne paprika, i skiver eller strimler
 • 1 fersk chilipepper (valgfritt)
 • 1 maiskolbe, delt i tre, eller en boks maiskorn
 • 4 medium  store faste kokepoteter. Skrellet og skåret i kuber
 • 3 store tomater, finhakket
 • 250 gram amarant eller løvetannblader (jeg brukte babyspinat)
 • 2 dl hakkede mynteblader
 • 1 dl hakket bladpersille

Varm opp vann og olivenolje i en stor gryte. Så snart vannet syder, har du i løk, hvitløk, bønner, paprika, mais og poteter. La det syde til potetene er litt møre, cirka 20 min.

Tilsett tomater, grønt og urter. Salt etter smak. Rør forsiktig, sett på lokk å la syde til alle grønnsakene er møre, 20-25 min. Serveres varm eller lunken. Ringle over olivenolje etter smak.

Om du vil ha en kraftigere lunsj, kan du servere posjerte egg ved siden av.

POSJERTE EGG PÅ GRESK VIS

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *