Pannekaker med Gullimunns marka-syltetøy

2016-08-10 at 16-33-39
Rømme og pisket krem er også godt til, for spesielle anledninger.

Smaken av barndom! Av bærtur og søndagsfrokost. Guttene mine elsker å få varme pannekaker til frokost. Nå har de også lagt sin elsk på min siste oppfinnelse på syltetøyfronten. En herlig miks av villbringebær, blåbær fra marka og hagerips.

2015-08-17 at 12-21-09
Lykken er en hage med frukt, bær og urter!

Idag plukket jeg bringebær i to timer. Det er omtrent det jeg pleier å bruke av tid på å fylle et 4-litersspann. Siden jeg ikke har rukket å plukke blåbær, fant jeg frem frosne bær fra ifjor (uten sukker) og blandet med litt av årets + en neve solbær. Å mikse bær er et knalltips. Spesielt rips tilfører en syrlighet som gjør at dette syltetøyet blir bedre enn de fleste.

Hjemmelaget syltetøy er supre vertinnegaver! Eller hvorfor ikke tenke på jul allerede nå. Tenk så deilig å få slike flotte gaver unnagjort mens julenissene er på Sydenseminar. (Jeg tuller ikke, de er det…)

OPPSKRIFTER

2016-08-08 at 19-09-33
Syltesukker er kjekt å ha. Vanlig sukker bør blandes med JAM eller Certo for best resultat.

4 LITER MARKASYLTETØY

2015-08-31 at 11-36-27
Skogen er full av gull.

Mengdene er helt tilfeldige, for her er det bare å blande det man har tilgjengelig, så lenge det blir ca. fire liter. Gjerne mest bringebær.

 • 2,5 l  liter villbringebær
 • 2,5 dl blåbær
 • 5 dl røde rips
 • 1 dl hvitrips
 • 1 dl solbær
 • 1-2 kg syltesukker eller vanlig sukker og 2 poser JAM til 4 liter (kilo) syltetøy.

Kok først opp bærene raskt i en stor kjele. Det gjør ikke noe om bittesmå stilker, insekter og slikt er med. Det kokes ihjel, og tilfører bare sunt protein 😉 Også kalt speiderkrydder.

Bland JAM (eller Certo) godt med sukkeret, før du strør det i kjelen mens du rører godt. La syltetøyet få et nytt oppkok på 2-3 min.

2016-08-08 at 19-03-01

I mellomtiden har du funnet frem en passe mengde syltetøyglass, som du har lagt i en annen stor kjele med kokende vann. Kok også en suppeøse, en grillklype, slikkepott og alle lokkene. Fisk opp glassene med klypen, og øs i det kokende syltetøyet. Fisk også opp lokkene med klypen og skru til uten å berøre noe av innholdet med fingrene. Sett glasset på hodet til avkjøling.

Hele denne prosedyren må til for å hindre bakterier og mugg. Du må være pinlig renslig under alt av sylting og safting, spesielt hvis du bruker lite sukker, som meg.

PANNEKAKER (4 personer)

2016-08-10 at 16-36-45
Smaken av nammenam.

De fleste på min alder slumper til, men vi skal ikke lenger ta for gitt at alle kan lage skikkelig gode panniser! Så her kommer en knallbra oppskrift. Den er omtrent som Bent Stiansen sin, men han legger til sukker, det gjør ikke jeg. Vi har jo søtt syltetøy på 🙂

 • 5 egg
 • 1 ts salt
 • 4 dl hvetemel (kan blandes med Fibra eller fine havregryn for sunnere variant)
 • 6 dl melk (jeg bruker oftest lettmelk)
 • 100 gram smeltet meierismør (du kan bruke rapsolje istedet)

Pisk eggene med salt og siktet hvetemel. Spe med melken, og ha tilslutt i smeltet smør. La røren svelle i en halvtimes tid. I mellomtiden varmer du opp en stor stekepanne, helst med slippbelegg.

Jeg har alltid i en liten klatt smør til den første pannisen. Deretter er det bare å steke i vei. En vanlig øse er nok til én. Løft pannen av varmen og vri på den slik at røren dekker hele bunnen. Er du proff flipper du pannekakene i luften!

Yummy!

 

 

One thought on “Pannekaker med Gullimunns marka-syltetøy

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *