Fredagstaco move over! Her kommer Crispy Duck – og Gullimunn pimper den opp.

2016-08-26 at 18-22-07Hvorfor er den ikke allerede en fredagshit? Godt spørsmål. Du trenger et par ingredienser det egentlig vrimler av, i resten av verden. Bare ikke i Norge. Gullimunn tipper at det bare er snakk om tid før Crispy Duck er større enn taco!

Da jeg vokste opp var lørdagsgrøt en tradisjon. Så ble vi på ett eller annet tidspunkt mer internasjonale. Det begynte med Toros meksikanske gryte, og derfra var veien kort til pizza (?!). Jeg gikk i niende klasse, og hun som var før alle på alt, inkludert å vite hva disco var, sa vi burde servere pizza på klassefesten. JA, ropte alle i kor! Ingen visste hva det var (1975-ish). Paprika var nytt og hot på midten av 70-tallet. Hvitløk var skummelt, og ost fantes kun i en håndfull varianter. Nøkkelost, Gouda, Cheddar og Jarlsberg, pluss noe kliss med kirsebærlikør. Det var mange år før Mozzarella dukket opp.

Mye har skjedd siden. Taco kom, etter jappetiden. Dessverre ikke fra Mexico, men fra USA. Rettere sagt Texas. TexMex-varianten er en blek kopi av den ekte Tacoen. I Oslo er tacofeberen for tiden høy, og nivået har blitt skyhøyt, etter at hipsterne dro til Mexico og forstod at det foreldrene hadde servert var noe mjæl.  Det samme har skjedd med nivået på pizza. Det er lenge siden gouda, kalverull og ketchup ble slengt oppå en tykk bunn, som mest av alt lignet loffestoff. Italiafarerne, fra landets mange vinklubber, har oppdaget at pizza ikke kan sammenlignes med Peppes liksom.

Men, formelen er universal, og helt i tråd med det kroppen trenger, og helseprofeter over hele verden anbefaler: En del karbohydrater (hvetebunn), en del protein (kjøtt) og en del dagens vitaminer og mineraler i fargerikt felleskap på toppen (grønnsaker).

crispy
Five spice krydder er et must. Ingefær og en hel anis gjør det lille ekstra.

Så hvor er Crispy Duck i dette scenariet? Vi snakker om en tynn pannekake, toppet med gakk-gakk og grøntfór. Kineserne har over 5000 år på baken, og har siden Konfucius tid perfeksjonert ekspertisen i det meste. De KAN alt det vi famler oss frem i. Der vi freser i vei med kjøttdeig, jobber de i timesvis med en mager og meget smaksrik fugl. Når vi smeller sammen en tykk leiv, tryller de frem delikate og elegante pannekaker. Våre tomatbaserte taco- og pizzasauser er barnemat mot kinesernes 5-spice plommesauser, også kalt Hoisin. Og, tilslutt; Der vi kliner til med masse løk, hvitløk, urter, mais, salami, bacon, ost, sopp og you name it,  finsnitter de et par elegante grønne, men akk så finstemte lange agurker og vårløk.

So let me introduce…..

(Men, før jeg setter igang vil jeg komme med et lite forbehold. Som sagt er dette en meget velansett og perfeksjonert kinesisk oppskrift. Jeg skal gjøre som pizza- og taco-pionérene: Jukse litt. Gjøre det raskt og enkelt, men meget godt. Originalen tar sikkert dager. I hvertfall timer.)

crispy2
Originaler til venstre. Min kjappe, men meget gode variant, til høyre.

Det finnes noen lokale utfordringer. Det vrimler av levende, men ikke døde, ender her til lands. Jeg kjører forbi en hel flokk daglig. Jeg har hagle i kjeller’n, og vurderer seriøst å skyte noen av dem. De bare vasser bortskjemt og menneskevante rundt langs Bogstadvannet. Til ingen annen nytte enn å spise smuler fra de rike.  Frognerparken er et annet hett tips. Men, siden jakt er lite populært i urbane strøk, anbefaler jeg å stikke til Sverige. Der er andebryst noe av det billigste og mest tilgjengelige i frysedisken rett over grensen. Visstnok har de også hele ender, men det blir en annen gang,

2016-08-26 at 16-51-35
Alt du trenger for en ny fredagshit.

Utfordring 2: Kinesiske pannekaker trenger du kinesere for å bake. Ergo stikker jeg til Jacobs, eller en asiatisk matbutikk, for å kjøpe en diger pose med 17×6 frosne varianter. De heter gjerne Peking duck wrappers. Så trenger du egentlig også en liten bambus-steamer. Jeg leter etter en slik, (de koster peanøtter), men inntil videre har jeg brukt dampristen min over en stekepanne. Funker utmerket, men ser ikke like lekkert ut.

OPPSKRIFT 4 personer

 • 2 andebryst
 • 1 ss 5-spice krydder
 • 1 anisfrø
 • 2-3 cm fersk ingefær, raspet
 • 1 fedd hvitløk, finhakket
 • salt/pepper
 • 2 ss granateplesirup
 • 2 ss sukker

Gni krydder, salt, pepper, ingefær og hvitløk på andebrystet (ikke fettsiden).  Snitt rutemønster i det fete skinnet på hvert bryst. Stek med skinnsiden ned i en dyp stekepanne, på svak varme, så fettet får svettet ut. Når fettet er sprøtt og gyldent (omtrent som ribbesvor) snur du brystene. Legg et anisfrø i det flytende fettet. Stek videre til rosa i midten. Det tar circa ti min. tilsammen.

I mellomtiden koker du granateplesirup og sukker til tykt. (Hvis du ikke får tak i granateplesirup kan du bruke honning)

2016-08-26 at 17-36-01
Ringle over granateplesirup, eller honning, før du steker videre i ovnen.

Skjær brystene i strimler, og legg dem på bakepapir på en stekeplate. Ringle over granateplesirupen. Stekes i ca. 15 minutter midt i ovnen på cirka 125C varmluft.

………………………………………………………………………………………………..

TIL SERVERING:

 • Hoisin-saus

………………………………………………………………………………………………….

Koriandersalsa (valgfritt)

 • 1 bunt fersk koriander (og/eller mynte)
 • 1 ts finhakket chili og hvitløk
 • saften av 1 lime

Blandes og serveres ved siden av. …………………………………………………………………………………………………….

2016-08-26 at 18-10-55

 • 24 kinesiske pannekaker

Damp pannekakene i 3-5 min. i en liten bambussteamer, eller gjør som meg, legg dem på en rist over kokende vann i en dyp panne over middels varme. Sett på lokk. Pass på at ikke pannekakene er for nær vannet, for da blir de klissete og vasne.

…………………………………………………………………………………………………

 • 1 agurk, delt i to og snittet i lange tynne strimler
 • en bunt vårløk , delt i to og snittet i lange tynne strimler

Legges på en tallerken.

2016-08-26 at 17-42-50

2016-08-26 at 18-22-35

Server det hele, og kos dere! Hvis du vil ha noe ekstra ved siden av, er min mango- og avokadosalsa supergod til! Øl, passer dessuten bedre enn vin.

“chī hǎo hē hǎo” 吃好喝好

2016-08-26 at 18-18-01

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *