Den beste starten – Supersunn frokost med svarthavre, frø og bær

2016-08-28 at 08-57-56 (1)

Norsk frokost er verdens beste. Kaldt og hardt klima har perfeksjonert måltidet som skal få oss gjennom tøffe dager. Her er min moderne variant, høstet fra Vikingarv og skogens gull, med en dash av Middelhav og selvsagt kaffe. 

Idag våknet jeg ekstra inspirert. Gårsdagen ble tilbrakt på sykkel gjennom Nordmarka. Det bugnet av bær! Store, søte blåbær, krekling, markjordbær og tyttebær.

LES: SLIK LAGER DU SYLTETØY OG FRYSETØY

Jeg trodde fjoråret gav rekordavling, men årets bær er MYE større. På veien rastet jeg med kjempeutsikt over Vesleflåtan, der jeg satte meg ned med en skive hjembakst, toppet med mitt siste funn: Sangnæspølse fra Hadeland. Jeg fikk en smakebit på Jacobs, da jeg skulle handle kinesiske pannekaker. Jeg tok en bit, rygget tilbake, ba straks om en diger pølse, og tok en smakebit til.

«Den har du fortjent», lo damen og strålte.

«Hvordan klarer dere å lage en så smaksrik og søt pølse som hverken er for salt eller for fet», spurte jeg og tygget i vei.

Konsistensen er myk, saftig, mør og med sterk karakteristisk smak av…blod. Godt okseblod. (Jeg er slett ikke fan av blodmat, så ikke bli skremt). Dette vil kroppen min ha. Lite fett, mye jern, masse protein.

Og bare så det er sagt: Hver gang jeg skryter av et produkt her på bloggen, er det 100% usponset. Jeg skryter kun av de jeg mener fortjener heder og ære pga smak og kvalitet, slik jeg vurderer det fritt. Varene kjøper jeg til vanlig pris.

«Vi bruker blod og ikke blodpulver», sa hun.

Så det tygget jeg, med agurk og persille, på sykkelturen min.

Lørdagskvelden ble tilbrakt foran en TV som ikke ville funke. Ergo ble kvelden reddet med Netflix-app og Chromecast. Klikket som en gal etter en god film, og gav opp. Så fant jeg Chef’s Table. Klassisk musikk (blant annet min megafavoritt, av Prokofiev) spilte opp til store sfærer.  Jeg glodde med bankende hjerte, fullstendig oppslukt fra første sekund. Det var gull. Det var lidenskap, visdom og poesi. Aha! Noen brikker falt på plass. Hvite flekker ble fylt. Hjertet fikk en ekstra klem. Matinteressen økte enda noen hakk. Programserien presenterer verdens beste kokker. Deres liv og filosofi.

Dan Barber fra Blue Hill elsker korn og markens grøde. Han er den første kokken som har gått til bonden og bedt om å få avlet frem spesielle produkter etter SMAK. Smaken er vår viktigste, og eneste veiviser, i hva kroppen trenger og har godt av. Det er ikke snobberi. Det er den riktigste måten å leve i pakt på med naturen. Hva gir best smak? TID og respekt for det økologiske kretsløpet.

Massimo Bottura i Modena er Dan’s rake motsetning i personlighet, men de brenner for det samme; Gode råvarer og lokal tilknytning. Massimo lager fest! Og han lager tortellini, med en gammel italiensk mama som guru. Hans Osteria Franscescana er kåret til verdens beste restaurant!

LES: VERDENS BESTE PASTA!

Fikk jeg prestasjonsangt? Følte jeg meg motløs som hjemmekokk? Tvert imot. Morgenstund i Norge har Gull-i-munn.

Det ligger mye tid, omtanke, håndverk og lidenskap i disse "enkle" rettene.
Det ligger mye tid, omtanke, håndverk og lidenskap i disse «enkle» rettene.

Jeg tuslet ned på mitt store, lyse kjøkken her i marka. Følte en enorm stolthet over naturen vår. Som gir og gir. Vilt og vakkert. Hentet frem Vikingkornet, steel cut, som lå til bløt i kjøleskapet. Dro frem Norgesglasset med mitt selvplukkede og hjemmelagde markasyltetøy. Hentet brøddeigen, som hadde kaldhevet over natten på vaskerommet med vinduet på gløtt mot nord. Fylte mine to jern- og keramikkformer og drakk «Mirakelvann». Om det fungerer vet jeg ikke, men indonesere og indere sverger til det. Vann med sitron, fersk ingefær og agurk. Honning.

2016-08-28 at 09-18-48Jeg må ha minst to kopper kaffe latte med verdens beste melk, og nykvernede bønner fra ett eller annet sted (jeg tester ut en haug ulike hele bønner til Jura-maskinen). Nordmenn er på verdenstoppen i kaffedrikking, og vi lager verdens beste kaffe. Ikke rart, med det vannet vårt, og melken.

En god start. Det betyr alt. Dagen kan komme. Verden trenger det beste fra hver av oss.

KALD FROKOSTGRØT MED STEEL CUT SVARTHAVRE OG MARKABÆR

2016-08-28 at 08-55-54 (1)Svarthavre er et urkorn, som inneholder mer fett og mindre sukker enn vanlig havre. Om havren er i form av vanlige havregryn, eller steel cut, spiller ingen rolle. Begge er like næringsrike. Du kan mikse dem for variasjon på konsistens. Jeg møtte bonden som dyrker disse kornene. En lidenskapelig sjel. Hadde han bodd i USA, hadde kornet hans helt sikkert havnet hos Blue Hill.

OPPSKRIFT

 • 2,5 dl havre
 • 2,5 dl vann

Bløtlegges over natten i et lukket glass i kjøleskap. På denne måten igangsetter du fytase, som gjør at kornets jern mye lettere opptas av kroppen.  Dagen etter siler du av vannet med en melsikt, og tar vare på grynene i kjøleskapet. De holder seg en ukes tid.

 • 2 ss bløtlagte havregryn
 • ca 2 dl Biola yoghurt naturell
 • 1-2 ss markasyltetøy
 • 2 ts linfrø
 • 1 ts kanel

LES: OPPSKRIFT PÅ FANTASTISK MARKASYLTETØY

Bland og NYYYT. Både havren, bærene, kanelen, linfrøet og yoghurten inneholder mengder av de fineste og flotteste næringstoffene kroppen trenger. Alt fra Omegaoljer til proteiner, vitaminer, mineraler, fibre og probiotiske bakterier. Sunnere blir det ikke!

MIRAKELVANN

2016-08-28 at 10-17-44
Kringla leverer drikkevann til Oslo. Vi er heldige!

2016-08-28 at 09-23-38

 • 2 dl friskt vann
 • 3-4 skiver agurk
 • 1 cm fersk ingefær
 • 1/2 sitron, saften

La det gjerne stå over natten i en mugge. Drikkes helst hver morgen og kveld. Skal hjelpe mot oppblåst mage, og bedre fordøyelsen.

 

 

GOD KAFFE OG BRØD frokost2Her er brødene ferdigstekte. Jeg kjenner på duften i huset når de skal tas ut. Perfekte! Disse brødene er bakt på hvetemel, Fibra, havrekli, linfrø, solsikkefrø, sesamfrø, malt, gurkemeie, salt og kun 1 ts tørrgjær. kaldhevet 12 timer, og stekt i glovarm ovn i 35 min. Men nå har jeg mettet meg på grøt og grapefrukt, så disse skal nytes på tur, og i guttenes matpakker.

LES: GULLIMUNNS BRØDBAKESKOLE

UR-BRØDET

Ha en strålende dag folkens!

 

One thought on “Den beste starten – Supersunn frokost med svarthavre, frø og bær

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *