Hva har Gunhild Stordalen, Jamie Oliver og Gullimunn felles? Vi vil være med på verdens største og viktigste gruppearbeid: Å endre det globale matvaresystemet, så det kan mette en sunn befolkning på 9-10 milliarder mennesker, på en bærekraftig måte innen midten av dette århundre.
Iår fyller Dyrsku’n i Seljord 150 år som Norges største og viktigste mat- og landbruksmesse. Kom deg til Seljord 9.-11.september. Du kan blant annet være med på NM i Graut og få den ettertraktede tittelen Grautgrams!
LES: KJØLESKAPSGRØT MED SVARTHAVRE, FRØ OG BÆR
Kronprinsparet kommer, det gjør også Landbruks- og matminister Jon Georg Dale. Jeg fikk æren av å intervjue Gunhild Stordalen, til Dyrsku’ns bilag i Nationen denne uken. Vi kunnet snakket i timevis sammen, som hun selv sa, for vi deler lideskapen for å fremme en sunn matkultur. En av de mest kunnskapsrike og hyggeligste intervjuobjektene jeg har møtt i denne bransjen. EAT har skjønt at vi må tenke nytt, tverrfaglig, globalt og kunnskapsrikt.
Her er et lite utdrag fra artikkelen, som står i Dyrsku’ns bilag til Nationen denne uken.
- OVERFORBRUK OG SLØSING
Et av hovedproblemene når disse spørsmålene diskuteres globalt, er ikke bare mangelen på tverrfaglig samarbeid, men evnen til å se hele verdikjeden i sammenheng, ifølge Stordalen.
– Vi står ovenfor en massiv systemsvikt og mange følgefeil. Det globale matsystemet er ekstremt ineffektivt og urettferdig fordelt: Til tross for at vi produserer mer enn nok kalorier til å fø verdens befolkning, går fortsatt nesten 800 millioner mennesker sultne. Rundt 1/3 av det som produseres kastes eller ødelegges. I tillegg har rundt 2 milliarder mennesker en eller annen form for mangeltilstand. Ytterligere 2.1 milliarder mennesker er overvektige eller lider av fedme. Derfor er alt vi gjør med maten vår noe av det mest effektive også når det gjelder folkehelsen.
Hva kan hver og en av oss gjøre? Søke kunnskap (f.eks. besøke bønder), og ta bevisste valg. Her er mine forslag. Bli med da vel!