Eplesaft som smaker GULL

2016-09-10-at-15-48-37For hvert år øker mengden selvproduksjon, og det føles så herlig! Vi har et epletre som bare får skurvete epler. Det gjør ikkeno’ når man kan lage verdens beste eplemos og-saft!

2016-08-15-at-12-29-35
Made in Ytre Oslofjord

På hytta har vi også et epletre, som jeg tømte for epler før vi dro, og lagret kjølig i kjelleren til en dag jeg har tid til å safte. Av min mor har jeg arvet en superfin dampkoker, som er akkurat like gammel som megselv.

2016-09-10-at-10-53-43

Brosjyren som følger med er retrokul, i ekte 60-tallsrosa. Eller hva synes dere?

Å safte med slikt utstyr går som en lek. I kjeller’n har jeg også samlet på flotte italienske (eller er de franske?) lemonadeflasker. Nå kom de endelig til nytte.

OPPSKRIFT (til ca. 4 liter saft)

  • 4 kilo epler
  • 600 gram sukker (60-tallsoppskriften min anbefaler 250 g per kilo frukt)
  • saften av en sitron

Kutt eplene i passe biter, og du trenger hverken å vaske eller rense dem for kjernehus.

Strø sukker og skvis sitron mellom lagene med fruktbiter. Jeg synes 150 gram sukker per kilo epler holder, men det er smak og behag. Husk at mye sukker også konserverer bedre.  .

Sett deretter dampkjelen oppå en annen kjele halvfull med vann. Kok opp og la det fosskoke i 70 min.

eplesaft
Pass på at tappeslangen er klemt godt med en klype (hører med apparatet) og at slangen ikke kommer nær platen/ilden. Jeg legger den like gjerne i et tykt kjøkkenglass.

I mellomtiden vasker du flasker, eller rengjør gamle melkekartonger, om du har tenkt å fryse ned saften. (Glass vil knuse i fryseren fordi væske utvider seg i kulden).

Flaskene steriliserer du i stekeovnen på rundt 150C.

Bruk grillvotter selvsagt, og tapp saften på flaskene straks den er ferdig. Få hjelp av noen til å få ut den siste literen fra kjelen (må vippes opp mens du tapper).

La lokket sitte litt løst først, for de første to flaskene vil koke! Fest korkene så snart væsken roer seg.

2016-09-10-at-15-49-00

Kjøl raskt ned og gled deg til nydelig saft! Eller eplemost som det også kalles. Den er best å vanne ut litt med isbiter og/eller opptil 50% iskaldt vann (smak deg frem), for den blir ganske sterk.

Eplesaft er ypperlig som alkoholfritt alternativ til finere middager. Mye bedre enn alkoholfri vin. Dessuten er det kjempegøy å smake seg frem til ulike eplesorter. Jeg har bla. Åkerø, og de på hytta aner jeg ikke hva er. Eplene på bildet over er en vakker sort jeg gikk på epleslang for å bruke til bildet 🙂

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *