Lunsj og tøffe tønner i Saint-Émilions vinmarker

2016-09-27-at-10-58-18
Saint-Émilion, for deg som elsker god vin i fine omgivelser.

Er dette verdens vakreste vinområde? Etter en tur i superidylliske Saint-Émilion, er det herlig å spise lunsj ute i vinmarkene hos tønnemaker/vinprodusent Le Château de Candale.

2016-09-27-at-12-12-56
Lekker lunsj i det grønne på sydkammen av Saint-Emilion

Det er foreløpig bare to steder du kan sitte ute til lunsj blant alle druene. Le Château de Candale er ett av dem, og populært. Ikke så rart, da både vinen, maten og utsikten er fantastisk. Slottet ble opprinnelig bygget av Lady Marguerite de Suffolk Kandall, en slektning av den britiske kong Edward III, som også var hertug av Aquitaine (regionen som inkluderer Bordeaux).

2016-09-27-at-14-03-17
Tønnemakeren som ble vinprodusent. Her skal tanninene finslipes.

Jean-Louis Vicard kjøpte slottet i 2010, og er egentlig bødtker (tønnemaker) fra en av verdens mest anerkjente tønnemakerfamilier, kalt Vicard.  For få år siden tok han steget ut til å bli vinprodusent, og selvsagt med spesiallagde tønner. Siden jeg er veldig opptatt av fitness og helse (for tiden studerer jeg deltid fitness og kosthold på Norges Idrettshøyskole), la jeg selvsagt merke til den supertrente, atletiske kroppen hans 😉 For å si det sånn, vinprodusenter generelt pleier å ha tønnekropp, ikke tømrerkropp, he he. Å være tønnemaker er beinhardt fysisk arbeide. En i følget mitt mente Jean Louis ligner på Daniel Craig. Hva synes du?

2016-09-27-at-14-03-28

«Jeg er født i en tønne», lo han.

Men først litt om tanniner, for deg som ikke er så kjent med vinens mange finesser. Eikefat gir vinen smak av vanillin, som er et stoff som finnes naturlig i eik. Vanillin (hvitt stoff) er også et billig erstatningsprodukt for ekte og dyrere vanilje (sorte frø). Hvor trærne er hogget betyr mye for vanillininnholdet, og dermed smaken.

2016-09-29-at-10-13-46
Mens bålet brenner og toaster treverket, spenner bødtkeren de siste tønnebåndene fast. Hardt presisjonsarbeid! Her hos Hennessy i Cognac.

Tønnene settes over bål noen minutter, for å få en lett gyldenbrent flate. Da lukter det ikke eik, men deilig brød- og bollebakst! Når vin fatlegges på eik vil den ta i seg både de deilige aromaene, og tanniner, som er treets bitterstoffer. De kan gi deg en følelse av tørrhet i munnhulen. Noen ganger så skarpt som sandpapir, andre ganger mykere, avhengig av vinens kvalitet og alder. Tanniner er det også i drueskall, stilker og druesteiner. Har du tygd på druestein noen gang? Prøv det. Da kjenner du det godt. En vin med tanniner er lagringsdyktig, for det skjer kjemiske reaksjoner under lagring som gjør at tanninene integreres med vinens aromastoffer. Den får et mer interessant smaksbilde, og blir fyldigere og bløtere. Det er bare rødvin som har tanniner, og jo mer tanniner, jo fetere og kraftigere mat bør du servere til. Rødvin uten tanniner er gjerne lett, fruktig og fin til fisk og fugl.

Å ha de riktige eiketønnene (og aldri mer enn to år gamle) er uhyre viktig for en seriøs vinprodusent. Det bør ikke være for mye vanillin, eller fatpreg som mange sier.

«Eiketreverket har ulike tanniner, avhengig av om vi bruker den nederste eller øverste del av treet», fortalte Jean Louis til oss. Dette er han mer eller mindre alene om å forske på, og kunne måle! Noe så verdifullt som en nyhet fra Bordeaux altså.

candale3
Dagens meny! Jeg vet ikke hvorfor det står Château Haut-Brisson, for vi var vitterlig på La Château de Candale. Brødet var noe av det beste jeg har smakt!

Etter disse spennende opplysningene spiste vi lunsj. Hvert år lager de noen få liter rosévin fra noen vinmarker de disponerer i Syd-Frankrike, nærmere bestemt utenfor Montepellier. Den ble servert som aperitif, med brød og tapenade.

scandale

De kaller den Scandale, og dekorerer etiketten med en av årets kjente skandaler. 2014 viser president Hollande som ble tatt på fersken med elskerinnen på motorsykkel. Laget på 75% Grenache og 25% Mouvedre (2,5 timer skallkontakt). Fet og smakfull, litt urter. Nydelig! Vi drakk siden en Roc de Candale 2010, på 90% Merlot og 10% Cabernet Franc. Fruktig (kirsebær) med bløte tanniner.

candale-forrett

Først fikk vi en nydelig og lett rett. Hvetelefser med hyse, avokado, agurk, tomat, gulrøtter, urter fra en rikholdig urtehage en meter unna, og salat.

2016-09-27-at-12-56-22

Deretter fikk vi indrefilet av svin med pastinakkpuré og både friske og stekte grønnsaker og urter. Veldig god kombinasjon.

2016-09-27-at-13-27-35

Desserten var både mousse, vaniljeflarn og mørk sjokolade av beste sort.Jeg elsker ulike teksturer i dessert.

Lunsjen her anbefales på det sterkeste 🙂 God tur!

2016-09-27-at-10-54-44-1
Gullimunn på vei opp i tårnet til Saint-Émilion

3 thoughts on “Lunsj og tøffe tønner i Saint-Émilions vinmarker

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *