Pasta med spicy scampi og crispy grønnsaker

2016-10-17-at-16-14-56-1
Fristende vakkert!

Etter mye lam og annen tung høstmat, fikk jeg veldig lyst på noe lett, friskt og fargerikt idag. Pasta er alltid godt. Med ferske grønnsaker smaker det himmelsk! Skalldyr er dessuten en svært viktig jodkilde i kostholdet vårt.

Denne retten woker og koker du ferdig på under et kvarter. En super rett til både hverdags og fest. Den får nydelig «thaismak» med få krydder, og de ferske, søte tomatene frisker opp sammen med crispy sukkererter. En høydare, med andre ord.

Jeg elsker skalldyr, men har lenge holdt meg unna scampi, etter å ha sett en dokumentar på TV, som viste hvor ille det står til med både arbeidsvilkår, miljøhensyn og fóring i visse deler av oppdrettsnæringen i Asia. Så fant jeg poser med scampi som hadde stempel med sertifisert og miljøvennlig oppdrett. Jeg vet ikke om det holder…(Burde kanskje sjekke mer?) Du kan eventuelt erstatte scampi med reker og annen sjømat. Noe som er fast i fisken 🙂

Det finnes mange gode helsegrunner til å spise mer skalldyr. Jod er ett av dem. Helsedirektoratet advarer om økende jodmangel hos spesielt unge kvinner, som følger trenden med å holde seg laktosefri. Det kan være farlig!  Melkeprodukter og sjømat (både fisk, tang og skalldyr) er våre viktigste jodkilder. Uten jod fungerer ikke hjernen skikkelig, og blir du gravid er fosteret ille ute. Siden jeg studerer ernæring for tiden ( på NIH) opptar dette meg, for det er et underkommunisert problem!

Jodmangel er også hovedårsak til stoffskiftesykdom. Da jeg vokse opp på 60- og 70-tallet, var det så utbredt, at over 80% av innbyggerne på visse steder av Østlandet led av struma. Det skyldtes jodfattig jordsmonn. Idag får melkekyr jodberiket fór. Og ja, du får jod i Jozo salt, men det holder ikke for å dekke dagsbehovet. Dessuten bør vi spise mye mindre salt også.

Men, nok skremsel! Spis med liv, lyst og lidenskap. Dette er god mat for alle sanser 🙂 Retten inneholder en rekke andre supersunne ingredienser også, som spinat, løk, hvitløk, tomat, paprika og ingefær. 2016-10-17-at-16-00-29-2OPPSKRIFT (4 personer)

 • scampi (helst ukokte)
 • 2 ss raps/olivenolje
 • 2 vårløk, i ringer
 • 1 fedd hvitløk, finhakket
 • 2 cm fersk ingefær finhakket
 • 1 pose babyspinat
 • 1/2 grønn squash skåret først i fire på langs, deretter i tynne skiver (trekanter)
 • 1 rød og/eller gul paprika i skiver, delt i fire
 • 6 champignon eller aromasopp, delt i fire
 • 1 rød chili, i tynne ringer (smak deg frem)
 • 10 søte cherrytomater delt i to
 • 1 liten pose søte sukkererter
 • 2 ss grovhakket fersk koriander (gjerne med roten om du har)
 • salt og nykvernet pepper
 • en skvis sitron eller lime

2016-10-17-at-16-12-57-1Varm opp en wok, og ha i oljen. Når den er passe varm, har du i løk, hvitløk, chili og ingefær, sammen med ukokte scampi. Når scampien begynner å få farge, har du i sopp, paprika og squash. Svisj til skalldyrene er såvidt gjennomkokte. Smak til med salt, pepper og sitron eller lime.

Rett før servering har du i evt. de kokte scampiene/rekene, tomater, spinat, sukkererter og fersk koriander. Rør raskt rundt, til alt er blandet og spinaten faller litt sammen.

PASTA:

Jeg bruker helst fullkornsfusilli, men gutta i huset foretrekker tagliatelle.

Kok opp etter anvisning på pakken. La renne av, og bland inn i woken sammen med rekene og grønnsakene.

Serveres med fersk parmesan.

NYT!

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *