Norges fineste julemarked!

103Igår hadde jeg en skikkelig kosejobb, (som skal trykkes først neste jul). Oppdraget var å reise til Mjøsgårdene, som åpner dører, låver og gårdsrom for markeder og andre juleaktiviteter.

Det største og fineste markedet er uten tvil på den staselige herregården Hovinsholm, ytterst på Helgøya i Mjøsa. Her har det vært mennesker i nær 5000 år, og gårdsdrift siden sagatiden. Markedet «Jul på Hovinsholm» startet for fem år siden, og foregår en sen novemberhelg fra 12:00- 17:00. Ifjor kom over fem tusen besøkende! En rekke andre gårder i distriktet holder også ulike markeder, gårdsutsalg og aktiviteter samtidig. Mer om det siden!

102
Utsikten mot Mjøsa en vakker novembermorgen.
101
Den lokale musikkforeningen stilte med P-vakter og julekorps!

Om ikke snøen lå tjukk, så glødet solen igår. Stemningen var helt herlig, og det duftet bål og kandiserte epler. Primus motor bak markedet er Charlotte Holberg Sveinsen, som begynte med kafédrift i Skafferiet, en vakker husmannsplass på en høyde med flott utsikt og eplehage. Her serveres det nydelig mat året rundt, og hun har gitt ut flere kokebøker fra driften.

099Nå øker hun stadig produksjonen av hjemmelagde godsaker, som selges fra en gårdsbutikk i den eldgamle stallen. Nyt bildene, og dra til Mjøsa! Turen tar to timer fra Oslo, mot Lillehammer.

090 089Disse eplene er først dyppet i en blanding av smør, sirup, vanilje, fløte og andre godsaker, deretter i knuste mandler eller kokos.

081_fotor_collageLumper ble bakt på gamlemåten, og servert med fantastiske pølser.

LES: SLIK LAGER DU HJEMMELAGDE POTETLUMPER

079Pølsene fra Metervare er noe av det beste jeg har smakt! De ble servert med hjemmelaget sennep med pepperrot, rødbetkompott, lumper eller brød. De hadde også pulled kalkun. Yummy!

PRØV MIN OPPSKRIFT PÅ SANTA BURGERS

solbaerFars Solbær fra Alhaug gård var på plass. Han selger både søtet og usøtet saft. Jeg kjøpte sistnevnte, som anbefales av stjernekokker til blant annet å gi syre til saus. Jeg tok ikke bilde av alle de 50 flotte utstillerne, men jeg kan love at kvaliteten var skyhøy. Brimi var der med ost for eksempel.

GULLIMUNNS DYRESTEK MED VILTSAUS

107Ringsaker kommune har kjøpt inn en ambulerende brødbakerovn, som kan leies av alle. Herlig!

094
Fra låven med butikk, der du kan kjøpe spiselige julegaver og nydelig pynt.

095Charlotte har svært estetisk sans. Over alt er det noe vakkert å se, og ta bilde av 🙂

HAR DU DAMPSAFTER, KAN DU ENKELT LAGE SAFT SELV

080

spann stjerne

100
Stor stemning, og duft av nybakte brød.
088
Kos!

096Dette var bare en smakebit, for det var tjukklefser, kaker, varm sjokolade med marshmallows, nydelige håndmalte kort av Eli Møller, vakker keramikk og mye mer!

BISCOTTI ER FINE JULEGAVER DU LAGER SELV

Vakkert!
Vakkert!
lys
Lysestøperiet var imponerende! Det var også flere skinnfellmakere.

For oss som elsker julen, og alt som hører med av nostalgi, er dette en drøm av et julemarked. Jeg skal tilbake neste år!

 

 

One thought on “Norges fineste julemarked!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *