Bli vinkjenner i Bordeaux!

Byen Bordeauxs ikoniske vannspeil, som damper noen ganger i timen.

Et nyttårsforsett jeg bifaller er å drikke mindre, men bedre! Men hvordan skal du bli vinkjenner i en fei? Dra rett til smørøyet, Bordeaux, og la deg lede gjennom en av verdens flotteste og morsomste vinskoler.

GULLIMUNN er full av forventning foran La Cité du Vin

Da borgermester Alain Juppé åpnet Bordeauxs nye severdighet i 2016, sa han: “La Cité du Vin vil bli mitt Guggenheim”.

Den tidligere statsministeren henviste ikke bare til byggets estetiske appell og originale arkitektur, men til et ønske om økt økonomisk vekst for byen og området. La Cité du Vin skal bli like viktig for vinverdenen, som Holmenkollen er for hoppsporten.

Bygningen ligger fem minutter med trikken fra den vakre, og ikoniske Place de Bourse, med det tidvis dampende vannspeilet på elvebredden til Garonne. Den troner ved elven, med glitrende glass, stål og limt tømmer. Formen og designet skal gi illusjonen av:  ”virvlene i et svingende vinglass, buktende vinranker, og Garonnes flo og fjære. Designet fanger vinens sjel, og dens flytende essens i en sømløs kurve. Immateriell og sensuell,” ifølge XTU Arkitekter i Paris. De er en av flere som har utformet bygget, til en pris av 81 millioner euro, hvorav 19% fra 83 private investorer.

Lyset, materialene og de organiske linjene inne i bygget er besnærende. Det første som møter oss er, foruten resepsjonen, en Aladdins hule med vin. Et rundt og høyloftet rom, lik en bikube full av nektar for guder. Ikke langt fra sannheten, når man leser at kjelleren inneholder mer enn 14 000 flasker med 800 ulike viner, hvorav 200 fra Frankrike og 600 fra mer enn 80 land over hele verden.

Dette eksepsjonelle utvalget er gjort med kyndig hånd av Régis Deltil, en lokal vinhandler, og hans smakspanel bestående av Andréas Larsson (World’s Best Sommelier 2007) og Michel Rolland. For de som måtte lure er den allestedsnærværende Robert Parker også involvert. Han er valgt som ambassadør for La Cité du Vin, sammen med skuespilleren og vinelskeren Pierre Arditi.

Fra denne fristende hulen kommer du rett inn i en vinbar, som serverer lekre lunsjretter, og vin som til enhver tid matcher det kulturelle programmet.

Men, det viktigste er å lære. Du blir tildelt en ”whisper”, som guider deg automatisk og sensorstyrt på ett av fjorten språk. Med andre ord kan du gå på omvisning etter eget tempo og forgodtbefinnende.

Du kan for eksempel gå til veggen med ”vinranker”, for en akademisk forelesning om poding, jordsmonn, kultivering, druers modning og alt annen en agronom vil bifalle. Etter mye teori kan du hvile hjernen med intet mindre enn tre storskjermer, som viser noen av verdens fineste vinmarker, filmet med en trehodet drone. Du er en ørn som svever over landskapene, med nydelig musikk i øret, for bedre forståelse av hvor druer kan vokse, fra Japan til Champagne og Chile.

Den historieinteresserte kan labbe rundt i en labyrint, fra antikken, via romertiden, til middelalder og helt frem til vår tid. Hva drakk de av, med og for?

Et av de mest spennende opplevelsene er langbordet, der du kan teste dine sensoriske evner. Kolber er fylt med vinenes primære, sekundære og tertiære aromaer. For et fantastisk sted å øve nesen! Her skal jeg ta med mine nå voksne sønner, tenkte jeg. Gi dem en god start på livet som kvalitetsnytere.

Her ligger vi og lytter til sensuelle ord om vin fra verdenslitteraturen, mens vi beundrer et skiftende tablå av kunst, som illustrerer rus, lidenskap, kjærlighet, nytelse og begjær.

Det franske måltid er på UNESCOs verdensarv for immaterielle kulturskatter, og La Cité du Vin setter på alle måter vinen inn i denne konteksten. Det gjøres elegant via litteratur, kunst, film og installasjoner der du sitter som en usynlig gjest til bords med noen av verdens største vinkjennere.

Neste gang jeg er der, kommer jeg til å bruke minst to timer, som anbefales.

I baren på toppen kan du praktisere dine nye evner som vinsmaker 🙂

Etter endt tur, er det vinsmaking i vinbaren Belvedere, som til enhver tid har et utvalg av dagens viner på en meget velfylt disk. Billetten gir deg ett glass, som nytes mens du beundrer 360 graders utsikt over Bordeaux. Så kan du planlegge dypdykk i omegnen. God tur!

LES: LUNSJ OG TØFFE TØNNER I SAINT-ÈMILIONS VINMARKER 

LES: OM VIN, VANN OG VANDRING

SLIK KOMMER DU DIT:

TGV – Tre timer og et kvarter fra Paris

Fly: Fra Oslo er det litt over fire timer, inkludert en mellomlanding i for eksempel København, Amsterdam eller Brussel, avhengig av flyselskap.

Når du er i Bordeaux by: Halvtimes gange fra Place de la Bourse (sentrum), eller syv minutter med trikken

Sissel Dahl fra Atôut France og GULLIMUNN, i hjertet av gamlebyen Bordeaux. Gjett om vi koste oss!
Bordeaux er både koselig og elegant. Her finner du lett gode spisesteder.

FAKTA:

Hovedformålet med ”The Foundation for Wine Culture and Civilisations”, som eier og drifter La Cité du Vin, er å beskytte, feire og videreformidle de kulturelle, historiske og intellektuelle dimensjonene ved vin, offisielt erklært som et element i Frankrikes kulturarv i 2014. Stiftelsen er også forpliktet til å bringe denne levende og universelle arven til et bredest mulig publikum. De tre grunnleggerne er byen Bordeaux, Bordeaux Vinråd og banken Crédit Agricole Aquitaine.

Denne artikkelen skrev jeg for Norske Vinklubbers Forbund ifjor, etter en pressetur til noen av Bordeauxs beste vinslott og vinmarker. Turen til Bodeaux var sponset av det statlige franske turistkontor Atôut France.

3 thoughts on “Bli vinkjenner i Bordeaux!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *