Curry du klarer

Mine curries er en fem-trinns rakett, som skal avgi hete følelser i hele kroppen, og helst litt deilig svettepipling i pannen. Brygger du på en eller annen basselusk, skal jeg love deg at en hot curry kan utføre mirakler, nesten.

Nå er jeg ihuga skeptiker, så jeg lover ikke noe he he. Men, ingen kan bestride at disse curryene er sunne! De er proppfulle av sunnhet. Både fersk gurkemeie, ingefær og hvitløk skal virke sterkt antiinnflammatoriske. Det betyr at de inneholder mikronæringsstoffer som jager basselusker.

«Nå er det på tide med en curry snart», sa jeg til gutta hjemme da gradestokken endelig krøp nedover. (Jeg elsker ekte vinter). Ikke før hadde jeg tenkt tanken, før en annen matblogger postet sin versjon. Et ikke uvanlig sammentreff, for dette er klassisk og genial vintermat. Jeg kastet meg ut i indisk matlaging for endel år siden, inspirert og opplært av forfatteren og gourmanden Torgrim Eggen, som selv er en meget habil hobbykokk. Siden har jeg eksperimentert meg frem, og ikke minst «knukket koden».

Min curry er noen hakk hvassere enn min matbloggerkollega sin. Jeg tok utgangspunkt i hennes versjon, og pøste på med det jeg må ha for å lage GULL-I-MUNN 😉 Min filosofi er at man lykkes bedre med å være raus enn redd for sterke smaker. Ofte blir det hva jeg finner i kjøleskapet av rester. Det er også min filosofi. «Man tar hva man har = MATVETT». Først en liten intro til min:

5-TRINNS-CURRY-RAKETT:

En tur i butikken + rester fra kjøleskapet, ble en fantastisk curry!

1: Lag en paste av løk, hvitløk, chili, ingefær og litt vann

2: Tilsett en tørr kryddermiks,

3: Tilsett proteiner (kjøtt, fisk, skalldyr eller belgfrukter for vegetar)

4: Ha deretter i det våte; tomat/yoghurt/fløte/kokosmelk (en eller to av dem)

5: Pøs på med grønnsaker

Om du føler deg usikker på hva du kan benytte, så er det bare å kopiere varianten jeg slang sammen igår, og som ble en høydare!  «Ulempen» er at hele huset lukter som en indisk restaurant, selv dagen derpå…Men, hva gjør man ikke for smaken og helsens skyld 🙂

OPPSKRIFT

Basis i de fleste indiske retter
 • 2 ss raps/olivenolje eller annen vegetabilsk, nøytral olje
 • 2 rødløk
 • 4 hvitløkfedd
 • 1 stor rød chili
 • 1 fersk gurkemeie
 • 4-5 cm fersk ingefær
 • 1 dl vann

Grovhakk først og bland deretter alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin til en paste, med unntak av oljen.

Varm opp oljen i en stor wok. Tilsett pasten.

Rør godt med en sleiv, og tilsett krydder:

 • 2 ts ristet og malt spisskummin (Varm en tørr panne. Ha i spisskumminfrø. Når de avgir duft tas de av platen. Avkjøl og mal i morter)
 • 1 ts kanel
 • salt / pepper

Ha i:

 • 1 kylling i biter (Ta gjerne med litt bein, det gir bare god smak)

Når  den begynner å få farge tilsetter du:

 • 1 boks hakket tomat
 • 2 dl vann og/eller hvitvinskvett

Rør noen få minutter, tilsett:

 • 4 store champignon i tykke skiver
 • ½ stor squash i biter (to ganger på langs, deretter 1 cm tykke skiver)
 • 3 vårløk i skiver
 • 1 rød paprika i biter
 • 1 sjalottløk grovhakket
 • en neve grønne bønner i store biter
 • 1,5 dl kremfløte
 • 2 ts garam masala

Jeg er spesielt glad i sopp og squash i curries, fordi de suger til seg den smaksrike sausen som svamper. La småputre uten lokk, til grønnsakene er møre, og kyllingen gjennomkokt. Det tar opptil 30 min.

 • en neve grovhakket fersk koriander
 • ¼ sitron, skvist

Dryss over grønt og skvis over sitronen. Serveres gjerne med Raita, ris og Naan-brød, eller mitt nydelige pannebrød!

En god curry smaker nesten enda bedre dagen derpå! Oppbevares kjølig og varmes opp.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *