Ukemeny med den nye supermaten

Frukt er fantastisk for kroppen, men ikke juice den. Da mister du noe av det viktigste.

Dette er ukemenyen for deg som vil prøve hvordan jeg, og andre godt trente folk med stålhelse, lever.

Supermaten er ikke ny, men kunnskapen er det. Jeg har brukt de siste ukene på studier i ernæring ved Norges Idrettshøgskole, og nå vet jeg enda mer om hvordan vi kan utnytte den uhyre intelligente og fantastiske maskinen som kroppen vår er! Jeg får bjuda på litt kunnskap, men bit for bit.

JEG SKREV BOKEN SUPERMAT I 2006. DEN GJELDER FORTSATT!

Nå klør jeg etter å knuse myter, filleriste alternativbehandlere og slakte ukeblader og bloggere med helgekurs i mumbojumbo. Må holde meg i skinnet for ikke å overøse dere med alt!

Men, når barn og ungdom i kunnskaps- og velstandssamfunnet Norge lider av økende fysiske og psykiske plager og sykdom, så må alarmklokkene ringe. 80% følger IKKE Helsedirektoratets anbefalinger, både med hensyn til næringsinntak og fysisk aktivitet. Er du nok fysisk aktiv kan du kurere depresjon + en haug andre lidelser. Opplest og vedtatt.

LES OM GULL-I-MUNN FOR IDRETTSHELTER HER

Når folk skjeller dem ut for ikke å ikke vite nok om det nyeste, så tar de helt feil!  Min forbløffede erfaring er at de som sier de er søkende og åpne, er de absolutt minst mottagelige for ny viten! Spør en «guru» om de kan forklare hvorfor umettede fettsyrer er bedre for oss ( på cellenivå), og hvilken funksjon insulin har i stoffskiftet. De blir svar skyldig, eller babler i diffuse begreper. I rest my case.

Men hvor begynner jeg, og du, da? Hvis du er slapp, sliten, stressa og føler at du legger for mye på deg, så kan det skyldes veldig mye.

TOPP SEKS RÅD FRA MEG

 • Spis minimum 1550 kcal daglig, uansett hvor stor/liten du er (da dekker du RMR / Basalstoffskiftet). Men, sleng på noe ekstra om du skal røre på deg!
 • Spis tallerkenmodellen. 1/3 karbo/protein/frukt&grønt. For slanking: 1/4 protein, 1/4 karbo og 1/2 frukt&grønt. Mye trening: Øk mengden karbo.

 • Spis animalske proteiner
 • Kutt ut ALT av kosttilskudd, med unntak av tran, om du ikke spiser fet fisk tilsvarende 35 gram daglig (en skive med makrell i tomat).
 • nok jod gjennom brunost (laget på myse), hvis du ikke spiser sjømat og kutter melkeprodukter.
 • Pøs på med grønnsaker og frukt. 5 om dagen er minimum. 10 er mye bedre.
 • Sov 8 timer, og helst med en brødskive + proteinpålegg i magen hvis du trener. (Da bygger du mer muskler)

Men, dette er en matblogg, der smaken og nytelsen er i fokus. Heldigvis er det slik at smak og næring hører sammen! Thank nature!

Her er min SUPERMENY for denne uken:

Mye fisk, rent kjøtt og et lass med grønnsaker. Handle med glede. Kos deg i et bugnende marked, og lov deg selv å alltid prøve noe nytt. Møt sommeren med masse energi!

MANDAG – BODYLISCIOUS FISK

En pangstart på uken. Dette er fiskesuppen alle liker, fordi det er så mange smaker, men ingen er dominerende. En haug farger, som signaliserer drøssevis med vitaminer og andre mikronæringsstoffer.

TIRSDAG – TUNFISKSALAT MED FULLKORNSPASTA

Det nærmer seg vår og sommer, og da er denne retten lett og mettende nok for lyse dager, til lunsj eller middag. Mine supertrente gutter på 18 og 20 år elsker den!

ONSDAG – SILDESALAT MED POTETER

En gammel slager som fortjener heder og ære!  Sild er fantastisk for huden, blant annet. Billig mat med verdifullt innhold. Om du ikke liker sild kan du bruke kylling, biffstrimler eller annet rent kjøtt, men da går du glipp av Omega-3 (som du kan ta igjen med laks eller makrell siden) Poteter er bra! (Det skal store mengder til for at den høye GI-indeksen slår ut).

TORSDAG – CHILI CON CARNE TACO

Mange spennende superpotente krydder, og andre smaksstoffer, inngår i denne chili’en. Bønner og linser skal man ikke kimse av. Fulle av billige og holdbare proteiner, MEN, det er vegetabilske proteiner, som ikke er fullverdige nok for kroppen. Om du har kornmat ved siden av, klarer kombinasjonen å gi deg det du trenger. Veldig viktig å tenke på for vegetarianere.

FREDAG – GULLIMUNNS CRISPY DUCK

Jeg ville styrt langt unna taco-kit’en på super’n. Du kan oppgradere smaken, næringsinnholdet og nytelsen ved å gjøre det skikkelig. Akkurat som i Mexico, som tross alt fant opp retten. Men, hva med å prøve den kinesiske varianten, sammen med min fantastiske mango- og avokoadosalsa!

LØRDAG – GRESK KYLLING

God, enkel festmat som sprer duften av middelhavsferie i hele huset!

Jeg er superfan av gresk mat. Den de spiser på Blue Zone øya Ikaria fortsatt. Der spretter oldinger opp og ned fjellsider, og har et vilt sexliv. No kidding. Fysisk aktivitet og sunt kosthold med svært lite fjøsfett er ungdomskilden. (Du kan variere med geit eller lam i stedet for kylling).

SØNDAG – GRILL!

Tilbehøret gjør susen! Tynne skiver indrefilet eller entrecôte sammen med masse digg

Kosedagen blir mer fargerik med mine tips. Lag masse digg tilbehør (med rester av grønnsaks- og frukthaugen fra uken som gikk), og bruk rent kjøtt. Ventepølser kan du begrave sammen med dine dårlige vaner…

LES: STIANSEN OG JEG DELER VÅRE BESTE GRILLTIPS I NATIONEN

DESSERTER/MELLOMMÅLTIDER

Jeg sverger til:

Tilslørte Amazoner (dette spiser jeg hver dag)

Det nærmeste jeg kommer supermat før og etter trening. Melkeproteiner, probiotiske bakterier, C-vitamin, fiber, sunne fettsyrer, karbohydrater og blodsukkerstabiliserende kanel full av antioksidanter.

Viking-smoothie

Blåbær er stappa med antioksidanter. Melk er full av myseprotein og kasein (dønn likt det de selger på proteinfabrikken, bare mye billigere.) Banan og sitrus er superfrukter.

Sunn sjokolademousse

Avokado, banan, dadler, melk (eller kokosjuice) og usøtet kakaopulver. For atletiske amazoner og sunn hud.

MY GUILTY/HEALTHY PLEASURES:

 • Vin (hver helg og av og til mer) inneholder bla. naturlig resveratrol og naturlig planteøstrogen...
 • Mørk sjokolade over 70% kakao (litt hver dag, og noen ganger litt for mye…)
 • Julemarsipan (som varer helt til påske, men deretter er det slutt!)
 • Skolebrødene på Kikutstua, Finnerud, Brunkollen og Løvlia!! (Verdt hver eneste tygg og kilometer)
 • Jeg er ekstrem, i den moderne forstand at jeg ALDRI spiser fast-food, smågodt, chips, brus, energidrikker, cup-cakes og andre kaffebar-kaker. Uhyre sjelden ferdigmat.

FYSISK AKTIVITET

Fit for det meste 🙂
 • Jeg trener i snitt 30 min om dagen. Det betyr 4-5 ganger i uken med høy belastning. Minimum 30 min styrke, eller terrengløp med tabata eller naturlig intervall i naturen. I vintersesong går jeg lange og harde økter på langrenn, eller alpin (helst tøff offpist).
 • Hverdagsaktivitet: Jeg sitter altfor mye stille foran PCn. Kompenserer med å gå mye i trapper, morgenyoga (Tibetan Rites) og være en rastløs/urolig person (genetisk), som jubler når jeg må gå noen ekstra skritt og løfte tungt.

 

2 thoughts on “Ukemeny med den nye supermaten

 1. En ny yndlingsblogg, digger oppskriftene dine og måten du ordlegger deg på.
  Ha en fin påske<3

  1. Hei! Tusen takk!!! Inspirerende å få sååå hyggelig tilbakemelding! Skal legge meg enda mer i selen og levere bra stoff fremover. Vært litt hektisk, men lover noe godt og sunt i påsken 🙂 God påske til deg også!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *