Korsikansk Fiadone – proteinrik ostekake til påske

Lett og luftig, men rik på smak! Denne ostekaken er en korsikansk klassiker.  Både glutenfri, laktosefri og rik på proteiner. Sunt og godt!

Ifjor var jeg på mat- og vintur til Korsika. Det hadde lenge vært en drøm å komme til stabeisøya, som er kjent for ganske mye heftig. Den har høye, barske fjell dekket av store eikeskoger fulle av villsvin. Men også azurblå strender og superidylliske landsbyer.

Bastia er den gamle hovedstaden på Korsika, og preget av Genovesisk kultur. Her vil jeg tilbake!

Ypperlig for seiling og trekking, enten du liker å utfordre melkesyre og høydeskrekk, eller ikke. Den er kjent for pirater, Casanova, Napoleon, Pasquale Paoli, vendettaer, verdens første demokratiske grunnlov, dramatiske klipper, olivenoljer, vin, skinker, pølser, oster og kildevann. Kan det bli mer spennende!

Glade gutter og meg på smaksrik tur!

Det var det lekre livsstilsmagasinet Feelgood som sendte meg på tur, sammen med den sjarmerende og livsglade vinkjenneren Nicolas som driver vinhuset Nofra. Med på turen var også Alexander fra BM Food, som blant annet har innført Maldonsalt til Norge. Gjett om vi koste oss! Å dra på tur med folk som har et lidenskapelig forhold til mat og vin er aldri feil.

LES: KORSIKA FOR GASTRONOMER OG SULTNE SJELER

Nå er det påske, men jeg skal bare sitte foran PCn og jobbe. Sukk, Det blir joggeturer og sirkeltrening på stuegulvet innimellom. Jeg har en ny liste med øvelser jeg gjør til svetten siler, og kroppen får nok juling til at den bruker de neste 48 timene på å bygge seg opp igjen. Da blir den strammere og sterkere. Spesielt hvis jeg spiser nok proteiner, som betyr ca. 1,5 gram per kg kroppsvekt for meg som trener 4-5 g/uke. Med variert kosthold blir alt av tilskudd totalt bortkastet (vi tisser ut det kroppen ikke bruker). Det bør helst være animalske proteiner har jeg lært (på NIH), og myseproteiner er gull. (Det samme du får til ublu pris på boks) Jeg har forøvrig skrevet om dette for ABC Nyheter, og det ble en hot klikksak! Mange der ute som vil bygge kropp etter 50. Det funker!

LES MIN ARTIKKEL OM FORBRENNING OG ALDER HER

Et knippe korsikanske oster. Yummy!

Kaken blir aller best om man får tak i den korsikanske ferskosten brocciu, som de bruker svært mye, i den grad at den er nasjonalosten deres, slik som brunosten vår. De er begge to laget på geitemelk og myse, og inneholder derfor ikke laktose, men verdifulle myseproteiner. Med andre ord; muskelmat! (Italiensk ricotta er en OK erstatning.) Et lands nasjonalretter står i stil til livsstilen deres. Korsikanerne har levd av å løpe rundt i bratte fjell, som oss, og da kreves proteiner.

Påskegul og fin kake til afterski!

OPPSKRIFT:

  • 4 egg
  • 6 ss sukker
  • 500 gram brocciu (alt. ricotta, cottage cheese, eller miks av de to)
  • 1 ts finraspet sitronskall
  • 1 ss eau-de-vie (alternativt brandy eller sherry)
  • 1 klype salt

Varm opp ovnen til 180° C. Smør en springform på circa 25-cm, og dekk bunnen med bakepapir eller silikon.

Skill eggene, og visp plommen med sukkeret. Tilsett osten, og pisk til en myk og fin masse.

Pisk tilslutt inn sitronskall og eau-de-vie.

Visp eggehvitene stive (i ren bolle), og bland først en tredjedel av den stive eggehviten med ostemassen, deretter resten i to omganger til.

Hell røren i formen, og stek den midt i ovnen i cirka 30-40 min.  til den blir gylden på toppen, lys brun i kantene og fast i midten. Test evt. med en pinne.  Løsne kantene med en kniv, å la den avkjøles, gjerne i kjøleskap, før servering. God litt varm også.

Deilig med rørte bær til!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *