Knallgod pasta med scampi og grønnsaker

Den perfekte terrassemiddagen, eller -lunsjen, i solen. Raskt, enkelt og knallgodt!

Det er sol, varmt og deilig ute! Da ønsker vi oss et lass med friske grønnsaker, rene smaker og kos, som kan matche rosa viner, sommerblomster og blide gjester i sommertøy.  Dette er retten du kan servere til alt og alle. 

Jeg elsker gode scampi, men har blitt skremt vekk fra denne fantastiske råvaren, etter å ha sett dokumentarer om miljøødeleggelser og dårlige arbeidsforhold for fiskerne. En sjelden gang kjøper jeg det som er merket med miljøsertifisert stempel. Gudene vet om jeg kan stole på sertifiseringen? Hvis du er prinsippfast (da heier jeg på deg!), kan du like gjerne bruke norske sjøkreps, som er enda bedre! Eventuelt store Grønlandsreker. Det blir like bra!

Min flinke foredragsholder på NIH, Lise von Krogh, har skrevet litt om scampi på bloggen BraMat.no.

Uansett er kombinasjonen av denne retten på topp i supersunn næring, smak, farger og fest! Et ypperlig valg til en deilig middag i sommersolen, til jentegjengen, eller laaang lunsj, servert med deilig rosévin eller champagne.

Når jeg poster dette, har jeg akkurat blitt ferdig med eksamen i kosthold, så da passer det bra med en rett der jeg kan bruke min nyervervede kunnskap!

Trikset som gjør pasta til slankemat!

Et av flere triks jeg har lært, er at du kan senke kaloriemengden i pasta! Kjøl den ned, og varm den deretter opp igjen. Det som skjer er at mange av de lange sukkermolekylene, som stivelse består av, blir omdannet til resistent stivelse. I motsetning til vanlig stivelse brytes ikke resistent stivelse ned til sukker i tarmen, men fungerer som ufordøyelig fiber. Slikt fiber er gull for tarmen, der den er på lag med de gode bakteriene. Så da vet du det!

OPPSKRIFT 4 personer

Foruten et lass med nydelige grønnsaker, består denne retten av en fantastisk saus, som jeg fikk frem ved å mikse de klassiske thaismakene lime, chili, fersk ingefær og hvitløk, sammen med litt Peking Duck Sauce.

Les om: Gullimunn lager crispy duck, og pimper den opp!

Bare fordi jeg har et par glass med kinesiske sauser i kjøleskapet som bør brukes. Why not? Det ble supergodt!  Jeg har ikke pepret og saltet. Det ble unødvendig siden jeg har soyasaus i også.

Et lass med fargerike antioksidanter!
Grønnsaker og thaikomboen hvitløk-ingefær-lime-chili er knallgodt med scampi
 • 4 porsjoner fullkornsfusilli, eller annen pasta.

Kokes etter anvisning på pakken. Mens du først venter på at vannet, deretter pastaen skal koke, lager du tilbehøret.

 • 1 ss rapsolje
 • 1/2 lime
 • 2-3 cm fersk ingefær, finhakket
 • 3 fedd hvitløk, finhakket
 • 1 ss Peking duck sauce
 • 1 ss saltfattig soyasaus (Kikkoman med grønt lokk)
 • 1 pose scampi
 • 1/2 rød paprika, små strimler
 • 1/2 gul paprika, små strimler
 • 1/2 liten brokkoli, med stilk
 • 1 pakke minitomater, halvert
 • 1/2 rødløk, tynne skiver, kuttet
 • 1 pakke aspargestopper
 • 1 ss fersk basilikum, grovhakket
 • 1 ss fersk koriander, grovhakket
 • fersk parmesan til dryss

Varm en wok, og ha i rapsolje. Når den er varm har du i løkringer. Svisj rundt til mykt.

Ha i finkuttet ingefær, hvitløk og chili. Fres litt.

Deretter har du i alle grønnsakene, med unntak av asparges, urter og tomater. Skvis over lime, og ringle over Peking Duck Sauce.Bland godt.

Etter noen få minutter har du i skalldyrene, som du har tint på forhånd.

Når scampiene begynner å bli rosa, drysser du over urter, tomater og aspargestopper. Sistnevnte skal såvidt bli møre, men litt harde i midten. Wok videre noen ganske små minutter, til alt er gjennomvarmt. Om du vil ha tomatene gjennomkokt, kan du ha dem i tidligere, slik jeg gjorde.

Server med pasta, som du enten blander i, eller serverer ved siden av, så alle kan forsyne seg med den mengden de liker best. Personlig lar jeg min porsjon fylles med over halvparten grønnsaker og scampi, gjerne så mye som to tredjedeler.

Dryss over fersk parmesan.

Denne retten inneholder omtrent alt du trenger for et fullverdig kosthold. Magre proteiner (skalldyr), masse jod (skalldyr), kalsium (parmesan), lykopen (tomat), C-vitaminer (paprika & brokkoli), pluss en haug andre vitaminer, mineraler (særlig i fullkornspastaen) og antioksidanter. Det er bare å fråtse i vei!.

Ikke kast stilken på brokkolien. Bare skrell den og kutt den i tynne skiver og trekanter som på bildet.

One thought on “Knallgod pasta med scampi og grønnsaker

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *