Lettvint fisk i ferieform

Alt-i-ett er godt!

Endelig tilbake til paradisøya i havgapet! Sommerværet lar vente på seg, og fjorden er fattig på fisk, men nyter livet gjør vi uansett. Her er en fiskerett jeg «slang sammen», da jeg var ferieslapp. Jaggu meg ble den ikke en høydare!

Rask mat kan være rasende enkelt å lage fra bunnen av, så her er det ingen grunn til å gå til en greasy-easy løsning. Det er en myte at sunn og god mat skal koste både det ene og det andre, som tid og teknikk. Har du ferske grønnsaker, urter og noen smakfulle proteiner, så har du alt du trenger for et herremåltid.

Da jeg var i butikken med båten (ship o’hoi!), havnet både torsk og steinbit i handlekurven. Hjemme på hyttekjøkkenet lå det som vanlig basisvarer fra markens grøde her i Vestfold. Vi spiser sikkert ti om dagen, for jeg elsker å kombinere en haug grønnsaker. Det har jeg lært av italienerne, grekerne og det franske kjøkken. Ferske urter er et must, og sist jeg var i Frankrike, som reiseleder på elvecruise ned Rhônen, lærte jeg at Herbes de Provence er en turistgreie :-(. Ekte provencalere har visst strenge regler for hvilke urter de bruker til hvilke råvarer. Rosmarin til lam, og timian til poteter. For eksempel. Grekerne har sine regler de også. Oregano til gresk salat og lam. Jeg er glad i mynte og basilikum, som sammen gir et spennende smaksregister mellom lakris og mint. Jeg slang det oppi fiskeformen, sammen med den universale og viktige sitronen. Viktig fordi syre balanserer de andre smakene, og fordi C-vitaminet katalyserer opptaket av omegaoljene i fisken.

Here goes:

OPPSKRIFT

 • 2 ss god olivenolje
 • 1 hel torskefilet
 • 1 steinbitfilet
 • 1/2 purre i tynne skiver
 • 1/2 rød paprika i skiver
 • 1/4 finhakket rødløk
 • 1 ss kapers
 • 1 ss marinert tomat i tynne skiver
 • 1 ss finhakket basilikum
 • 1 ss finhakket mynte
 • 1/2 rød chili, finhakket
 • 1 ss skvist sitron + to skiver
 • Maldonsalt og nykvernet pepper

Smør en ildfast form med olivenolje. Legg i fiskefiletene. Strø over grønnsaker og ferske urter. Salte og pepre, ringle over litt ekstra olivenolje, og skvis over sitron før du legger sitronskiver oppi. Dekorativt 🙂

Nesten ingen oppvask er en bonus

Grill et kvarters tid på indirekte varme. Server med kokte nypoteter, som du har ristet under lokk med en spiseskje meierismør og/eller olivenolje, samt en raus neve fersk timian og Maldonsalt.

Ekte hytter har gammelt startsett fra Ikea, kjøkkenglass til vin og klappbord fra gamle dager!

Knert en fruktig rødvin (Burgunder), eller en fet rosèvin (en av mine yndlingsviner er Whispering Angel), og enjoy!

Foto: Decanter

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *