Les Halles de Lyon Paul Bocuse er verdens beste matmarked

Midt i Frankrikes gastronomiske hjerte ligger Lyon. Og midt i Lyon finner du tradisjonelle bouchons (kroer med husmannskost).

Jeg er så heldig å ha ekstrajobb som reiseleder på elvecruise fra Burgund til Arles nær Middelhavet. Her har mennesker handlet og utvekslet kunnskap, inspirasjon, vin, varer og visdom siden vi bodde i huler for over 36 000 år siden. I sentrum ligger Lyon, et matmekka som speiler kulturen og historien. .

Og Gud sa: «La det bli god mat». Og det ble det.

Byen er Frankrikes (og jeg tør påstå verdens) gastronomiske midtpunkt. Akkurat passe stor, (som Oslo). De har selvsagt verdens beste matmarked; Les Halles de Lyon Paul Bocuse, i Cours Lafayette. Oppkalt etter landets store kokk og mester. De arrangerer også den årlige kokkekonkurransen Bocuse d’Or, som er rene VM. Norske kokker har i mange år utmerket seg, fordi vi kan skilte med fantastiske råvarer og hemningsløs flørt med andre nasjoners matkulturer. Akkurat slik franskmenn har latt seg inspirere av sin arv fra grekerne, romerne, Cisterciensermunkene og grevene fra Piemonte, for å nevne noen. Lyon, Vienne og Provence er verdt turen kun for maten og vinens skyld, i spennende historiske rammer. Spis en liten og rask frokost, for du bør spare appetitten til laaang lunsj! Dra på matmarkeder, kjøp godsaker til picnic, men prøv selvsagt også små spisesteder med lokal mat og vin.

Byen er et slags mini-Paris. Komplett med et Eiffeltårn, som rager litt høyere enn originalen, men består kun av en replika av tredje etasje, idag brukt som teletårn. Byen befinner seg mellom de hellige UNESCO-fredede vinmarkene i Burgund, og Côtes du Rhône.

Vil du vite mer om Lyon enn at de vasser i verdens beste vin og mat, kan du lese min artikkel her:

Les: Lyntur til Lyon 

Vil du dessuten ha en inside-guide til byens særeste og beste spisesteder, kan du lese den hysterisk morsomme guiden til matskribenten Bill Buford i The Guardian.

Mathallen er over sytti år gammel, men er nyrestaurert de siste årene. Her kan du ikke bare handle de lekreste godsaker, men sette deg ned og spise hos de aller fleste av de 48 standene, som hver og én har lidenskap og ekspertise i det de tilbyr.

Gåselever med trøfler og sånt

Du får et utvalg av gåselever, snegler, hummer og skinke som får deg til å lure på om du drømmer.

Gaven til den som har alt.
Bring on the champagne! Sort kaviar må vel være verdens mest sexy mat?

Blå hummeregg anyone? – Kaviarene er fra oppdrett, sa mademoiselle bak disken.

Rosa er dekadent, romantisk og rasende godt.
Vinner-komboen: Champis og skalldyr. Hikk.

Det var flust av muligheter for å slurpe i seg østers fra Bretagne for eksempel, etterfulgt av hummer, krabber og annet deilig. Svelges helst ned med champagne av beste sort. Neste gang må jeg ha med mannen min hit til lunsj!

Ferdigskåret carpaccio til take-away. Mais oui!
Kunstferdige kjøttpakker redder søndagsmiddagen.

Slakterne er yppersteprester i dette mattempelet. Hvorfor h’akke vi sånt i Norge? Her er hvert stykke en merkevare, med stolte kvalitetsstempler. Glem FELLESslakteriet. I mathimmelen er vi alle individualister.

Salami i lange baner, og de havner alltid i kofferten min.

Pølser i dette landet smaker søtt, krydret, kjøtt, urter, kongler, trøfler, nøtter og umami. Norsk salami kan gå og gjemme seg.

Lytt til erfarne foodies
Gutta boys severer godsaker

Mange fristende steder å sette seg ned for å smake.

Klissete, søtt og innmari godt!

Syltet, kandisert og kunstferdig. Frukt kan være så mangt.

Perlehøne skulle jeg gjerne hatt på neste festmeny. Har ikke spist det siden jeg var i fattige Niger, Afrika, av alle steder…
Bressekylling. Sist jeg serverte det fikk venninnen min fettsjokk! Uffda… Alle trodde hun var fyllesyk.

Fjærkre er med og uten hode, hanekam, fjonge fjær og selvsagt er de nummerert. Bressekylling er verdens mest eksklusive kylling. Fóret etter alle kunstens regler like nord for Lyon.

Frokost er ikke prioritert i Frankrike. Det gjelder å være sulten til lunsj!

Her satt naboer for en tidlig kaffe, eller et shot av noe, før de handlet.

Kjekt å ha

Og handle kan du gjøre i disse kjekke trillebagene.

Nydelig inside-out

Umulig å være i Frankrike uten å spise seg gjennom diverse oster, som best matches med fete hvitviner. Dette er en upasteurisert geitost kalt Banon, som alltid pakkes i kastanjeblader. En sjelden spesialitet fra Provence.

At mugg og gammel melk kan være sååååå godt og pent!

Osteutvalget er rått. Til dette må du nesten ha nybakt surdeigsbrød også, ikke sant? Blir du sulten av disse bildene? Det ble jeg! Tilfeldighetene fikk meg til å havne ved disken til Thomas, som har italiensk mor og spansk far. Han var superhyggelig, og spanderte et glass herlig, spansk rødvin på meg, til den beste og søteste pata negraen jeg i mitt liv har smakt! Sorte griser fóret på kongler i Jabugo, syd-Spania, der fettet deres gjennomgår en forandring i løpet av året. Deretter modnet i fem år, og presto!

Thomas skjærer skinke med profesjonell presisjon. Legg merke til prisen! Et kupp. Minst treganger’n i Norge.
Jeg fikk nybakt loff til, og en tomatsalsa laget med solmodne tomater, hvitløk, olivenolje, salt og pepper. Kjempegodt!
Himmelsk godt!

Her er åpningstidene. Dessverre ingen direktefly fra Norge (Hello SAS / Norwegian!!) men fra Paris går lyntoget TGV. Vi fløy Lufthansa via München. Fint det også.

Gavepakker som lukter og smaker trøfler!

3 thoughts on “Les Halles de Lyon Paul Bocuse er verdens beste matmarked

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *