Plommepai med salt karamellsaus

Plommepai med overraskelse

På tide å gå på slang i diverse frukthager! Høsten er tid for å nyte alt det saftige, søte og gode som kan puttes i paier, desserter, chutneys eller bare spises akkurat som de er. Her er en pai fra Médoc i Bordeaux. Crunchy, salt, søtt og himmelsk godt. 

Helt tilfeldig snublet jeg over oppskriften, som består av noe merkelig som heter Speculoos. Det er en belgisk spesialitet. De smaker som milde pepperkaker. Du får Speculoos som smørbar paste også. Det klarte jeg å kjøpe med meg hjem fra flyplassen i Brussel, sist jeg var på pressetur til Flandern. Det er visstnok blitt en megahit både i Belgia, og i USA.

Er det ikke klassisk, at vi blir begeistret for lokale spesialiteter, som vi derfor kjøper med oss hjem, for deretter å se at de samler støv…Det smaker liksom ikke helt det samme hjemme.

Belgisk favoritt, egentlig en kjekstype.

Derfor ble jeg kjempeglad da jeg fant ut at jeg satt på en gullgruve til paideig! Du har antagelig ikke Speculoos i skuffen, men bruk en krydret/søt kjekstype, som Digestive, Kornmo, eller gamle pepperkaker.

Ellers er det også en knallidé å kombinere både fersk frukt og kokt most i en pai, gjerne fra ulike frukter, som her.

OPPSKRIFT:

Fast og myk frukt + crunch er digg

Lag først deigbunnen, et par timer før servering.

 • 250 gram Speculoos, kjeks eller gamle pepperkaker
 • 60 gram meierismør

Blandes i miksmaster til en røre du smører en paiform med. Ca 26 cm diameter.

Stekes i 8-10 min på ca. 180C. Avkjøl, sett i kjøleskapet og deretter i fryseren en time før den skal fylles. I mellomtiden lager du fyllet.

 • 1 pære
 • 2 små epler
 • 1/2 ts kanel
 • 1 ss Muscovado-sukker (brunt rørsukker)

Skrell frukten, skjær den i biter og kok på svak varme til myk i en kjele med lokk i ca. 20 min. Mos, og ha i kanel og sukker. Varm opp, og avkjøl.

 • ca. 800 gram faste grønne eller gule plommer

Ta ut steinene og skjær i tynne skiver. Så monterer du paien ved å dekke paibunnen med eple-pæremost, deretter tynne skiver plommer i pent mønster. Så ringler du over varm karamellsaus, som du også serverer ved siden av.

Karamellsaus kan du bruke til mye 🙂

OPPSKRIFT saus

 • 150 gram sukker
 • 45 gram salt meierismør
 • 1 klype blomstersalt
 • 1 dl kremfløte

Smelt sukkeret i en liten kjele, pass på at det ikke blir brent! Ta den av varmen vent litt, og ha i smøret. Det kommer til å boble og frese, så vær forsiktig. Rør godt med en tresleiv. Tilsett deretter fløten, og pass på varmen igjen, Smeltet sukker holder kjempehøy temperatur. Ha i en klype salt. Ringle over paien og ha resten over i en liten mugge du lar gjestene forsyne seg ekstra av.

Pai med karamellsaus. En hit!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *