Gå for nakne grønnsaker – redd havet fra plasthelvetet

Det er trendy å leve grønt, men altfor lett å overse noe av det viktigste; At alt dette grønne ikke må være bare grønnfarget, komme i pulverform eller pakkes i plast. Igjen kan vi kaste blikket mot Middelhavet for inspirasjon!

Som følgere av bloggen min vet, så har jeg et lidenskapelig forhold til Middelhavskosten. Det var i Hellas jeg lærte å lage gode grønnsaksretter, på den enkleste og mest smakfulle måten. Det var i Italia det ble lidenskap, og i Frankrike eleganse. Hver gang jeg reiser, og ofte er det til mine nevnte favorittland, så bugner det av vakre grønnsaker rundt hvert hjørne, og på hvert bord.

Her er noen av mine favoritteksempler: (Klikk på bildene for oppskrifter)

Rødbetsuppe Prinz Myshkin

Ekte italiensk tomatsaus (til pasta, pizza, kylling eller kjøttboller)

Gresk Horta også kalt Vlita, eller som jeg kaller det: Grøftegrønt. Bruk spinat eller nesleblader. Dampes og serveres med olivenolje, sitron og salt. Så enkelt!
Nydelig vintersalat med ekte supermatingredienser!

Så kommer jeg hjem, og får plastsjokk i norske butikker. Som medlem av en nystiftet miljøgruppe, som kaller seg Guerrilla Plastic Movement, er jeg blitt enda mer bevisst hvilket enormt farlig problem plastavfall er for kloden vår.

Her kan du lese i Forskning.no: Enorme plastmengder i havet

Og her er Naturvernforbundets forslag til hva vi kan gjøre, og en illustrasjon med mikroplast. .

Her står det ikke noe om de STORE plastbitene, og flaskene. De fyller hele havnebasseng, og lager store KONTINENTER av plast i Stillehavet! Rett fra super’n..

Foto: National Geographic

Hvis du fra nå av legger merke til hvor mye plast du og jeg omgir oss med, så får du sjokk. Overalt! Mye er vi avhengig av, men vi kan helt klart kutte ned på det aller meste. Jeg blir kjempeglad hvis du vil være med meg på å redusere plastbruken. Alt hjelper, selv om noen millioner i Asia tømmer tonnevis ut i havet daglig. Bruk sosiale medier for å spre budskapet!

Ta for eksempel avokado. De kommer i løsvekt, og i 2-pack. Dessverre er ofte 2-pack varianten mer spiseklar og god, men MÅ den ligge i dobbelt plast?!

Miljøvennlig er fint 🙂

Velg løsvekt hele veien, om mulig. Ta papirposene ment for sopp når du på død og liv skal ha noe rundt grønnsakene. Ta med egne bager, slik de gjør i Frankrike. Jeg har noen kjempefine som jeg har fått fra super’n i Dubai og på Bornholm. Tenk om norske supermarkeder kunne laget noe tilsvarende?

Matindustrien er en versting! Og, de skylder på oss, forbrukerne. Vi vil ha plast, sier de. Fordi vi etterspør råvarer utenom sesong, langveisfra, som ergo må pakkes i plast for å hindre matsvinn. Fy oss!

Da får vi vise dem at de tar feil, og at vi som kunder har vært altfor bortskjemte. Middelhavskosten er basert på svært bærekraftige og supersunne prinsipper. Disse er:

  • Kjøp kun ferskvarer i sesong 
  • Lær deg å lage restemat for å hindre matsvinn
  • Gå på matauk i skog, hav og naboers hager
  • Last ned apper som Too Good To Go, for å hente restemat fra restauranter
  • Frys, sylt, salte, tørke osv for vinteren

Her er inspirerende bilder fra matmarkeder i Frankrike. Du får det du kjøper pakket i papir, eller du legger dem løst i bagen din. Kan de, kan vi!

Vårløk, tomater, aubergine, squashblomster og løk. Alt i sesong
Ulike salamier og skinker på Korsika. De holder seg lenge i tarmer og voks, bundet med tau.
Ost på Korsika, og ulike syltetøy, tapenader osv i bakgrunnen, på glass. Å preservere for vinteren er viktig når vi ikke har ferske varer. Derfor ost, salami og syltetøy. Osten holder seg bra nok i voksen sin.
I denne grønnsaksbutikken i fjellandsbyen Sartene på Korsika, kom alt fra innehaverens egen hage.
Fra samme butikk som bilder over. Trekasser,  og metallnett holder matvarene friske og fine.
Og her er fra samme butikk. Mangfold i sesong!
Fra et marked i Provence. Korsika ligger noen timer med ferge lenger syd i Middelhavet.
Avispapir som innpakning er fint! Fra matmarkedet i Avignon
Nybakte småkaker på markedet i Avignon
Krydder i løsvekt, i reagensrør og på glass i Avignons fantastiske matmarked
Markedet i Lyon byr på deilige solmodne tomater i alle farger. Løsvekt i kurv.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *