Morgentåke har gull i munn – Sauterne

Vi ankret opp i Cadillac klokken 07:00. Tåken svøpte elvebredden inn i et transparent slør, som minnet meg om frostmorgener i Norge. I dette hjørnet av Bordeauxs vinområde møter den kalde elven Ciron den varme elven Gironne. Druene gjennomgår en mirakuløs forvandling.

Morgenluften er kald tidlig i oktober, men solen er på vei. Den kommer til å fordampe bort den kalde tåken, og legge sine varme stråler som en mors favn rundt de modne Semillondruene. De som krymper seg under vekten av muggsoppen Botrytis. Muggsoppen perforerer skallet så saftene siver ut, sødmen øker og smaken farges.

Inngangen til Château Simon i Barsac, som sammen med Sauterne lager noen av verdens best søtviner

Søtvin er ikke sirupvin i Sauterne. Smaken er konsentrert sødme, og kan faktisk være «tørr» også. Her er søtvin resultat av en langsom prosess som viser naturens lunefulle logikk, på et vis som krever et nærmest hedonistisk sinnelag for å forstå, dyrke og svelge.

Hva mener jeg med det? Ta alt til grensen av det tålelige. La tåken velsignes, solen varme, modningen gå på overtid og hver drueranke slite seg til det ytterste, mens du langsomt høster den tre, fire eller fem ganger. Drue for drue.

Innhøstingsklare på Château Simon, Barsac.

Vinmakeren må ut hver morgen for å sjekke klasene. De fleste råtner bort. Det blir bare ett eller to glass vin av hver ranke, mot normalt ett til to flasker for friske, normale druer. Du må ha mye lidenskap for å ville dette hele livet. Det krever livslang erfaring å vite akkurat når du skal plukke hver Botrytisinfiserte drue.

Foto: Decanter Magazine

I denne lidenskapen finnes et slott med et mytisk navn. Château d’Yquem. Jeg elsker navnet. Bare prøv å uttal det, sensuelt. Jeg har aldri drukket d’Yquem, men det er en drøm å gjøre det en kveld.

De dyrebare, overmodne og edelråtnede druene presses hardt. Mye hardere enn for noen annen vin. Så lagres de på eiketønner i flere måneder enn noen annen vin. Minst ett år, gjerne halvannet.

Så tapper du den på flasker, og selger dem fra de er minst tre år gamle fra innhøsting. Gjerne noen år til.

Da får du flytende gull som smaker honning, kandisert frukt, aprikos og dekadense.

Det smaker hoffet til Ludvig den 14, som ble besatt av vinen. Vinmakerne i Sauterne og Barsac ble rike, og bygget vinslott etter inspirasjon av Versailles, til ære for sin største kunde og fan.

Sauterne smaker best med gåselever eller Roquefort. Du bør ha på deg høye hæler, en fløyelskjole og tung sminke. Natten blir lang og het.

Er du heldig kan du i tillegg finne Sauternemarinerte og sjokoladedragerte rosiner. Jeg fant min lille pose hos den ene konditoren i verden som sitter på oppskriften til de originale makronene. Du vet det all verdens fashionistaer smykker seg med på dessertbordet? Macarons. De var aldri doble. De var opprinnelig enkle, av mandelmasse med mandelfyll oppå. Så ble det bryllup,  og Ludvig den 14. ville ha doble mandelkaker med fyllet i midten, for å symbolisere kysset mellom brudgom (ham selv) og bruden. Det var de aller første macarons, som opprinnelig het kyss på fransk. Prøv en slik til et glass Sauterne, og du kan leve deg inn i livet til Marie Antoinette.

Originalmakronene ble bakt av nonner. I Saint-Émilion, som er en berømt UNESCO-fredet landsby med superb vin noen kilometer unna Sauterne, bakte Ursulinernonner makroner av mandler, sukker og eggehvite.

Hos konditoren som kjøpte den berømte makronoppskriften av en Ursulinnonne i Saint-Émilion i 1620. Her fant jeg de sjeldne Sauternemarinerte rosinene.

Etter den franske revolusjon ble alle klostre overtatt av Napoleons soldater, og søster Boutin solgte den hemmelige oppskriften til familien Meysan i 1620. Siden har de fortsatt å lage de originale makronene i konditoriet Fermigier.

Franske lekkerbiskener. Sauternegelé, ekte makron med sjokoladefyll (himmelsk!!!), rødvinssalt fra Bourg og Sauternemarinerte sjokoladedragerte rosiner…Mon Dieu!

Kyss en kake, elsk en slurk Sauterne og kil drømmene dine.

Å dra på skattejakt med nesen og ganen i Frankrike er noe av det beste i verden.

3 thoughts on “Morgentåke har gull i munn – Sauterne

  1. Hei. Takk for fin lesing og gode tips om Bordeaux. Skal selv dit i april på egenhånd på vintur og leter etter reisetips. Veldig fin blogg du har:-) Vh Anne

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *