Yummy geit er superkjøtt!

Geit på seng av høstens rotgrønnsaker er den norske naturen rett inn på matfatet.

Jeg har funnet gourmetkjøtt som virker gunstig på kolesterolbalansen, er rikt på næring, magert, proteinrikt, utrolig mørt og med smak av vilt og kalvekjøtt. Boergeiter er verdens mest utbredte kjøttgeit, og har sin opprinnelse i Sør-Afrika. På tide vi tar geita tilbake til det norske kostholdet!

Høsten er vakrest på fjellet, og fjellet er vakrest når du hører brekende geiter, lyden av bjeller, lukten av fjøs og smaken av seterkost! Men hvor ble det av geita på matfatet? Vi kan jo ikke skryte på oss verdens beste brunost og glemme resten av dyret? Da jeg vokste opp var det heller ikke ofte geit å få, men de beste støvlettene jeg noensinne har eid var laget av geitepels. De var inspirert av samenes fottøy, og kom i selskinn også. Geitepels er lekkert!

Selskinnsvarianten er mote igjen, men hvor ble det av den i geitepels? Foto: Topaz

Men kjøttet da?  Melken? Thor Heyerdahl drakk geitemelk i hele oppveksten , og mener han fikk stålhelse av det. Det sa han til meg personlig, da jeg gjorde research på ham den gangen jeg jobbet med Ole Paus for et talkshow på TV3. Kjøttet er som viltkjøtt flest, magert, proteinrikt og sjeldent næringsrikt. Det er derfor det er så godt på smak! Jeg kan ikke få sagt det ofte nok: Naturen er slik laget at det som smaker mest og best er også det mest næringsrike. Ref. modne versus umodne frukt og grønnsaker. Bruker du ganen som veiviser vil du derfor leve sunt. Men, se opp for lureluft! Nybakte boller er luftslott…

Glem bollene, tilbake til fjelluften!

Boergeit er verdens mest spiste kjøtt, så hvorfor spiser vi ikke mer av det i Norge? Vi har jo perfekte beiteforhold! Foto: Sandem Gård

«Denne rasen er forholdsvis ny i Norge. Vi jobber for å opprettholde høyest mulig dyrevelferd og gjør alt for at dyra skal ha et godt liv hos oss», sier  Thale Braaten Hoff, som er geitebonde på Sandem Gård i Spydeberg med mannen Geir Hoff.

Blant annet bruker de No Fence teknologi, som sørger for at dyrene holder seg innenfor et kontrollert område, slik at beitemarkene blir bedre utnyttet, og geitene mye tryggere.

Vi møttes på Essostasjonen på Ryen en regntung høstdag, der penger og skrott skiftet eier. Ikke som å handle på super’n altså. 

Du kan kjøpe kjøtt direkte fra bønder via denne Facebookgruppen: Rett fra gården

Jeg hopper elegant fra Franske viner og delikatesser til Sørkedalens husmannskost, og kombinasjonen er perfekt! Det er digg å starte et godt helgemåltid med litt ost, spekemat, tapenade og vin fra Frankrike, Spania eller Italia, for deretter å servere det beste av den norske høsten. Fargerike rotgrønnsaker, vilt, lam eller geit, sopp og ville skogsbær er det vi fråtser i nå.

Å partere kjøtt får urmannen frem i husbonden.

I høst har vi partert både lam fra Nordmarka og nevnte Boergeit fra Sandem Gård på Spydeberg. Vi kjøper hele skrotter rett fra bøndene, og modner lammekjøtt selv ved å henge liket i garasjen. Tempen er nede i 5-0C om natten, opptil 15C på dagen, men etter en uke tipper jeg lammet har nådd cirka 70 døgngrader, og da er det perfekt mørnet for oss.

LES: «License to part your kill»

Geit trenger derimot ikke å mørnes! GEIT ER YUMMY!

LES: Kje i gryte

Men nå er du sulten på en skikkelig bra oppskrift håper jeg. Det beste jeg vet er også det enkleste. Dette smeller du kjapt sammen. Aktiv arbeidstid er ikke mange minuttene, for her er det TIDEN som gjør det meste av jobben. Gå en tur mens retten blir klar, og duftene siver ut i huset som afrodisiak for ganen. Senere i høst skal jeg lage noe skikkelig spennende av geitekjøtt, så følg med!

OPPSKRIFT 6 personer (men flott å varme opp dagen derpå hvis dere er færre!)

Rotgrønnsaker er roten til sunn helse. Høstfargene er tegn på verdifulle mikronæringsstoffer som booster energien din!
  • Ca. 10 dl oppskårne varierte rotgrønnsaker, som persillerot, pastinakk, sellerirot, søtpotet, potet, gulrøtter, neper i ulike farger osv. Skrellet og skåret i like store skiver, staver eller båter
  • 1 løk eller to i store båter, eller hele sjalottløk
  • 2-3 fedd hvitløk
  • 2-3 ss god olivenolje
  • 1/2 sitron, skvist og/eller i skiver
  • 1 ss tørket oregano eller fersk timian. Gjerne miks.
  • godt salt (jeg har et romersk urtesalt, intet mindre)
  • nykvernet pepper (jeg bruker rødvinspepper fra Bordeaux.)
  • 2-3 dl vann
Man tager et geitelår og legger i langpanne

Finn frem en langpanne, mens du varmer opp ovnen til 175C. Ringle olivenolje over pannen, legg i grønnsakene.

Legg låret, eller hele bogen, oppå grønnsakene, og gni det inn med salt, pepper, urter og innstukkede hvitløksfedd. Til slutt legger du på noen sitronskiver, eller skviser over litt sitron. C-vitaminet er viktig for helsen sammen med kjøtt, samtidig som den ellers mektige retten får nok syre til å balansere kjøtt og fett.

Hell vann i langpannen og stikk et steketermometer i den tykkeste delen av låret, til midten av kjøttet.

Dourodalens viner er gode!

 

 

Når temperaturen viser rundt 65C, tar du det ut og lar hvile et kvarter til tjue minutter før servering. Gjerne med flatbrød!

En god litt kraftig rødvin passer ypperlig til. Côte du Rhône, Bordeaux eller Rioja er bra valg, eller godt øl.

Langpannen rett på bordet er helt ålreit!
Sausen får en fantastisk farge fra blant annet rødbetene, og kjøttet er usedvanlig mørt med nydelig smak. Ikke stramt som mange tror.

Nyt høsten!

2 thoughts on “Yummy geit er superkjøtt!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *