Anti-ageing frokost – proteinrik supercharger

Fit for fight til du blir minst 93!

Jeg lærer stadig mer om kosthold, og samtidig blir jeg eldre. Det er en kjempemotivasjon til å optimalisere kostholdet. Frokosten min er dagens første og viktigste kosestund. Da fyller jeg tanken, og setter startskuddet for kroppen som skal føles god, glad og ung!

Siden sist har jeg deltatt på Nasjonal Idrettsernæringskonferanse, med topp foredragsholdere fra toppidretten. Den fysiske treneren til landskapet i alpin kom, ernæringsfysiologen til Team Sky (mestvinnende syklister i Tour de France), professorer og forskere som jobber helt i tet, og utøvere.

Alle kjenner de lusa på gangen, vet hva som gir gullformen, og gjør dypdykk til cellenivå for å se hva som skjer når vi spiser gulrøtter, korn, alkohol, fisk eller godteri.

Det er ikke mye nytt under solen, men nå vet vi mer om HVORFOR.

Nå skal ikke jeg skrive en avhandling her (selv om det er fristende!), men vise dere den nye vinterfrokosten min. Den anbefales på det sterkeste om du vil beholde helsen, ENERGIEN og humøret, mens du holder deg slank. Men først noen ganske få gyldne regler fra guruene (ref. nevnte toppidrettsutøvere, trenere og ernæringsfysiologer).

 • Kosttilskudd er bortkastet og kan virke MOT sin hensikt
 • Proteintilskudd er UNØDVENDIG. Maks 1,5 gram per kilo kroppsvekt fra variert kosthold med ANIMALSKE proteiner. Maks 20 gram per måltid. (Melk inneholder den beste aminosyresammensetningen)
 • Omega 3 (makrell, sild, laks, tran osv.) er gull
 • Lag mat fra mer eller mindre ferske råvarer. Du trenger BAKTERIENE og MIKROBENE
 • Tren MYE (men husk å restituere riktig)
 • Spis NOK 

GULLIMUNNS PROTEINRIKE SUPERCHARGER 

Proteiner, vitaminer, omegaoljer, probiotiske bakterier og gode karbohydrater som gir langvarig mettende energi uten svingende blodsukker

HAVREGRØT

 • 1 del svarthavre med quinoa
 • 3 deler vann

Legges helst i bløt over natten, gjerne med skvist appelsin (C-vitamin). Kokes på svak varme i ca. 20 min til grøt.

(mitt målebeger er 80 gram. Det holder for lille meg på 55 kilo)

SERVERES MED;

 • 1 dl Biola yoghurt (LGG bakterier)
 • 1 ss skogsbær (jeg brukte her rørte villbringebær fra fryseren),
 • 1 ss mandler og gresskarkjerner
 • 1 ts kanel

DRIKKE

 • 2 dl Styrk syrnet melk
 • Kaffe med lettmelk

VITAMINER OG OMEGA3

 • 1 appelsin
 • 2 trankapsler (hvis jeg ikke spiser fet fisk samme dag)
Grapefrukt, vann med sitron, ingefær og agurk. pluss litt linfrø på grøten er en annen variant med samme helsefordel.

6 thoughts on “Anti-ageing frokost – proteinrik supercharger

 1. Litt usikker på om proteintilskudd er unødvendig.

  Hvis treningen blir intens NOK tror jeg litt tilskudd kan være en fordel/ nødvendig.

  1. Hei! Takk for kommentar. Ifølge forskning klarer ikke kroppen å utnytte mer enn 20 gram per måltid. proteinmengde utover det vil ikke gi økt muskelsyntese (som gir muskelvekst). Det er også forsket mye på mengde per kilo kroppsvekt, og mer enn 1,5 gram per kilo kroppsvekt vil gå ut i urinen (kun toppatleter med mange timers trening per dag kan ha nytte av opp mot 2 gram). 20 gram er lett å få i seg gjennom vanlig kosthold. Det er med andre ord bortkastede penger å kjøpe tilskudd. Dessuten er mange slike tilskudd forurenset av andre stoffer. Essensen er leucin og annen myseprotein som er nøyaktig lik aminosyrene du finner i melk. 🙂 Hilsen Gullimunn

 2. Hei. Ser supersunt og godt ut. Holder på med å sette opp en meny for betennelseshemmende mat, og denne frokosten ser jo bra ut. Andre tips til en som vil endre litt på kostholdsvaner?

  1. Hei Guro!
   Takk for kommentar. Det viktigste er å få i seg variert med mat, og fortrinnsvis fra friske råvarer. Grove karbohydrater, hel frukt (ikke juice), nøtter (kun en neve per dag), sunne oljer (oliven, raps etc), frø, magert kjøtt, ulike fiskeslag (sild er knallbra). Jeg vet det er mange alternativbehandlere som snakker om betennelseshemmende mat, men dette er basert på kvasivitenskap. Jeg vil på det sterkeste anbefale å lese bloggen til et team av Norges beste ernæringsfyiologer: https://bramat.no/m/kosthold/helse/621-kostrad-ved-artrose. For hva mener du med betennelse? Crohns sykdom i tarmen? Artroser? Slitasjegikt? Det beste man kan gjøre er å holde kroppen i aktivitet, og da er variert trening supert, enten det er å gå med sekk i ulendt terreng, sirkeltrening med strikk, kettlebells, litt tøff yoga, pilates, svømming, langrenn og klatring blant det aller, aller beste. Unngå hvitt fett. Hold deg unna transfett og kokosfett! (Sistnevnte er en versting selv om mange anbefaler det). Spis masse grønt og frukt, og i vinterhalvåret er alt av rotgrønnsaker fantastisk. Få i deg bakteriekulturer i syrnet melk/yoghurt, mugne oster, spekemat etc. Vær forsiktig med salt og sukker. Sov nok og hold deg varm! God vinter!

 3. Gode gamle Møllers tran er « in» igjen( og har kanskje alltid vært det?) for oss eldre. Har nettopp fått anbefalt en barneskje pr. dag av min lege.

  1. Hei Ulla! Er du mor til Helle? Da var jo vi naboer i Dr. Kobros vei 🙂 Tran er og blir supert for oss alle, har jeg lært av mine dyktige foredragsholdere og annen ekspertise. Ikke minst for aldrende hud og for å beholde et sterkt skjelett, siden tran også er rik på D-vitamin. Viktig å belaste skjelettet, ved å løfte vekter, bære tungt, gå med ryggsekk og jogge hvis mulig, for å hindre benskjørhet. Riktig kosthold er bra, men kombinert med kontinuerlig fysisk aktivitet kan det gi en sterk og god alderdom. Hils Helle!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *