Helges minimalistiske pizza ruler

Det var en kveld i påsken, og vennegjengen bestemte seg for en uhøytidelig pizzakonkurranse. Jo flere kokker, jo mere moro. Her er pizzaen som gikk av med seieren. UTEN ost!

Påsken er ikke akkurat kjent for minimalisme i matveien. Tvert imot.

Det var vel noe med at Jesus samlet kompisene sine + Maria Magdalena (ifølge Da Vinci koden) til en avskjedsmiddag, før han forsvant til himmels. Noe sånt. Påskelam ble ofret, egg ble knukket, og muligens hadde de også bacon. Uansett både dobles og triples forbruket av nevnte råvarer seg i den norske påskehøytiden.

Og der satt vi, ni glade, gamle venner, som fikk den ideen at vi skulle lage pizzaer kvelden før Skjærtorsdag. Ingrid rakte straks opp hånden for å sikre seg hvit pizza, med oster og créme fraiche. Anja tro til med sin fantasifulle kreasjon rundt artisjokkhjerter, smårettskinke, diverse grønnsaker og ost.

Slik liker jeg min pizza. (Ekte italiensk i alpebyen La Clusaz, Frankrike)

Jeg er kulturfreak og elsker italiensk mat, så jeg skred til verks med en EKTE rød pizzasaus, som jeg etter et par glass musserende ikke klarte hverken å huske eller uttale. Salsa Pizzaiola.

Deretter toppet jeg min pizza med mozzarella (som dessverre ikke var ekte, men noe revet kliss fra Synnøve), og serverte med god parmaskinke og ruccula på bordet.

Så tuslet Helge inn  på kjøkkenet. Han er en lun og lur fyr, som har eierandeler i diverse restauranter med små og store stjerner. Derfor har han plukket opp noen triks, som at less is more.

–  Det er en myte at italiensk pizza må ha ost, sa han tørt.

Oppskrift to flate pizzabunner (med Ingrids pizzadeig)

Som et lubbent hjerte
  • 25 gram gjær
  • 2 dl lunkent vann
  • 1 ss olivenolje
  • 1/2 ts salt
  • ca. 5 dl pizzamel

Rør gjøren ut i melet (hvis det er tørrgjær). Tilsett salt og bland. Lag en grop i midten, og tilsett olje og vann. Bruk en slikkepott, eller hendene, til å røre melet inn mot midten, til du har en akkurat passe bløt deig til at du kan jobbe litt med den på et bakebord. Bruk ekstra mel om du trenger. Brett, bank, bøy og dra ut til du ser glutentrådene, og gjerne at det bobler litt. Settes lunt til heving i minst en time.

Ta den opp på melet bord, og elt den ut før du kjevler den ut til to pizzaer.

  • smør med fin olivenolje
  • sleng på noen halve sorte oliven uten stein (kalamata for eksempel)
  • blader av fersk rosmarin
  • Maldonsalt

Det tok ham ti minutter å lage sin versjon klar for steking på deigen utkjevlet av Arne. Ovnen var et monster med sterk varme. Siden Helge var sist, fikk hans pizza mest varme, slik at deigen blåste seg opp til delikate bobler.

Smaken av oliven, rosmarin, Maldonsalt og finfin olivenolje hadde smeltet inn i bunnen, som knaste som de skjøreste, mest elegante chips.

Den vant overlegent.

Drikketips: Italiensk rødvin eller godt, norsk håndverksøl.

På Bygdin Fjellhotell fås god drikke

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *