Beste frokost og lunch i Lyon!

Min yndlingskafé i Lyon

Jeg er så vågal at jeg påstår å ha funnet toppen av matlykke i verdens gastronomiske hovedstad Lyon, på egenhånd. Smak og behag kan som kjent ikke diskuteres. Men joa, til en viss grad! Noen kriterier kan vi være enige om, n’est pas? 

Matkritikere er ikke alltid å stole på. Det har jeg lært av Peter Mayle, min yndlingsforfatter som dessverre døde i år. Bøkene beskriver «det gode liv» i Provence spesielt, og jakten på et godt måltid med alle ingredienser ble hans livsstil og største inspirasjon. Det oser matglede og herlig britisk humor i bøkene hans! Hans beste opplevelser har oftest vært utenfor matkritikernes stjernebestrødde og damaskkledde veier. Det er min erfaring også. Michelinstjernerestauranter har ikke gitt meg like mye som de enkleste måltidene med de beste ingrediensene.

For hvilke kriterier må oppfylles for å gi et spisested de beste anbefalinger? Topp råvarer. Finstemt sans for å la disse råvarenes smaksregister komme til sin rett, uten å sloss med for mange andre smaker. Stemningen, fra fornøyde gjester og et personale som oser fagkunnskap og yrkesstolthet. Beliggenhet. Det kan være et høl i veggen med slitte møbler. En eldgammel kro som lukter 50 år med stekeos. Mors kjøkken. En seterbu på 2000 m.o.h. Et freskomalt steinhus i et eventyrlig slott, eller en tue i Nordmarka med verdens beste nistepakke.

Skjebnen fører meg til Frankrike igjen og igjen, og jeg har etterhvert utviklet en radar og nese for perlene. Som reiseleder på elvecruise for VISTA Travel er jeg ofte i Lyon, heldige meg. Når jeg har noen timer på egenhånd leier jeg en bysykkel, som koster meg fire euro og hver påbegynte halvtime gratis.

Vélov heter Lyons bysykler. Anbefales! Supert med kurv til tung veske fylt med kamera og godbiter jeg finner underveis. Klikk på bildet for å komme til nettsiden deres
Lett å leie, lett å parkere, lett å finne

Det er en sykkelstasjon innen en radius av 500 meter uansett hvor i byen jeg er, hvilket gjør det veldig enkelt og gøy å komme seg rundt.

LES: LYNTUR TIL LYON

Jeg blir bare mer og mer glad i denne byen, og den tok godt imot meg fra første stund. Mitt aller første kaféfunn ble umiddelbart stamstedet mitt. Den har alt!

Le Café de Marche betyr markedskafeen, og ligger rett ved Saone-elven, mellom matmarkedet St. Antoine, og de superkoselige små restaurantgatene der de überfranske spisestedene ligger tett i tett.

Matmarkedet St. Antoine ved Saone-elven gir vann i munnen og flott innblikk i fransk matkultur. Hit valfarter folk fra omegnen, inkludert Michelinkokker. Smått er godt og lidenskapelig. Klikk på bildet for mer info.
Plastfritt og grønt = skjønt for smak og helse
Det handles og diskuteres. I Lyon er man kresen.
Disse grønnsakene utgjør hjertet av franske luncher.
Og bakom ligger restaurantgatene som åpner ved lunchtider.

Kaféen har klassisk interiør i mur og blankpolerte mørke tremøbler, en lang bardisk og åpne franske dører mot den lille fortausplassen, der lokalbefolkningen møtes til en kaffe, avisen, skravlings, vin og lunsj. Her nikoser jeg meg!

Maten og vinen er topp. Sist skulle jeg bare ha en cappuccino, siden jeg hadde planlagt en bedre lunch (les videre!), og spurte etter croissant.

-Det har vi dessverre ikke, sa den hyggelige servitrisen.

Siden jeg snakker fransk, men ikke bra nok, så bablet hun i vei om noe annet de hadde, som jeg ikke skjønte hva var.

– Jeg tar det, smilte jeg, og håpet på det beste.

Så enkelt, og såå godt at jeg MÅ tilbake!

På bordet kom en lang baguett med smør og et glass syltetøy.

«Uffda», tenkte jeg. Dette er kjipt og usunt. Men siden det nå lå der, måtte jeg prøvesmake. Baguetten var himmelsk, og etter få minutter hadde jeg smurt tjukt med smøret som gir Kviteseidsmør seriøs konkurranse, syltetøy som smakte solmodne jordbær og jafset i meg brødet som må ha inneholdt noe magisk som bare franske bakere har i ermet.

Jeg er solgt. Neste gang jeg ankommer Lyon kommer jeg til å be om mer av det samme, som et håpløst forelsket matvrak.

Det er  ofte de enkleste måltidene som gir de beste minnene.

AFRODISIAK TIL LUNCH

Lyon er kjent for sine fantastiske husfasader, malt av en gruppe kunstnere. Denne veggen er berømt, fordi den viser byens berømtheter. Fra Lumiére-brødrene som oppfant kinoen til Paul Bocuse (med kokkehatt)

Byens gastronomiske gud heter Paul Bocuse, som dere kjenner til? Michelinkokken som dessverre døde i år, og har gitt sitt navn til Bocuse d’Or, kokkenes VM.

Lyon har selvsagt verdens beste mathall. Det må de jo ha for å leve opp til sitt rykte. Den er selvsagt oppkalt etter ham. Hallen har jeg skrevet om før, men nå skal jeg tipse om lunch der!

LES: VERDENS BESTE MATMARKED

Litt sjømat og vin i lunchen er ikke å forakte

Rundt kl. 12:00 er det liv og røre. Det er lunchtid og lokalbefolkningen strømmer til matmarkedet for å få seg en himmelsk matbit. Jeg hadde gjester som fikk meg til å forhåndsbooke bord på en av restaurantene. Det angret de på etterpå, da de så hvor enkelt, lett og superfristende det var å heller spise på impuls her og der!

Selv elsker jeg å dra på oppdagelsesferd med alle sanser skjerpet. Mottoet er «May the force be with me!» Jeg glir gjennom lokalet som en sulten tiger, og denne gangen fanget sansene opp at det måtte bli sjømat, for radaren siktet seg inn på den ene østersbaren etter den andre.

Lunch på fransk….ai ai ai!
Alt var topp! Vinen, maten og servicen fra Florent og Nicolaysen 🙂

Vips satt jeg benket foran disken til disse kjekke gutta. Den ene het Nicolaysen (!) og er litt norsk, men har aldri vært i Norge:

Stedet heter Maison Pupier og har et meget kresent utvalg fersk fisk og skalldyr, som du altså kan spise der og da, sprellferskt. Å spise alene er ikke alltid så lett synes jeg, og da er slike bardisker redningen. Det er masse underholdning i å se ekspertene bak disken utøve sin lidenskap, titte på folk og slå av en prat med sidemannen eller kvinnen. Bardisker innbyr til sosialisering!

Det ble hyggelig matprat om fisk og skalldyr, og jeg kunne fortelle at jeg fisker makrell, krabber, blåskjell og torsk, at Oslofjorden er invadert av stillehavsøster, og at jeg synes frosne Grønlandsreker dessverre er bedre enn de små rekene jeg fikk til forrett. Men, østersen de serverte fra tre av Frankrikes beste havområder langs kysten av Bretagne og Normandie var de beste jeg noensinne har smakt! De to største og mest havsalte var sinnsykt gode, og jeg tygger dem alltid.

Kråkebollen var en utfordring. Smaken endrer seg ikke i.la. sesongen, bare størrelsen på gonadene (rognposene). Her er de bittesmå, men sterke på smak.

–  Prøv med pepper, sa sidemannen.

– Personlig synes jeg det er et dårlig råd, sa min hyggelige kelner og ekspert, da sidemannen hadde hastet tilbake til jobben i den franske Posten.

– Naturell er etter min smak best, men prøv gjerne eddik med sjalottløk, sa han.

Så gjorde jeg det, og skviste over litt sitron også. Kråkebollen var sterk men jeg må ærlig innrømme at det ble litt for mye minner om blåskjellagn til snørefiske som traff nesa.

Derfor godt å svelge det hele ned med guttas vinanbefalingPouillyFuissé til østersen og Pouilly-Fumé til rekene. Gøy at cruiset jeg hadde avsluttet begynte reisen til Mâconnais lengst syd i Burgund, hvor den ene hvitvinen (Fuissé) basert på chardonneydruen kommer fra.

Under glassdisken fristet creme brulee  og sjokolademousse. Men jeg fikk glimt av gjestene mine, som var en gruppe nordmenn fra Chaîne des Rôtisseurs, sitte benket med andakt og salige smil rundt ostehandleren ikke langt unna. Ekstra stas for meg som guide å kunne vise bransjefolk det beste av det beste!

Mørkt surdeigsbrød, nydelige oster og en vilt bra hvitvin fra Crozes Hermitage, på marsanne og rousanne druer. Har du topp råvarer er de enkle måltidene de beste.
Og her er jeg på toppen av Hermitagekollen, med utsikt til vinmarken lenger øst, der de dyrker Marsanne og Rousanne som lager fantastiske hvitviner. Perfekt følge til ostene jeg spiste!

Ost og vin til dessert? Mais OUI! Jeg kjøpte med meg et par oster, hvorav den sjeldne og vanvittig gode Banon av upasteurisert geitemelk. Mer om den siden!

Forresten, jeg anbefaler å være aktiv mellom slagene. Min andre blogg heter AktivOver50.no for alle som vil nyte livet med alle sanser uten at det går utover midjen og helsen. TVERT IMOT!

Bon appétit!

 

 

 

2 thoughts on “Beste frokost og lunch i Lyon!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *