En sjelden og helnorsk gull-i-munn

Det flotte rømmebrødfatet i koboltblått er fra Gjøvik Glassverk.

Tre uvanlige ingredienser blir en søt liten snacks fra smakshimmelen.

Øyens Hjemmebakeri i Kvam lager både fettbrød, flatbrød og lumper etter gamle oppskrifter og tradisjoner.

Det blir noen matreiser i året, og alltid kommer jeg hjem med noe rart som må smakes mer, og eksperimenteres med.

Etter turen til Gudbrandsdalen hadde jeg to poser mini-fettbrød. Søstrene Øyen i Kvam unnskyldte navnevalget, men det har seg slik at fett var luksus for arbeidsfolk i gamle dager. Alt som var fettrikt var sterkt etterspurt, og ikke hverdagskost for de fattige.

Nå er det omvendt, men tradisjonen tro vil de beholde navnet. Fettbrød er et søtt og sprøtt flatbrød egnet til desserter, som iskrem. Mer som en sprø og fet kjeks altså. Minner om rømmebrød, men er uten rømme. Bakt på smør, smult og sukker.

Huldreost fra Avdems gardsysteri er sterk og vanvittig god synes jeg. Kan brukes som smaksforsterker i viltsauser med stort hell.

Søstrene, som baker fettbrødet, anbefaler den med krem og multer, eller til iskrem.

Jeg hadde ingen av delene hjemme, men da jeg i samme slengen hadde fått med meg brunosten over alle brunoster; Huldreost med urter og akevitt fra Avdems gardsysteri, tenkte jeg at den kunne passe. Så har jeg lært at man bør balansere fett med syrlig. En annen ting jeg har lært, er at råvarer som kommer fra samme sted gjerne passer sammen.

Selv Noma i København har lagt sin elsk på Huldreosten, som kler navnet sitt. Den har temperament!

I kjøleskapet stod et glass viltgelé laget av min kjære nabo Dag Kjelsaas. En av Norges beste jegere, som i sin tid var redaktør av Villmarksliv. Han har plukket diverse bær i fjellet og laget nydelig gelé av dem.

Da kombinerte jeg de tre, og vips var munnen full av smaker og konsistenser som smeltet i munnen og skrek etter for eksempel en kald rød dessertvin. Det har jeg også liggende, fra mine mange turer som reiseleder i Frankrike.

Banyuls fra M. Chapotier

Banyuls er en spesiell og søt rødvin fra druer som vokser i de katalanske pyreneene, der de blir søte på grunn av tøft klima. De fatlagres og minner om portvin, men er noe lettere. Drikkes kaldt, og er kjent som perfekt følge til mørke sjokoladedesserter. Må prøves!

Da har du fått mitt tips til en meget sjelden og bra snacks du kan imponere gjester med. Kall den Gullimunn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *