Lokalmat i Gudbrandsdalen

Kokken til pølsemaker Anni på Ringebu lager en paellapanne med lam og rotgrønnsaker for oss, sammen med pølser.

I hjertet av Norge finner vi opphavet til våre kjæreste mattradisjoner. Nå satser lokalbefolkningen på å både beholde og videreutvikle den. Dette er mat vi skal være superstolte av!

Lammepaella hviler på fanget mitt under Jervenduken
Rabarbragrøt med søt rømme

Gourmetmat og trender er vel og bra, men ingenting slår husmannskosten og tradisjonsmaten. De beste oppskriftene har overlevd alt som kommer og går av påfunn i matveien, og kan kalles matkulturens klassiske verker.

Bare de beste råvarer tåler en enkel komposisjon. For å lage enkel mat som tåler tidens tann må komposisjonen av smaker være genial.

Derfor er det med stolthet jeg presenterer mine siste matfunn i hjertet av landet vårt

Knallgodt øl fra Mikkel Dobloug, som idag eier Peer Gynt gården og har arvet kunnskap fra den gamle ølbryggerfamilien som etablerte Schous Bryggeri.

Både i mai og juni var jeg så heldig å bli invitert til Gudbrandsdalsvegen av Nor-Fron kommune. Sammen med et knippe mat- og reiselivsentusiaster fra pressen og bloggverdenen, ble jeg tatt med til noen av dalens beste matopplevelser.

Helt ærlig mener jeg den norske matkulturen er blant de beste i verden.

Brødmat fra frokostbuffeten på Sygard Grytting. Estetikk er viktig for et godt måltid.,

Med på turen var blant andre Aase Dotterud, som jeg kjenner godt fra Allers. Hun er en av Norges beste og kjæreste matskribenter, som også leverer til Dagbladet Mat. Cecilie Moestue fra Unike Steder er også verdt å følge. Hun blogger for alle som elsker lekre og spesielle hoteller og spisesteder som bærer rike kulturtradisjoner i Skandinavia.

LES OGSÅ: ODE TIL BLINGSEN

VAKKER NATUR GIR GOD MAT

Praktgården Sygard Grytting ligger solrikt til i lia, der folk har levd av fet jord under bratte fjell siden Vikingetiden.

Vi har store komparative fortrinn med frisk luft, fantastisk beitemark (spesielt i fjellet), og rikt jordsmonn langs mineralrike elveleier med utspring i høyfjellet og breer.

Solen står jo lengre på himmelen her enn i Middelhavsområdet, hvilket gir unik smak og næring til primører (vårgrønnsaker), og gress til sau, geit, vilt og kveg. I skogen finner vi et vell av skogsbær som er umulig å oppdrive i sydligere strøk.

Ikke minst har vi siden vikingtiden hatt mye handel og vandel med andre kulturer via kystveien, men også langs pilegrimsleden mellom Jerusalem, Santiago de Compostela, Roma og Nidaros. Rene krydderveien, for de katolske munkene anla krydder- og urtehager i alle klostre, og dette ble plukket opp av bøndene rundt.

LES OGSÅ: HISTORISK JULEMAT FRA HEDMARK

Vi er helt rå på ølbrygging, bakst og konservering med speking, tørking og hermetisering, for å nevne noe. Men, nok snakk! Her er glimt fra to dagers matsafari i Gudbrandsdalen, langs gvegen.no, og jeg håper på en ny tur snart, for dette gav bokstavelig talt mye mersmak!

GAMMELBUA I KVAM – ØDEGAARDEN BAKERI OG KONDITORI

Ser ut som noe enkelt, men her er det mye tid, kunnskap og SMAK
Vigdis fra Gvegen.no (GUDBRANDSDALSVEGEN) guidet oss gjennom den gamle ferdselsåren som byr på MYE mat, kultur og historie.

En bortgjemt perle fra 1860 som nesten bare de lokale vet om. Sving av nye E6 ved Kvam for en kafferast på Gammelbua og en titt på Gudbrandsdalens eldste handelsbygning. Den har en fortid som både landhandel, bank, frisørsalong og nå kafé. Her har selv Kongen stoppet for å spise smørbrød! Smak bestselgeren Napoleonskake eller min favoritt «Kvæfjordkake», også kalt Verdens Beste, som var nettopp verdens beste akkurat her. De grove rundstykkene var knallgode de også, ikke minst med lokal blåost.

ØYENS HJEMMEBAKERI – FLATBRØD OG SLIKT

Snadder! Flatbrød med spekeskinke, reddik og estragonmajones.
Søstrene Øyen har koselig fabrikkutsalg i Kvam.

Søstrene Øyen tar vare på dalens stolte flatbrødtradisjon. Flatbrød er en fantastisk måte å bevare og frakte livsviktige karbohydrater uten at det mugner. I de fleste hjem fantes langbord med flatbrødskuffer, slik at det var lett tilgjengelig til alle måltider.

Jeg anbefaler å bruke flatbrød til det meste, også som erstatning for usunne chips. Flatbrød med rømme eller crême fraiche og spekemat eller røkt sik og noe grønt er en høydare som aperitif eller snacks.

Øyen baker også fettbrød, som er Gudbrandsdalens svar på rømmebrød, ertebrød (knall til supper og lapskaus) pluss lumper og lefser selvsagt. Og til sistnevnte er det bare å høvle opp Gudbrandsdalsost og godt smør.

SIK FRA JOTUNHEIM FISK

En sjelden delikatesse som må smakes
Røkt sik på flatbrød med rømme og dill. Sykt godt!

Da han møtte henne var de nesten i den syvende himmel, som pilot og flyvertinne. Det ble søt musikk og villfisk, fanget i over syv hundre meters høyde og oppover, i Jotunheimen. Idag er de leverandør av en nesten glemt delikatesse. Sik er en liten fjellfisk med utsøkt smak, og Jotunheim Fisk lager den røkt, gravet og krydret med blant annet einer og akevitt. Selv rogn har de.

Det kalde, klare fjellvannet gir optimale forhold for fisken. Kjøttet blir fast og smaken mild og frisk. Dette er mat på naturens premisser. Jotunheim Fisk

FJELLGRIS OG BOERGEITER FRA KVITFJELL

Så nydelige, søte og kjærlige!
Spekemat, skinke og geiteskinn hos Bonden Sylte under Kvitfjell.

I mange år har jeg i stor grad unngått å spise oppdrettskjøtt, fordi jeg ikke stoler på dyrevernet og fòringen. Vilt og beitedyr som blir tatt godt hånd om koster mer, men er verdt hvert øre. Spis mindre, men bedre! Gjør det samme med vin forøvrig. Hos Bonden Sylte var det bare godhet å se. Dyra stortrives på en gård som ligger høyt og fritt under foten av Kvitfjell, der både gris, geit og sau beiter på ulikt vis, til alles beste, også naturens.

Beitedyr er vitalt for kulturlandskapet og den finstemte økologiske sirkelen. Der flora, jordsmonn, dyr og mennesker lever i et sunt samspill.

Derfor kjører jeg med glede omveier for å kjøpe direkte fra entusiastiske og hardtarbeidende bønder, og oppfordrer alle til å gjøre det samme.

Belønningen er en helt unik smaksopplevelse.

GODE POTETER

Norges beste poteter?

Stakkars poteten. Utskjelt og undervurdert. Men allikevel elsket av alle. Chips, frites, mos og supper. Poteten kan brukes til alt, og jeg elsker poteter kokt eller ovnsbakt med for eksempel god olivenolje eller godt smør, timian og godt salt. Men, det må være GODE poteter, og jeg er så gammel at jeg husker hvordan de egentlig skal smake. Før profittjagende matkjeder startet og stimulerte hurtigvekst, overgjødsling, ødeleggende vasking og kjemisk manipulering for å lage jevnstore og «perfekte» poteter uten roer og sår for Pringle og andre møkkamatprodusenter. Sorry.

Tromsnes har kuer som gjødsler, så han slipper å tilføre noe mer. Han vet hvordan seterpoteter satt i torv smaker på fjellet, og han vet at Amandinepoteter er en versting (mer om det siden). Han har potetrampe med vipps og tillit til deg.

UNGT OG SPREKT HOS KAFÉ VÆRFAST PÅ RINGEBU

Jentene på Værfast er sosiale, spreke, sunne og søte 🙂

Fire ungdommer startet kaféen, friluftsbutikken og minglestedet VÆRFAST på Ringebu. Når du kommer inn dufter det gourmetkaffe. Du kan slenge deg ned i kule retromøbler mens du planleger offroadsykling på Venabygdfjellet. De er sykkelentusiaster og fjellguider i tillegg. Maten her er kreativ, sunn og akkurat sånn jeg elsker den.

Sjekk denne salaten. Yummy!

Masse digge grønnsaker, frø, frukt og nydelig spekekinke fra de beste produsentene i dalen.

PØLSEMAKER ANNIE PÅ RINGEBU

Danske Anni tok med seg danske pølsemakerkunster til Gudbrandsdalen og slo knockout på alle konkurrentene.

Hun er kåret til Norges beste pølsemaker, og spisestedet vegg i vegg med produksjonslokalene og gourmetbutikk er kåret til en av Norges beste veimatsteder. Her MÅ du stoppe når du farer Norge på langs, den ene eller den andre veien. På toppen av det hele er Ringebu kåret til en av Norges koseligste landsbyer, så da så.

Annis Pølsemakeri gjør alt med kvalitet, og med dalens fremragende småprodusenter er det lett å få topp råvarer også.

BAKEVARER FRA BAKERIET I LOM – PÅ KAFE I RINGEBU

Kvalitet som kjennes på smaken.

Entusiaster i den superkoselige landsbyen Ringebu overtok en gammel kafé, som har fått nytt liv og masse god mat, kaffe og eplemost takket være et ungt og driftig par. På HEV får du de berømte bakevarene fra Bakeriet i Lom. Må smakes!!!

“Triveleg lokale og betjening som serverer jælma god mat og kaffe» Maria Kampeseter Kleiven

AKEVITT MED GRANSKUDD, KVANN OG KARVE

Full av gamle tradisjoner og fine urter, som kvann.

Det må jo lages akevitt til all denne gode maten! Gudbrandsdalsakevitt ble revet ut av hyllene da den kom, og det forstår jeg godt. Den gikk ikke bare rett inn i smakshimmelen med rett i fletta også 😉 Må være granskuddet og alt det andre mystiske, magiske de putter i den.

Ferrarirød traktor kler en kjoleposering

DETTE SKJER I GUDBRANDSDALEN I SOMMER:

Trenger du noe mer enn matglede som grunn til å besøke hjertet av Norge?

  • Låvende saker – Flott musikkfestival på låven til Rudi Gard
  • Peer Gynt stemnet. I år med scenografi av Snøhetta, topp skuespillere, masse erfarne frivillige lokale, mattelt i marokkansk stil, og mye annet
  • Vegskille – samtidskunst i knutepunkter
  • Offroadsykling på Venabygdfjellet
  • Ridning i Rondane
  • Boken Søsterklokkene av Lars Mytting. Sterk og fin lesing basert på legender og historie fra dalen.

3 thoughts on “Lokalmat i Gudbrandsdalen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *