Ost og kjøtt fra fjellbeite burde verdsettes mye mer

Kyr på beite i Rondane

Vi du spise bærekraftig og sunt? Da bør du tenke på bier, fluer, mark, blomster og lykkelige dyr. Besøk på fjellgårder har gitt meg mange aha-opplevelser om viktigheten av snille bakterier, nitrogen og sjeleføde.

Kyr på beite i Sveits.Bøndene får økte subsidier for å drive bærekraftig så høyt som mulig.
Utegrill med lokalmat i Gudbrandsdalen,

Jeg har vært på gårder høyt oppe i lia i Gudbrandsdalen, i alpene, på greske øyer og i Italia. Felles for disse gårdene er at bøndene som drifter dem ofte sliter hardt for å få det til å gå rundt. Fordi forbrukerne heller vil ha enten McDonalds eller vegansk liksom-kjøtt, som de ikke vet konsekvensene av for miljøet. Begge ytterlighetene er ille…

Vegansk, økologisk, rent og naturlig HØRES riktig fint ut, akkurat som det ser helt logisk ut at jorden er flat. En milliardindustri av grønne kafeer og kaffebarer serverer nå mandelmelk i smoothie-bowls, i kaffe latter og kaker. Det er blitt en voldsom etterspørsel etter mandler, som derfor produseres i stordriftsskala med mye profitt.

Jo fortere og mer de kan produsere mandler, jo mer halleluja blir det for den nye «grønne» matindustrien. Da må det sprøytes. MYE. Så mye at biene dør.

Neste gang du ber om mandelmelk bør du sette den i halsen.

LES: MANDELMELK FARLIG FOR USAs BIEPOPULASJON

Samspillet mellom dyr og planter

Firfisle i Hellas. De lever på insekter, og er et viktig ledd i økologien
Gresshopper er en plage og en velsignelse. Fulle av proteiner. Insekter er morgendagens redning mot sult.

Jorden består av mikroorganismer. Du vet at meitemark er viktig, ikke sant? Men meitemarken er bare en av mange mikroorganismer. Også biller og andre insekter av mange slag MÅ bruke jorda for at den skal holdes frisk, og det mange kaller rent og naturlig.

Beitemark en duggfrisk høstmorgen i Sørkedalen, mitt hjem.
Sauer på beite midt i Oslo, Bogstad Gård.

Når jeg ser dyr på beite blir jeg glad. Du kan irritere deg grønn over sauemøkk og sånt, men der dyr beiter blir det et vell av blomster og ville vekster som får insektene til å bli mange. Mange insekter betyr mat for fugler og fisk, som igjen er med på å både være mat for større dyr, men også rense og plante nytt.

Et lite fiskemarked i St. Tropez, som gikk fra å være en fattig fiskelandsby til verdens mest glamorøse feriedestinasjon. Havfruen og fiskeren er en herlig allegori!
Sauer på beite i Færder Nasjonalpark. Her hekker ærfugl og andre sjøfugler. Blomstene stortrives, og da trives insekter, fugler og fisk også.
Kystblomster trenger insekter, som trenger møkk fra dyr.

Fugler og insekter sprer frø og pollen. Fisk renser havet og er føde for dyr og mennesker over og under vann.

Kameler på beite i Dubais «kamelørken». Det lille som er av vegetasjon er viktig for ørkenenes spesielle økosystem. Dyr og mennesker har levd i pakt med naturen i tusenvis av år. Inntil nylig.
Beduiner og kameler lever av hverandre. Kamelmelk er sjelden vare, fordi kameler ikke lar seg melke av andre enn utvalgte menneskevenner. Melken inneholder et sjeldent anti-innflammatorisk stoff, som beskytter beduiner mot sykdom, og gir dem god helse. Men, idag advarer leger not å drikke melk rett fra dyr, pga risiko for bakterier og virus.
Fóring av kameler i Dubai

Vi kan godt være veganere, men ikke alle. Da må alt av husdyr slaktes, og viltet spre seg nettopp helt vilt. Hele balansen er fra før av helt ute av kontroll, men å ta vekk beitedyra med vilje nå, er å speede opp jordens undergang.

Så kan vi snakke om helsen. Den vi er ekstremt selvopptatte med.

Sjarmen med tarmen er snille bakterier

Sjefen! Kystgeit i Sørkedalen
Lykkelige grisunger på Rudi gard i Gudbrandsdalen

Folk flest har fått med seg at tarmen er viktigere enn vi tror for helsen også. Tarmen er en bakteriebombe. Viktige bakterier.

Tarmen vår er som jorda. Den må hele tiden fóres med nye bakterier og mikroorganismer for å fungere godt og sunt.

Hvor tror du disse bakteriene og mikroorganismene kommer fra?

Fra levende møkk. Kumøkk, sauemøkk, geitemøkk og annen møkk. Men også fra møkk som sitter på alt du plukker i naturen. Rotgrønnsaker, sopp, bær og frukt. Alt som ikke er pasteurisert, sterilisert og pakket i langtidsholdbar emballasje.

Møkk er livsviktig. Full av nitrogen.

Spekemat og skinker fra Bonden Sylte under Kvitfjell, som har både geit, saus og gris på fjellbeite nesten året rundt.

Hva er nitrogen? Nitrogen (N) er livets molekyl. Det er det atomet det er MEST av i luft, og det som skiller proteiner fra fett og karbohydrater, de tre livsviktige makronæringsstoffene kostholdet vårt består av. Hydro er en av verdens største gjødselprodusenter, og det er nitrogen det hele tiden handler om.

Fra en selvforsynt bondegård på Sardinia. Ost, grønnsaker, brød, vin og skinke.

Når jeg befinner meg i andre land, kjøper jeg salamier og oster fra bønder der de ikke er så strenge med at alt skal steriliseres og pasteuriseres. Fordi jeg vil ha bakterier. For smakens og helsens skyld.

Banon fra Provence er en berømt ukokt og upasteurisert ost laget av geitemelk. Den pakkes inn i kastanjeblader, og stammer fra romertiden.

Upasteuriserte oster er digg! Salamier og skinker fra kjøtt som har hengt i mugne kjellere er digg! For smak og kropp. Og sjel, når jeg har besøkt bøndene og fått historien til maten jeg smaker og kjøper. For også sjelen skal ha sin andel av maten. Det vi kaller matkultur.

En av de beste pizzaene jeg har smakt. Det perfekte samspillet av karbohydrater, proteiner og fett, men laget med lidenskap. Det synes og smakes at dette er milevis unna ferdigpizza.

Proteiner er i alt som lever. Planter og dyr. Vegetabilsk og animalsk protein. Livets byggesteiner.

Det er krevende å forstå naturen når man ikke oppholder seg i den annet enn på søndagsturer. Men du verden så spennende og morsomt det er å lære om mat! Du spiser og drikker deg frem til alle de små og store idealistene som gjør sitt for å glede oss med sanselige nytelser, mens de samtidig gjør bare godt for jorden.

Ufrivillig telling av sauer i Trollheimen.

Finnes det noe bedre enn å redde en flik av jorden ved å NYTE det beste den har å by på?

Du kan kjøpe bærekraftig kjøtt og kjempegode produkter fra mange av dem jeg har nevnt i denne bloggposten.

Bonden Sylte

Rudi gard

Annies Pølsemakeri

Ostebygda

Lokalmat fra Gudbrandsdalen

yummy!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *