VINdunderlige nytelser

HER kan du kjøpe boken

Dette er delvis en bokomtale, for deg som ønsker å åpne døren til smakens Narnia. En verden av sanselig nytelse og glede venter deg!

Jeg er litt nostalgisk om dagen. Etter nær fem år som reiseleder på elvecruise i Frankrike, er reiselivet redusert kraftig, og oppdragene uteblir foreløpig. Det sier seg selv, at det å sende 120 passasjerer med høy snittalder på tur ikke er så lurt for tiden.

Dessuten er det høst.

Tid for lange og gode middager med markens grøde. Tid for store viner! De som tåler en trøkk, enten det er å varme deg opp, matche lammesteken eller gi deg energi til å møte den kommende vinteren.

Jentelunch i St. Tropez. Herlig!

Det er rare og lukkede tider. Frankrike vil allikevel være der for fremtidige besøk. Verdens største turistland, som inntil Koronavirusens herjinger talte rundt 85 millioner turister i året.

Vi kan derimot reise tilbake med god hjelp av litteratur, musikk og bilder. Og vin.

Så jeg blar i en av mine beste vinbøker, skrevet av en vinhandler jeg ble kjent med etter en tur til Korsika for noen få år siden. Siden har jeg intervjuet ham, og drukket noen liter av vinene han omhyggelig plukker ut til sine kunder her i Norge, fra sitt Bordeaux. For han er en ekte «Bordelais».

Stor livskunst starter med sansene

Er det noe vi nordmenn har å lære av Middelhavslandenes kultur, så er det å samles rundt nytelsen av et glass eller tre med vin og gode måltider, der ingen forhaster seg eller tar snarveier under det ødeleggende mottoet: «Lettvint og praktisk». Sanselig nytelse er som elskov. Vil du gjøre det raskt og enkelt? Be my guest, men da blir livet overfladisk og fattigslig, spør du meg.

LES MER: LUNCH OG TØFFE TØNNER I SAINT-EMILIONS VINMARKER

En av mange minneverdige luncher. Atmosfæren, lyset, lydene, luktene, maten og varmen. Alt kom sammen i vinen. Le café de la plage, Arone – Korsika.

Glimt fra en gammel men levende vinkultur

I boken VINDUNDERLIG skriver Nicolas med sin elegante og vittige penn om små og store opplevelser i sitt spennende og uforutsigbare yrke som vinhandler. Han får meg til å ønske jeg hadde valgt samme yrke! Jeg er derimot PT, men med all den fysiske aktiviteten jeg driver med, så kommer det stor appetitt også. Den perfekte kombinasjon.

Som matblogger og journalist har jeg vært flere ganger i Frankrike (og andre vinland) med joggesko i bagen, slik at jeg har kunnet snuse og sanse inn duggfriske morgener mellom vinrankene, eller i solnedgangens sødmefylte eim før middag.

For hvert besøk lærer jeg mer om hva mat- og vinkultur er. En hel verden av kunnskap og nytelse.

Når vi kan knytte egne følelser, stemninger, minner og kunnskap til det vi lukter og smaker, så åpner det seg en verden av uendelig mye livsglede!

LES MER: OM VIN, VANN OG VANDRING

Han beskriver for eksempel sin aller største opplevelse; Å smake en Chateau Lafite-Rothchild fra 1899, på en steintrapp etter et regnskyll, sammen med kjellermesteren.

» Han skjenket, vi snuste litt…vi snuste igjen – og vi drakk. Og atter en gang stanset tiden! Alt jeg måtte ha hatt av bekymringer og stress ble fullstendig fordrevet av denne fullendte, vanvittige sanseopplevelsen; jeg var ett med omgivelsene, tiden og naturen! Vinen fortale meg sin historie, og jeg følte meg meget privilegert som fikk lov å oppleve noe slikt, et i sannhet magisk øyeblikk»

Nå skal det sies at svært få viner tåler å bli så gamle, men det er nettopp det som utgjør en stor vin. De har så mye kompleksitet, og tanniner, at de tåler årevis med lagring.

Vinsmaking i et slott (ridderborg), med etterfølgende middag hos familien Gromand, som har bebodd slottet i over tusen år. Et minne for livet. Haut-Médoc, Bordeaux.

For sånn er det med det meste.

Det som tåler tidens tann, eller tar tid å utvikle, har de beste kvaliteter. Enten det er snakk om elskov, vin, ost, kunst, arkitektur eller musikk.

Boken har ikke bare anekdoter fra vinsmaking, men mange nyttige og interessant fakta som får deg til å klare å velge bedre, drikke bedre og nyte bedre. Slik at du også kan knytte minnebiblioteket ditt opp til øyeblikkets sanselige nytelser.

Morsomme titler, og alt du trenger å vite for å følge Nicolas motto: Drikk oftere, mindre og bedre.

Hva er vel bedre enn det!

Skål!

Salige etter vinsmaking av Premier Grand Cru Classé ‘A’, på Chateau Angelus, Saint-Emilion. Fra pressetur for vinjournalister og bloggere (moi)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *